ZETApress

hírportál

30-án a 30. díjazott

Kovács Sarolta, Csernoviczki Éva és Pálos Péter a K&H olimpiai és paralimpiai kártyaprogram 10. fordulójának díjazottjai. A K&H újabb három élsportoló felkészülését segíti a fejenként egymillió forintos támogatással ? tudtuk meg délelőtt a Corinthia Grand Hotel Royal Szamos Cukrászdában.

A mostani 3 díjazottal 31-re nőtt azon sportolók száma, akik a K&H támogatásával készülnek a legnagyobb nemzetközi versenyeikre, most elsősorban a közelgő Londoni Olimpiai és Paralimpiai Játékokra. ? A K&H olimpiai és paralimpiai kártyaprogram zsűritagjainak szavazata értelmében a Reménység-kategóriában Kovács Sarolta öttusázó, a Felnőtt-kategóriában Csernoviczki Éva cselgáncsozó, a paralimpikonok közül pedig Pálos Péter asztaliteniszező nyerték a fejenként egy-egymillió forinttámogatást, amivel a K&H a legnagyobb nemzetközi, olimpiai megmérettetésre való felkészülésüket kívánja elősegíteni. A 31 díjazott közül eddig összesen 17 fő szerzett biztos kvalifikációt a Londoni Olimpiai és Paralimpiai Játékokra, további két sportoló pedig kvótát érő helyen áll a világranglistán ?jelentette be Dr. Bába Ágnes, a K&H Bank lakossági banki divíziójáért felelős vezérigazgató-helyettese a K&H olimpiai és paralimpiai kártyaprogram 10. díjátadóján.

6 év, 10 díjátadó, 31 díjazott, 31 millió forint támogatás. Ez a K&H olimpiai és paralimpiai kártyaprogram tömör összegzése számokban. Ennél azonban sokkal többet takar a K&H, valamint a magyar olimpiai és paralimpiai mozgalom több mint egy évtizedre visszatekintő kapcsolata ? fűzte hozzá Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója. ? Elhivatottság, eltökéltség és kiválóság. Ez az a három érték, amelyet a legfontosabbnak tartunk az olimpiai, paralimpia versenyzők életében, munkájában, és amelyeket követendőként tűztünk ki saját magunk és kollégáink elé. Ezen értékek mentén tettük le voksunkat a hazai élsport és az olimpiai bizottságok támogatása mellett 11 évvel ezelőtt.

A Magyar Olimpiai és Paralimpiai Bizottságnak nyújtott pénzügyi szolgáltatásokon túl a K&H egyénileg is támogatja a hazai élsportolókat. Ez az egyéni támogatás valósul meg a K&H olimpiai és paralimpiai kártyaprogramban, amelynek keretében félévente 3 kiváló sportoló eredményeit, teljesítményét, erőfeszítését díjazzák. ? Az olimpiai, paralimpiai felkészülés utolsó hajrájában látszik igazán, hogy milyen fontos a folyamatos erőnlét, a kemény munka, az edzések. Márpedig ezek csak akkor valósulhatnak meg, csak akkor születhetnek kiemelkedő eredmények, ha megvan a megfelelő háttér, amely a szakmai felkészítés, a családi, baráti támogatás mellett az anyagi biztonságot is jelenti. Büszkék vagyunk arra, hogy támogatásunk révén az elmúlt hat év során összesen 31 sportoló számára tudtuk biztosítani ezt a hátteret, és ezzel mi is hozzásegíthettük őket eredményeik javulásához, kimagasló teljesítményeik, céljaik, álmaik eléréséhez ? mondta Dr. Bába Ágnes, a K&H Bank lakossági banki divíziójáért felelős vezérigazgató-helyettese.

Gyémántfokozatú támogatónk, a K&H Bank rengeteg segítséget nyújt a Magyar Paralimpiai Bizottságnak és sportolóinknak a mindennapok nehézségeinek leküzdésében. A K&H Bank által indított program nemcsak anyagilag jelent nagyon sokat sportolóinknak, hanem erkölcsi jelentősége is felbecsülhetetlen, hiszen azt üzeni a versenyzőinknek, van értelme minden nap kőkeményen edzeni, és küzdeni a minél jobb eredmények eléréséért ? mondta Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.

A stabil háttér megteremtéséhez, a nyugodt olimpiai és paralimpiai felkészülés biztosításához a K&H is alaposan hozzájárult az elmúlt évek folyamán. A Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Csapat, az olimpikonok valamint a paralimpikonok nevében köszönjük a támogatást! Számos sportolót hozzásegítették álmaik eléréséhez. Ez az álom pedig hamarosan valóság is lehet, hiszen július 27-én fellobban a láng: kezdődik a londoni olimpia ? mondta Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára.

A K&H olimpiai és paralimpiai kártyaprogram 2006-ban indult útjára. A program lényege, hogy a pénzintézet K&H Visa Classic dombornyomott betéti kártyák birtokosainak vásárlása után ezer forintonként egy forintot különít el saját eredményeiből a sportolók támogatására. A sportolók jelölti listájára a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Paralimpiai Bizottság tesz javaslatot, amely alapján az előző fordulókban neves szakmai zsűri választotta ki a két díjazott olimpikont és egy paralimpikont. A zsűrizés során döntő szempont volt a jelöltek sporteredménye, sportolói és emberi magatartása, valamint várható eredményessége.

A zsűri tagjai

A K&H, a Magyar Olimpiai valamint a Magyar Paralimpiai Bizottság képviselői mellett Ambrus Gábor, a Magyar Sportújságírók Szövetségének főtitkára, Bordás Gábor, az Origó sportrovatának rovatvezetője, Buzgó József, a Nemzeti Sport főszerkesztője, Holló Márta volt televíziós szerkesztő, műsorvezető és Lantos Gábor, a Magyar Rádió sportszerkesztőségének vezetője.

A jelenlegi jelöltek

A Magyar Olimpiai Bizottság jelöltjei, Reménység-kategória: Csipes Tamara kajakos, Hídvégi Vid tornász és Kovács Sarolta öttusázó. Felnőtt-kategória: Csernoviczki Éva cselgáncsozó, Kozák Danuta kajakos és Vajda Attila kenus. A Magyar Paralimpiai Bizottság jelöltjei: Biacsi Ilona atléta, Osváth Péter vívó és Pálos Péter asztaliteniszező.

A díjazottak

Kovács Sarolta: Miután az úszást kissé monotonnak találta, Sarolta, edzője tanácsára, 1999-ben áttért az öttusára. A fiatal versenyzőt jelenleg a legeredményesebb magyar női öttusázóként tartják számon. A 21 éves tehetség több ifjúsági Európa-bajnoki győzelmet is magáénak tudhat. Emellett 2010-ben és 2011-ben is junior világbajnoki aranyérmes lett, a moszkvai öttusa-világbajnokságon pedig egyéniben és csapatban is ezüstérmet szerzett. Természetesen kvalifikációt is szerzett a londoni olimpiára. Mindezek mellett a sportújságírók szavazata alapján harmadik lett az év sportolónője szavazáson. Megkapta az év legjobb magyar utánpótlás korú sportolója, valamint az év Fejér megyei sportolónője címet.

Csernoviczki Éva: A 48 kg-os kategóriában versenyző fiatal cselgáncs tehetség háromszoros Európa-bajnoki ezüstérmet, valamint egy Európa-bajnoki bronzérmet tudhat magáénak. Az Ippon Judo Tatabánya egyesület tagjaként részt vett a 2008-as olimpián, 2011-ben bronzérmet nyert a párizsi olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokság nyitónapján, mellyel a cselgáncs sport 14. világbajnoki bronzát szerezte meg. 2011-ben az Év judósának is megválasztották. A 25 éves versenyző jelenleg a világranglista 5. helyét foglalja el.

Pálos Péter: A Magyar Parasport Szövetség idén 27 éves versenyzője 13 éves korában ismerkedett meg a sportággal. Az első nemzetközi versenye az INAS-FID (az enyhén értelmi fogyatékos sportolók versenysportjának nemzetközi szervezete) rendszerében 2003-ban Mexikóban volt. Töretlen fejlődésére jellemző, hogy 2005. évi franciaországi INAS vébén már aranyérmet szerzett, és azóta számtalan vébé és Eb-címmel gazdagította eredménylistáját. Sajnálatos módon ez a kategória hosszú évekre kiszorult a paralimpiai versenyszámok közül (2004: athéni paralimpián bemutató asztalitenisz számot megnyerte), de a 2012. évi londoni paralimpián már újra indulhatnak az enyhén értelmi fogyatékos versenyzők is saját kategóriájukban. Péter 2011-ben a világ egyik legjobbjaként megnyerte az Európa-bajnokságot, így kvalifikálta magát a paralimpiára. Felkészülését, sportpályafutását nehezíti, hogy sem egyéni szponzorral (szülői támogatással), sem állandó munkahellyel nem rendelkezik, így felkészítése nehezen koordinálható, de ennek ellenére bízunk jó szereplésében Londonban.

Szóljon hozzá!