ZETApress

hírportál

Olimpia, szeretlek!

Tegnap este volt a nyári szünet előtti utolsó adása a Magyarország, szeretlek című vetélkedőnek az m1-en. A játékosok egykori olimpiai bajnokok voltak, egyikük ? Borkai Zsolt, Szöul 1988-as tornászbajnoka ? jelenleg a MOB elnöke. A kérdések is zömében az olimpiákról szóltak.

A versenyzők több-kevesebb sikerrel vették az akadályokat egészen a műsorvégi tippelésekig. Ekkor kellett megmondani, hogy hány nappal ezelőtt döntöttek az idei nyári olimpia helyszínéről. Azt hittem, kapásból rávágják a választ, de tévedtem. Még azt sem tudták, hány éve volt a döntés.

Nos, a téli és a nyári olimpiákról mindig hét évvel korábban döntenek. Londonnak a rendezést 2005 nyarán ítélték oda a NOB kongresszusán, s másnap már egy terrorcselekmény, egy robbantás történt a londoni pályaudvaron. Ha a hét évet az évi 365 nappal összeszorozzuk és két napot a 2008-as és 2012-es szökőév miatt hozzáadunk, 2557 lesz a végeredmény, s nagyjából ennyi lett volna a jó tipp. Sajnos a versenyzők jóval kevesebbet mondtak, mert három-öt évben gondolkodtak. Az olimpikonoktól ? pláne az elnöküktől ? ennél azért többet várnánk!

1995. június elején nálunk ülésezett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. 14-én, szerdán este a kongresszus ünnepélyes megnyitóján az Operaházban voltam. Az angolon kívül a NOB másik hivatalos nyelvén, franciául is elhangzottak a beszédek. 16-án, pénteken a Budapesti Kongresszusi Központban ítélték oda Salt Lake Citynek a hét évvel későbbi, 2002-es Téli Olimpia megrendezését. (A téli és nyári olimpiák egymástól kétéves eltolódással vannak.) A boldog nyertesek a Marriott Hotelben ? az egykori Duna Intercontinentalban ? adtak fogadást. Akkor még nem volt megszokott a CD és DVD, így a prezentációkat a kandidáló városok diákon és papírképeken osztogatták.

Az egyhetes eseményen minden napra jutott egy-egy díszebéd, vagy díszvacsora, mely a Városházán már 11-én, vasárnap este megkezdődött. Másnap délelőtt a MOM-ban volt a nyitó sajtótájékoztató. (Akkreditációnk az Atrium Hyatt-ben ? ma már Sofitel ? történt.) 15-én, csütörtök este a Budafoki Borkatakombákban, 17-én, szombaton délben pedig a Hegedűs Bello vezette Szilágyi Erzsébet fasori Lugas Étteremben ettünk-ittunk. Aznap este volt a parlamenti fogadás is, majd a záró sajtótájékoztatóra másnap délután a BKK-ban került sor. A hétéves időtartamot a helyszín odaítéléséről ekkor jegyeztem meg egy életre. Kár, hogy az olimpikonok nem hallottak erről a vetélkedőn!

Szóljon hozzá!