ZETApress

hírportál

Poledance az olimpián?

Nemzetközi szervezetek dolgoznak azon, hogy a poledance idővel olimpiai szám legyen. Az elsődleges tervek alapján, a 2020-as játékokon már mindenképpen ott szeretnének lenni. Pirner Alma, a sportág legismertebb hazai képviselője reális elképzelésnek tartja mindezt.

A világbajnokságnak idén Magyarország ad otthont, számos eddig nem látott különlegességgel fűszerezve ? tudtuk meg Köböl Anitától. Több ezer aláírás gyűlt már össze a Rúdtánc Szövetség azon kezdeményezésére, hogy a sportág olimpiai versenyszámmá váljon. A poledance, vagy polefitness külföldön már jó ideje teret hódított magának, egyre többen választják ezt a mozgásformát. Pár éve itthon is betört a köztudatba, de még mindig sokan azonosítják a füstös bárokból ismert erotikus tánccal. Pedig a kettő között komoly különbségek vannak.

A haladó szintű rúdtánchoz jelentős fizikai erőre, rugalmasságra és állóképességre van szükség. Messze túlmutat az erotikus táncon, ott ugyanis egy szórakoztató műfajról beszélhetünk, táncos mozdulatokkal kiegészítve ? mondja Pirner Alma, aki itthon elsőként honosította meg a műfajt. ? A poledance esetében komoly atlétikus mozdulatokat végzünk egy függőleges rúd segítségével, amin pörgéseket, erőelemeket mutatunk be. Ehhez a felsőtest és a törzs jelentős fizikai ereje elengedhetetlen ? tette hozzá az egykori világbajnok.

Ahhoz, hogy a poledance egyszer valóban olimpiai szám legyen komoly támogatottságra van szüksége. Ezért is olyan fontos a szervezők számára, hogy idén két nívós szervezet is a sport mellé állt. A Magyar Torna Szövetség és a Magyar Légtornász Egyesület együttesen igyekszik felkarolni a testmozgás ezen formáját. ? Szinte minden sport alapja a torna, így van ez a poledance esetében is. Mindenképpen igényel torna alaptudást, ugyanakkor a nehézsége is megvan. A tornához hasonlóan látványos sport, nem utolsósorban szórakoztató élményt nyújt ? mondja Altorjai Sándor, a MATSZ főtitkára. ? A poledance mozgásanyaga igen lefedett, pörgések, lábterpeszek, leforgások, spárgák találhatóak benne. Nagyon magas színvonalon űzött sportág, komoly trükkökkel kiegészítve. Ezért gondoljuk úgy, hogy helye van a megbecsült sportok között ? tette hozzá Vincze Tünde, az MLTE elnöke.

Több éve számtalan amatőr és profi bajnokságot rendeznek világszerte. Idén hazánkba látogat a rendezvénysorozat, mely több különlegességet is tartogat. Első alkalommal mérkőznek meg duó párok és versenyeznek a sportág férfi képviselői. A Miss Poledance Hungary döntősei szeptember 3-án, szombaton mérik össze tudásukat Budapesten. Közülük a nyertes képviselheti hazánkat a világbajnokságon. A versenyzőket szerte a világból várják a szervezők, eddig több mint 20 ország képviselteti magát. Az októberi vébén pedig a laikusok is meggyőződhetnek a műfaj valódi sportértékéről a Budaörsi Városi Sportcsarnokban.

Szóljon hozzá!