ZETApress

hírportál

Overdose ? a verhetetlen 11

Overdose, a magyar csodaló április 19-én, vasárnap a Kincsem Parkban kezdi az idei szezont ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón, a Magyar Tudományos Akadémia Krúdy-termében. A helyszín nem volt véletlen, hiszen az Akadémiát megalapító Széchenyi István hozta be 1827-ben Angliából ezt a nemes sportot, megteremtvén ezzel a magyar telivértenyésztést.

A 3 éves mén 2007-ben öt versenyt nyert, tavaly meg hatot. Elindult tavaly egy hetediken is október 10-én Párizsban, megnyerte ezt is, de az 1000 méteres futamot párszáz méter után leintették. A megismételt futamon már nem indult el. Decemberben aztán a Papp László Sportarénában láthattuk, a háromnapos lovas gálán.

Farkasházy Tivadar: Overdose ? a verhetetlen 11 címmel írt könyvében mutatja be a lovat. Az első négyezer példány már elfogyott, így mára újra kiadták. A délelőtti sajtótájékoztatón már ezt is láthattuk, de nem ez adta az összejövetel apropóját. Horváth Béla, a piacvezető CIG Közép-európai Biztosító Zrt. elnök-vezérigazgatója jelentette be együttműködésüket Mikóczy Zoltánnal, a ló dunaszerdahelyi tulajdonosával.

A lovat ötmillió euróért (mintegy másfélmilliárd forintért) már tavaly is megvette volna valaki, de gazdája egyelőre nem adja el. Szeretne minél több versenyt megnyerni vele az idén, s ehhez szerződtette Christophe Soumillon belga zsokét. A legjobb lónak a legjobb zsoké kell! ? válaszolta, amikor azt firtattam, hogy az eddigi lovas miért nem veheti ki a részét a ló további sikereiből.

A Kincsem-parki idénynyitó után a ló Angliába utazik. Május 23-án a Haydock Parkban, június 16-án és 20-án Ascotban fut, bár négy napon belüli második ascoti rajtja az addigi eredmények függvénye. A július 10-i newmarketi verseny után hathétig Fóton pihen, majd augusztus 30-án Baden-Badenben kezdi az őszt.

Az már biztos, hogy itthon nem fut, csak nemzetközi pénzdíjas versenyeken. Október 4-én Párizsban, vagy Japánban, november 7-én Kaliforniában, vagy Ausztráliában, míg december 13-án Hong-Kongban áll rajthoz. Hazafelé jövet benéz Dubaiba is. Jövőre részt vesz majd a januártól márciusig tartó hong-kongi meetingen.

A két ascoti, a newmarketi, a japán, az ausztrál, a kanadai és a hong-kongi futam a tízrészes Global Sprint Challenge versenysorozat része. A felsorolt futamok össz-nyereménye nyolcmillió dollár, a dubaié kétmilliót, a GSC győztese további egymilliót kap.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Overdose a Kincsem Parkban

Szóljon hozzá!