ZETApress

hírportál

Jövő héten kajak-kenu

Aranyesélyünk van mindegyik női számban. Egy, kettő, három? négy?! Igen, így van, Londonban már négy aranyérmet osztanak a női kajak küzdelmei során, és ahogyan az olimpiák előtt megszokhattuk: a magyar hölgyek mind a négy számban az aranyesélyesek közé tartoznak.

Öt kiváló versenyzőnk száll majd hajóba az egyelőre még az evezősök által uralt Dorney-tavon, ahol augusztus 6-án, hétfőn kezdődnek meg a kajak-kenusok küzdelmei. A háromszoros olimpiai bajnok Douchev-Janics Natasa, Fazekas-Zur Krisztina, Kovács Katalin, Kozák Danuta és Szabó Gabriella veszi majd fel a versenyt a világ legjobb női kajakosaival ? tudtuk meg sajtósaiktól.

Az első érmet augusztus 8-án, szerdán zsebelhetik be a mieink, ugyanis ezen a napon rendezik meg a K?4 500 méter fináléját, amelyben minden bizonnyal ismét a német hajó lesz a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, és az Egyesült Államokból hazatérő Fazekas-Zur Krisztina összetételű négyes legnagyobb ellenfele.

Az elmúlt három esztendőben, háromféle összeállításban nyerte meg a magyar egység az aranyérmet a világbajnokságokon, az idei zágrábi Európa-bajnokságon pedig a szinte csak pár napja együtt lapátoló négyesünk a bronzérmes lett a német és a fehérorosz hajó mögött. ? Azóta jó pár hét eltelt már, a lányok összeszoktak a hajóban, kijavították az apróbb hibákat, és nem titok: kiváló időket lapátoltak a szolnoki edzőtáborban ? árulta el Storcz Botond szövetségi kapitány, aki a szokásoknak megfelelően magyar-német párharcot jósol az aranyéremért.

A folytatásban, vagyis augusztus 9-én, csütörtökön két számban koronázzák meg a hölgyeket: K?1 500 és K?2 500 méteren rendeznek döntőket, előbbiben Kozák Danuta, utóbbiban az olimpiai címvédő Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa összetételű páros a nagy favorit.

Kozák Danuta a hazai válogató megnyerésével már egy ?kis olimpián? a legjobb lett, hiszen Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa, Benedek Dalma és a többiek legyőzésével a világ legjobb kajakosait verte meg a London felé vezető úton. ? London persze más lesz ? magyarázta Kozák Danuta. ? Bízom benne, hogy életem legjobbját tudom majd adni Katrin Wagner-Augustin, Inna Oszipenko-Radomszka és a többiek ellen!

Az egész felkészülés alatt sérüléssel bajlódó Kovács Katalin és a szülésből visszatérő Douchev-Janics Natasa is erre törekszik majd K?2 500 méteren, amelyen a mieink nemzetközi szinten veretlenül szállhatnak vízre. Világversenyen ugyanis még nem kapott ki a Kovács, Douchev?Janics páros, amely 2004 és 2008 után harmadszor is begyűjtené az olimpiai aranyérmet. ? A felkészülésem nem volt tökéletes, de átlendültem a kritikus pontokon, és úgy érzem, Natasával nagyon jó formában tudunk rajthoz állni Londonban. A zágrábi Európa-bajnoki győzelem mindkettőnk számára önbizalmat adott, de biztos vagyok benne, hogy nagy csatát fogunk vívni a német és a fehérorosz hajóval ? mondta Kovács Katalin.

Douchev-Janics Natasa bár a legnagyobb favoritja lesz az olimpiai programban most debütáló K?1 200 méternek ? melynek döntőjét augusztus 11-én, szombaton rendezik ?, azért jó, ha a szemét rajta tartja a lengyel Marta Walczykiewiczen, az új-zélandi Lisa Carringtonon és az ukrán Inna Oszipenko-Radomszkán. ? A 200 méter nagyon, de nagyon rövidtáv, de kitapasztaltam, hogy ezalatt is képes vagyok még egy lapáttal rátenni. A lengyel Walczikyewiczet, aki jól rajtol, fél hajós hátrányból is meg tudom verni. Egy villanás az egész, de elég gyorsnak érzem magam, csak azt tudom mondani, jól sikerült a felkészülésem ? árulta el Douchev-Janics Natasa, aki száz százalékos szereplés esetén feliratkozhat Egerszegi Krisztina úszó és Keleti Ágnes tornász mellé az ötszörös olimpiai bajnokok listájára.

Megvan a második aranyunk!

Szükség is lesz a kajakos lányaink jó szereplésére, mert eddig csak egy bronz- és egy ezüstérmet, valamint két aranyat szereztünk. Szilágy Áron vasárnapi kardaranya után Gyurta Dániel tegnap este 2:07.28-as új világcsúccsal ? a régi 2:07.31 volt ? megnyerte a 200 méteres mellúszást. Két arany-, egy ezüst- és két bronzérmünkkel 204 résztvevő ország közül a 14. helyen állunk az éremtáblázaton. Az uszodában maradva vízilabdás lányaink feledtették a hétfői kudarcot. Az amerikai lányoktól elszenvedett 14:13-as vereségük után tegnap a félidei 5:7-es hátrányt ledolgozva 11:10-re verték meg a kínaiakat.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Vajda bízik hajrájában | ZETApress

Szóljon hozzá!