ZETApress

hírportál

Sportjog az Akadémián

Nemzetközi Sportjogi Konferencia zajlott tegnap és ma a Magyar Tudományos Akadémián. Mindössze 300 nappal a Londoni Olimpiai Játékok hivatalos megnyitója előtt a NOB, a MOB és a nemzetközi és a magyar sportélet képviselői megvitatták a sport és jog kérdéseit.

A Nemzetközi Sportjogi Konferenciát Borkai Zsolt MOB-elnök fővédnökségével a Magyar Sporttudományi Társaság, a Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztálya, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Nemzetközi Fair Play Bizottság, a SPORTJUS Magyar Sportjogász Társaság és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem szervezte Budapesten. Óriási sportdiplomáciai siker, hogy számos neves előadó valamint nemzeti olimpiai bizottságok sora fogadta el meghívásunkat.

A konferenciának két része volt: az első nap a sport versenyjogi vonatkozásaival foglalkoztak, a második nap pedig a sportjog egyéb kérdéseivel. Az előadók kiválasztása garantálta, hogy a problémák széles körét érintették eltérő nézőpontokból. A MOB-nak tájékoztatási kötelezettsége van: fel kell készíteni a londoni olimpiára utazó magyar csapatot arra, hogy melyek azok a hazai és nemzetközi jogi kötelességek, amelyeknek eleget kell tenni.

Előadást tartott, többek között, Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke A magyar sport kihívásai, nem kormányzati szerepvállalás témakörben. Czene Attila, sportért felelős államtitkár Új sportfinanszírozási rendszer Magyarországon címmel, Richárd Pound, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, a WADA elnökségi tagja Dopping a sportban címmel beszélt. Howard Stupp, a NOB jogi igazgatója A sportot és az olimpiai mozgalmat érintő jogi kérdések fejlődése címmel, Matthieu Reeb, a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) főtitkára Sport Választott-bíróság: legújabb fejlemények és jövőbeni perspektívák támában, Remetei-Filep Ádám, a Magyar Sporttudományi Társaság tagja A doppingszabályok versenyjogi elemzése címmel beszélt.

Nick Fitzpatrick, a DLA PIPER ügyvédi iroda londoni partnere A közvetítési jogok értékesítésének tapasztalatairól, Mihók Ildikó, a MOB marketing és kommunikációs igazgatója Kié a sportoló? ? címmel, míg Dr. Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója, a rendezvény egyik főkoordinátora Olimpiai sportolói szerződés témában beszélt. A konferenciát Tóth Miklós dékán, a Magyar Sporttudományi Társaság elnöke zárta.

Szóljon hozzá!