ZETApress

hírportál

Lovas-terápia Fóton

A Magyar Lovas-terápia Szövetség (MLTSZ) a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat védnökségével és támogatásával péntektől ma estig, immáron 7. alkalommal rendezi meg nemzetközi és hazai Díjlovas Versenyét, valamint ezzel párhuzamosan Lovas-terápiás Versenyét.

Az NGYSZ fóti Lovas-terápiás Központjában zajló rendezvény fő támogatója az OTP Bank. Az előző évekhez hasonlóan idén is nemzetközi keretek között zajlik a Díjlovas Verseny, melyre több mint 100 lóval neveztek hazai és külföldi lovasok. A háromnapos Díjlovas Verseny résztvevői 19 versenyszámban mérhetik össze tudásukat.

A párhuzamosan megrendezésre kerülő Lovas-terápiás Versenyen, szeptember 24-25-én, szombat-vasárnap ügyességi pályán versenyeznek hiperaktív, tanulásban-, illetve értelmileg akadályozott gyermekek, egyénileg és csapatversenyben is. Szombaton került sor a látássérült gyermekek versenyszámaira: ügyességi feladatokra vezetett lovon, gyógypedagógiai voltizsálásra, valamint a futószáras versenyszámra. A Lovas-terápiás Versenyre a szervezők mintegy 135 gyermeket várnak kísérőikkel együtt.

A Lovas-terápia Szövetség természetesen idén is megrendezi a többnapos rendezvény egyik legérdekesebb programját, melyben egészséges és sérült lovasok által közösen alkotott csapatok mérik össze tudásukat. A versenyszámmal a szervezők célja a ?közös versenyzés? fontosságának és lehetőségének hangsúlyozása.

Az idei év újdonsága a hazánkban első alkalommal megrendezett Díjlovagló Parasport Verseny, amely egyben Országos Bajnokság is. ? A rendezvény célja ? a fogyatékkal élőknek nyújtott élményen túl ? a lovas-terápia és a lovassport népszerűsítése, a versenyzési lehetőség megteremtése sérült gyermekek és fiatalok számára, valamint a lovas-terápia, mint kiegészítő terápiás eljárásban rejlő lehetőségek bemutatása ? mondta Bozori Gabriella, a Gyermekmentő Szolgálat Fóti Lovasterápiás Központjának vezetője.

A Magyar Lovasterápia Szövetség fontosnak tartja, hogy az egészséges és a gyógypedagógiai lovaglásban, valamint a hippoterápiában résztvevő gyermekek együtt, párhuzamosan tudjanak szerepelni, versenyezni. A Nemzetközi Díjlovas Verseny összdíjazása 6300 euró, vagyis mintegy egymillió 720 ezer forint, a Nemzeti Versenyé 710 ezer forint, a Lovasterápiás Versenyé kétmillió 650 ezer forint és a Díjlovagló Parasport Versenyé pedig 130 ezer forint.

A rendezvény sikeres lebonyolítása érdekében a programon a Magyar Lovas-terápia Szövetség számos tagja vesz részt segítőként és szervezőként. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat közismert tagjai személyesen vállalnak védnökséget házigazdaként az egyes versenyszámokban, valamint közreműködnek a díjak átadásában.

Az esemény főtámogatója, az OTP Bank, amely társadalmilag felelős vállalatként elkötelezett segítője az értéket hordozó, közösségi, nemzeti ügyeknek. A legnagyobb magyarországi hitelintézet nemcsak ennek a versenynek a megrendezését támogatja évek óta, hanem más hazai lovasversenyeket is annak érdekében, hogy ezzel is ráirányítsa a társadalom figyelmét a lovaglás fontosságára. Az OTP Bank több éve szponzora a december eleji OTP Bank Lovas Világkupának ? ahol a fogathajtás, a díjugratás, valamint a díjlovaglás nemzetközi és hazai kiválóságai mérik össze tudásukat ?, hozzájárulva ezzel a nagy múltú magyar lovas-kultúra nemzetközi népszerűsítéséhez is.

A pénzintézet számára a sport mellett fontos az egészségmegőrzés is. Az idei OTP Roadshow keretén belül az OTP Fogászati busz ? amely évek óta járja nyaranta az országot ? ingyenes fogászati szűrésének egyik állomása az NGYSZ Fóti Lovas-terápiás Központja lesz, ahol a Díjlovas Verseny helyszínén ma 9 és 17 óra között a szervezet önkéntes fogorvosai ingyenes fogászati szűrést, szaktanácsadást és oktatást végeznek. Munkájukat arcfestők, kézművesek és animátorok segítik, akik ezzel igyekeznek enyhíteni a gyermekek félelmét a fogászati vizsgálattól.

A verseny kiemelt támogatói közé tartozik még a Quaestor Csoport, aki idén több versenyszámot is támogat, illetve az Allianz Hungária Biztosító Zrt. is, aki a verseny biztosításáról gondoskodik és a pályák felújítását is támogatta. A Budapesti Elektromos Művek Nyrt. (ELMŰ) szintén csatlakozott az idei támogatókhoz tízmillió Forinttal, mellyel a nagypálya világításának kiépítéséhez, a nagypálya locsolórendszeréhez szükséges kutak áramellátásához, továbbá a bemelegítő pálya fényvetők cseréjéhez járult hozzá.

Az idei versenyt először segíti a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Turizmus Zrt. és a Mercedes-Benz Hungária Kft., mely utóbbi egyben a Díjlovas Verseny és Lovasterápiás Verseny hivatalos szállítója. Az MLTSZ munkájáról bővebb információ a idekattintva olvasható. A verseny helyszíne a Fóti útról, a Tímár Vaskereskedés épületével szemközti köves útra behajtva közelíthető meg.

Szóljon hozzá!