ZETApress

hírportál

V. Nemzeti Lovas Fesztivál Zánkán

Tegnap kezdődött és vasárnap estig tart az V. Nemzeti Lovas Fesztivál Zánkán. A 40. születésnapját ünneplő Zánkai Gyermek és Ifjúsági Központ 700 ló és 900 lovas részvételével fergeteges lovas kavalkáddal várja a látogatókat. Június 25-28-a között az ország valamennyi megyéje és Budapest is saját lovas-küldöttséggel képviselteti magát Zánkán. A fesztivál négy napja a lovas hagyományőrzés, a lovas hagyományőrzők nagy, nemzeti seregszemléje.

Lovas-íjászok, honfoglaló magyarok és lovaik, lovagok, kunok, hajdúk, kurucok, huszárok, betyárok, csikósok bemutatóját láthatják az idelátogatók. De megnézhetik a római quadrigákat, a népies fogatokat, a lóvontatású katonai fogatokat, tűzoltókocsikat, a különböző fogatolási módokat az egyes fogattól a hatos fogatig. Találkozhatnak dámalovasokkal, díjlovasokkal, lovas tornászokkal, díjugratókkal, fogathajtókkal, western lovasokkal.

Megismerhetik a lovas falkavadászatot és a lovaspólót is. A szervezők pályára varázsolják a régi vásárok, szüretek, lakodalmak, a puszták hangulatát. A Jókai Mór regényéből ismert pünkösdi királyválasztás során kiderül, hogy ki a király?

A történelem életre kél. Az V. Nemzeti Lovas Fesztiválon kilenc önálló táborban életképeket és bemutatókat tekinthet meg közönség. A táborokban megismerkedhetnek a huszárok, az íjászok, a kunok, a honfoglalók, a cigányok, a betyárok, a kurucok életével, hagyományaival, fegyverzetével. A tízezer négyzetméteren elterülő táborok között az előbbiek mellet western- és egy magyar szekértábor is helyet kapott.

A rendezvényt kulturális programok, koncertek és színházi előadás, továbbá fotókiállítás, kirakodóvásár és borbemutatók színesítik. A feledhetetlen élményt a témához illeszkedő esti programok és zenei események koronázzák. Részletek honlapjukon olvashatók.

Szóljon hozzá!