ZETApress

hírportál

Sportos Hegyvidék

Hiába sorolható Magyarország Európa középmezőnyébe a szabadidős tevékenységre fordított idő tekintetében (az EuroStat 2006-os felmérése szerint a magyar nők naponta átlagosan 278, a férfiak 329 szabad perccel gazdálkodhatnak), szabadidőnknek csak igen kis hányadát, összesen 6%-át szánjuk sportolásra. Ezzel e téren ? a britekkel és a belgákkal együtt ? az Európai Unió sereghajtói közé tartozunk. Bár nálunk átlagon felüli egyetértés van a sport kedvező hatásait illetően, mégis, szabadidőnk túlnyomó részét (a nők 55, a férfiak 51 százalékát) a televízió előtt ülve töltjük, amivel ? a litvánokkal együtt ? a legtöbbet tévéző nemzet címét érdemelhetnénk ki Európában.

Mindamellett, hogy a XII. kerületben az országos átlagnál magasabb igény mutatkozik a rendszeres testmozgás iránt, úgy látszik, hogy még így is sokuk életéből hiányzik a sport. A helyben elérhető sportolási lehetőségek bemutatása és a rendszeres mozgás iránti igény erősítése céljából, Sportos Hegyvidék címmel egy ingyenes kiadvány jelent meg ? tudtuk meg a SportMax 2-beli sajtótájékoztatón.

Hiánypótló mű született, hiszen első ízben adnak közre egy olyan tájékoztató füzetet, melyben összefoglalva megtalálható, milyen lehetőségek várják a sportolni vágyókat a kerületben. A hatvan oldalas kiadványban az itt élők figyelmébe ajánlják a Hegyvidéki Szabadidő Központ és az elmúlt évek legnagyobb kerületi beruházásának eredményeképp nemrégiben átadott Csörsz utcai sportlétesítmény, a SportMax 2 szolgáltatásait. Bemutatják a Sportos, edzett Hegyvidék címen futó ingyenes sportprogramokat, s betekintést nyújtanak a Hegyvidék SE, és a Testnevelési Egyetem által működtetett szakosztályok életébe is. A szülők számára körkép készült a játszóterekről, hogy megismerjék, hol, milyen élvezetes játékok várják a gyermekeiket; a kezdő kirándulók kedvéért pedig ? Monspart Sarolta ajánlásával ? néhány hangulatos, Normafa környéki túraútvonal leírását tették közzé.

Az előbbieken kívül még számos sport- és egészségmegőrző szolgáltatásról került ismertető a füzetbe; sőt, mindezeket még egy térkép is kiegészíti, ami kivehető, így zsebben is könnyen magunkkal vihetjük. E térképpel mindig eligazodhatunk, ha sportolási lehetőséget keresünk a kerületben.

Fitt leszel, ha itt leszel!

A tegnap déli sajtótájékoztató az egész napos Téli Sportünnep része volt. Rétai Gábor szabadidőközpont-igazgató reggeli megnyitója után a XII. kerületi általános iskolák és óvodák sportvetélkedője kezdődött el a Fel a cipővel című nagysikerű televíziós, játékos vetélkedő sportszereinek segítségével. 12-12 gyermek alkotott egy-egy csapatot, de az óvodásokat két felnőtt ? óvónő, vagy szülő ? is segíthette. A díjakat Schmitt Pál MOB-elnök, Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina Oktatási bizottsági elnök adta át. Előtte Fekete Dávid, a MegaSztár 4 döntőse adott nagy sikerű élő koncertet.

Délután Hegyvidéki Fociünnepre, a Hegyvidéki Sportegyesület korosztályos fociversenyére került sor. Ezt a Színészválogatott ? többek között Straub Dezső, Tűzkő Sándor, Besenyczi Árpád ? és a Médiaválogatott ? benne Hajdú B. István, Szebeni István, Lui ? összecsapása követte. Nem az eredmény volt fontos számukra, hanem a mozgás, a játék öröme. A napot meghívásos felnőtt amatőr kispályás labdarúgó villámtorna zárta. Amíg a gyerekek játszottak, sportoltak, szüleik az uszodában ingyen lubickolhattak.

A XII. Kerületi Hegyvidék Önkormányzat az év több hétvégéjén is szervez majd a mostanihoz hasonló, a mozgás-gazdag életmód népszerűsítését szolgáló sportrendezvényt, kihasználva az ősszel átadott, önkormányzati beruházásból épült multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok adottságait. Szükség is van erre, mert az emberek többsége nem is gondol arra, hogy a testi és szellemi felfrissüléshez nem kell messzire elutazni, nem kell sok pénzt elkölteni. A láb mindig kéznél van, s a mindennapos testedzéshez az új csarnok is ideális helyszín lehet.

Szóljon hozzá!