ZETApress

hírportál

Több ezren a regattán

Óriási hőségben zajlott az első Red Bull Vízisprint kajak-kenu mini regatta. Több ezres tömeg előtt kettős győzelemmel Paksy Tímea nyerte az ultrarövid távú kajak-kenu összetett sprintversenyét, amely a szegedi világbajnokság után egy héttel Budapest szívébe hozta el a kajak-kenu világ válogatott legjobbjait.

A férfiak mezőnyében Molnár Péter bizonyult a legsikeresebbnek: K?1 100méteren egyéniben második, míg vegyes párosban első helyezést ért el. A leggyorsabb kenus Jevgenij Shuklin lett. Egy héttel a szegedi MOL Kajak-kenu Világbajnokság után és az elő-olimpia előtt, augusztus 27-én Budapest szívében, a Városligeti Csónakázó tavon mérte össze gyorsaságát a világ legjobb 32 kajak-kenusának válogatott mezőnye ? többek között a verseny napján 29. születésnapját ünneplő Kucsera Gábor és a 28. életévét betöltő Ed Mckeever ?, a Red Bull Vízisprint ultrarövid távú meghívásos, pénzdíjas kajak-kenu sprint versenyén.

A Magyar Kajak-kenu Szövetség társszervezésében életre hívott, mindössze 100 méteres sprint verseny során négy versenyszámban (női kajak egyesben, férfi kajak egyesben, férfi kenu egyesben és véletlenszerűen összesorsolt kajak vegyes párosban) hirdettek bajnokot. A Red Bull Vízisprint legeredményesebb versenyzője Paksy Tímea lett, aki mind a nők kajak egyes versenyében, mind pedig a vegyes párosok küzdelmében Molnár Péter oldalán megszerezte a bajnoki címet.

A több ezres tömeg előtt óriási hőségben lezajlott ultra rövid távú kajak-kenu sprint versenyen a férfiak K?1 100m-es számában Molnár Péter ellenében vívott szoros párharcban végül az angol világbajnok és idei világbajnoki ezüstérmes Ed McKeever bizonyult a leggyorsabbnak, míg a kenusok futamában szintén hatalmas párharc alakult ki, ahol a döntőben a litván Jevgenij Shuklin diadalmaskodott Bozsik Attilával szemben.

Ugyan a papírformát nem sikerült ma felborítanom a sprint-menőkkel szemben, de nagyon jól éreztem magam a mai versenyen, és úgy érzem, hogy sikerült az előzetes célkitűzést elérni és közelebb hozni a kajak-kenu sportot az emberekhez. Nagyon sokan kijöttek a helyszínre és szurkoltak nekünk élőben, felidézte a világbajnokság hangulatát, ahol szintén nagyszerű közönség előtt versenyezhettünk. A helyszín különleges, a mindössze 80cm-es vízmagasság miatt más technikával kellett lapátolni, ami szintén csak még izgalmasabbá tette az egyenes kieséses párharcokat ? mondta el Kucsera Gábor a verseny után.

A kajak-kenu párharcok közötti betétprogramok egyik kiemelt momentuma volt, amikor Horváth Kinga Európa-és tizenháromszoros magyar bajnok mérkőzött meg a Storcz Botond-Horváth Gábor kajak-kettessel. A winch szerkezettel húzott wakeboard ugyan nehezített pályát kapott egy előtte keresztben elhelyezett kajak formájában, amelyet át kellett ugratnia, ám a vízi sportok extrémebb ágát űző Horváth Kinga így is gyorsabbnak bizonyult. Az eseményt élőben közvetítette a DigiSport, rádiós partnere pedig a Class FM volt.

Szóljon hozzá!