ZETApress

hírportál

Elnökök a Sofitel Hotelben

Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnökének meghívására John Fahey, a Word Anti-Doping Agency (WADA) elnöke és David Howman, a WADA igazgatója egynapos látogatásra érkezett Lausanne-ból Magyarországra. Rövid városnézésük és megbeszélésük után közös sajtótájékoztatón számoltak be a 4. WADA Media szimpóziumon elhangzottakról. Hangsúlyozták, hogy tovább fokozzák a harcot a dopping ellen, gyorsítják az új stratégiák kidolgozását és a hagyományos eszközök kiszélesítését.

A módszerekkel nem mindenki értett egyet a jelenlévők közül. Mátay Andrea, egykori magasugrónk például túlzásnak érzi, hogy az amatőr sportolók naponta adják meg, hogy mikor, hol tartózkodnak. Lánya országos bajnok, ő az edzője, de naponta csak reggel 6-tól 7-ig tartó időszakot tud megadni, mert akkor biztosan otthon van. Annak viszont nem örülne, ha az egyetemen keresnék fel a lányt a doppingellenőrök vizeletnyerés céljából. Nem csak családi példát hozott fel az edzőnő: Ismerőse 37 éves neurológus. A doktornő vajon a rendelési időbe hívja az ellenőröket, s két beteg ellátása között produkáljon mintát? Valljuk be, ez sem lenne kívánatos!

Fahey elnök válaszában épp a könnyítésről beszélt. Január elseje előtt hétfőtől vasárnapig a nap 24 órájára kellett elérhetőséget megadni a sportolóknak, azóta viszont a reggel 6-tól éjjel 11-ig tartó időszakból csak napi egy órát, amikor jöhet az ellenőr. Ezt az egy órát is lehet módosítani minden nap reggel 6-ig. Mindenki olyan időpontot adhat meg tehát, ami számára a legkedvezőbb. Az elérhetőségük megadására kötelezettek listáját pedig nem a WADA, hanem a nemzeti és nemzetközi szövetségek állítják össze.

Felvetődött, hogy nálunk is kellene akkreditált WADA labor, de az elnök úr lehűtötte a kedélyeket. Létesítése minimum ötmillió amerikai dollár, 18-24 hónapra minősítik, s évente legalább háromezer mintát kell bevizsgálnia. Éppen ezért inkább régiós szinten telepítik. Afrikában mindössze kettő, Dél-Amerikában meg három van belőle. Európában a szomszédos Ausztriában van ? a magyar mintákat is ideszállítják ?, ezért nálunk nem tervezik felállítását.

A gyógyszergyárak mindenütt az ellenőrök előtt járnak. Meddig kullogunk még utánuk? ? kérdezte valaki. Az elnök megnyugtatta, hogy sikerült a gyógyszergyártókkal és gyárakkal is megállapodniuk. Nehezen értettem meg, hogy ez hogyan történhetett, hisz közöttük ebben ellenérdekeltséget érzek.

Megismételt vizsgálatok várhatók

A pekingi olimpiai érmesek nyolc évig nem lehetnek biztonságban, mert félretett negatív mintáikat újra megvizsgálhatják. Kidolgozhatnak ugyanis újabb módszereket, melyekkel később ki tudják majd mutatni a többi tiltott szert is. (A jelenlegiek nem mindegyike kimutatható. Akkor viszont hogyan lehet megtiltani?) Ha később találnak ilyeneket valakinek a vizeletében, utólag is megfoszthatják eredményétől. Senki sem érezheti magát biztonságban!

A WADA elnöke korábban pénzügyminiszter és egy ideig miniszterelnök volt Ausztráliában. (Ott rotációban vezeti a kormányt az egyik miniszter. Náluk ? Orbán Viktor híressé vált mondásával ellentétben ? nem az elnöknek van kormánya, hanem a kormánynak van feje.) Laptársunk kérdésére elmondta, hogy ebben a nehéz gazdasági helyzetben örül, mert nem pénzügyminiszter, bár mostani posztján be kellett látnia, hogy a sportban jóval több a politika, mint a nagybetűs politikában.

Aján újra elnök lehet Madridban

Az exminiszter elismeréssel szólt Aján Tamásról. Az IWF-elnök ? aki végzettsége szerint orvos ? eredményes harcot folytatott a dopping ellen sportágában az olimpia előtt. (Meg is látszott a súlyemelők pegingi eredményein!) A MOB elnökségi tagja egyedüli elnökjelöltként indul Madridban, az IWF tisztújító kongresszusán. A március 31-ei és április elsejei megmérettetésen a többi posztra jóval nagyobb a tolongás. Száznál is többen kandidáltak az alig pártucatnyi bizottsági és egyéb helyekre, így maratoni szavazás várható.

Szóljon hozzá!