ZETApress

hírportál

Sporttörténet Lüssében

Világbajnok Malév-pilóta teljesítményét ismerték el a Polgári Repülés Világnapján. Az ünnepségen idén is kiosztották a Magyar Polgári Repülés Érdemérmeket. A díjakat Csepi Lajos, a KHEM közlekedési szakállamtitkára ünnepélyes keretek között adta át az Airport Hotel Budapest konferenciatermében. Gulyás György, a Malév B737-es első-tisztje, vitorlázó világbajnok kapta a hazai repülősök legrangosabb elismerésének egyikét, aki a magyar sporttörténetben egyedülálló teljesítményével érdemelte ki a megtisztelő kitüntetést ? tudtuk meg Bartalis Lászlótól.

Gulyás György a Lüssében rendezett 30. vitorlázórepülő-világbajnokságon augusztus 15-én aranyérmet szerzett, s ezzel sporttörténetet írt. A Malév Repülőklub versenyzőjének Ventus-2a típusú géppel elért eredménye egyedülálló a magyar vitorlázórepülésben. Teljesítménye értékét tovább emeli, hogy a világbajnokságok történetében az idei volt a legnépesebb, Németországban ugyanis összesen 34 ország 130 pilótája állt rajthoz az augusztusi világversenyen.

Világbajnokunk tizenhat évesen kezdte a vitorlázórepülést a Dunakeszi Repülőtéren, a Malév Repülőklub égisze alatt. 1987-ben nyerte meg az első hazai vitorlázórepülő nemzeti bajnokságot, 1987 és 2007 között tizenöt Nemzeti Bajnokságon tíz győzelmet, négy dobogós és egy ötödik helyet szerzett. 2006-ban a Svédországban megrendezett vb-ről ezüstéremmel tért haza, idén pedig a magyar vitorlázórepülés történetében először a Lüssében rendezett világversenyen, a 15 méteres szárnyfesztávolságú gépek kategóriájában megszerezte a világbajnoki címet.

Motoros repülő pályafutását 1994-ben kezdte, 2002-től a Malév B737-es első-tisztjeként repül. A munkája és a vitorlázó repülés mellett, a Malév Repülőklubban vitorlázórepülő és motoros növendékeket oktat. Eddig vitorlázó repülőgéppel 4900 órát, míg Boeing 737-es típusú géppel 5200 órát repült.

Szóljon hozzá!