ZETApress

hírportál

Megvan az első magyar érem

Majdnem száz százalékosra sikerült a csütörtöki versenynap a magyarok számára, hiszen a K?1 1000 méteren induló Dombvári Bence kivételével minden egységünk a döntőbe jutott. A paraversenyek során ráadásként két magyar érem is született: Szabó Sándor V?1 TA-ban arany-, míg Pál Bence K?1 TA-ban bronzérmet vehetett át.

Jól sikerült a magyar csapat számára az első versenynap, hiszen egy olimpiai távú egységünk (Dombvári Bence, K?1 1000 m) kivételével minden magyar részvevő kvalifikálta magát a fináléba. A délutáni parakenus döntők során két érmet is szereztek versenyzőink, óriási meglepetésre a kenus Szabó Sándor arany-, míg a kajakos Pál Bence bronzérmet nyert.

Bár K?1 1000 méteren egy kvótát elveszítettünk, összességében elégedett vagyok az első nappal ? értékelt Storcz Botond szövetségi kapitány. ? Dombvári Bence húsz esztendejével még rutintalan volt ebben a hihetetlen erős mezőnyben. C?1 1000 méteren Vajda Attila nagyon meggyőző volt, a legjobb időt produkálta, ami jó előjel a döntő előtt. Férfi K?2 1000 méteren szépen teljesítettek Dombi Rudolfék is, a középfutamban mutatott produkciójuk alapján reménykedhetünk benne, hogy ott lesznek majd az élen a németekkel együtt. Női négyesünk túl van a kötelező programon, bár az előfutamuk megmutatta, hogy a fehérorosz lányokkal ezúttal is számolni kell. És hogy mi a helyzet a többiekkel? C?4 1000 méteren egy nagyon egységes négyest láthattunk, véleményem szerint még ennél is több van Sáfrán Mihályékban. Női K?1 1000 méteren Csipes Tamara nagyon lazán, felszabadultan evezett, és női párosunk, vagyis Medveczky Erika és Sarudi Aliz is futamgyőzelemmel kvalifikált a döntőbe, véleményem szerint érmet várhatunk majd a lányoktól ebben a versenyszámban is. És a parakenusokról se feledkezzünk meg: csodálatos, hogy két éremmel, egy arannyal és egy bronzzal tudtak előrukkolni, azt hiszem, mindannyiunk nevében mondhatom, hogy büszkék vagyunk rájuk.

Schmitt Pál gratulált a szervezőknek

Magas rangú vendég tette tiszteletét délután a MOL világbajnokságon. Dr. Schmitt Pál, a Magyar Köztársaság elnöke és egyben a verseny fővédnöke találkozott a magyar és a nemzetközi szövetség vezetőivel, valamint a magyar válogatott néhány tagjával és megtekintette a megújult létesítményeket a Maty-éri pályán.

Az idei év legkiemelkedőbb magyarországi világversenyének nevezte a MOL Kajak-kenu Világbajnokságot Schmitt Pál, aki szerint a nagyon fontos, hogy a sportágnak köszönhetően szó van Magyarországról és a magyar sportról világszerte. ? Többször voltam már kajak-kenu versenyen itt Szegeden, a Maty-éri pálya mindig egyre szebb és szebb, most fejlődött talán a legtöbbet, miután a közelmúltban felújították a kiszolgáló létesítményeit ? mondta az MKKSZ portálnak Schmitt Pál. ? Beszéltem a Nemzetközi Szövetség vezetőjével, aki nagyon elégedett a világbajnokság színvonalával. Perurena úrral egyébként már többször találkoztam, hiszen mindketten tagjai vagyunk a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak.

A köztársaság elnöke Baráth Etelével, az MKKSZ elnökével nézte végig Vajda Attila középfutamát, majd személyes gratulált az olimpiai bajnok versenyzőnek, aki első helyen futott be és a legjobb idővel kvalifikálta magát a holnapi döntőbe. ? A legtöbb sportolót személyesen ismerem, még MOB elnökként sokszor beszélgettem Attilával, akit igazán szimpatikusnak tartok. Úgy láttam, hogy jól ment a középfutamban, szerintem a pénteki döntőnek is ő az egyik favoritja, nagyon szurkolok neki.

Több mint 400 újságíró akkreditált a MOL Kajak-kenu Világbajnokságra, Schmitt Pál szerint ez is bizonyítja, hogy mennyire felértékelődött a sportág nemzetközi megítélése. ? Külön szakértelmet igényel ennyi újságírót kiszolgálni, de ez itt megvan. Megítélésem szerint nagyon jó munkát végeznek a verseny szervezői ? mondta az államfő, aki a hétvégi állami ünnepségsorozat miatt nem tud részt venni a világbajnokság többi versenynapján. Látogatásának végén elmondta, bízik benne, hogy a magyar válogatott teljesíti a csapat vezetőinek elvárásait és 10-12 érmet szerez a hétvégén.

Hőségriadó a Kajak-kenu Világbajnokságon

Hűtőkamionokat és párakapukat rendeltek a helyszínre az olimpiai kvalifikációs világbajnokság szervezői. A kánikula és az erős UV-B sugárzás miatt a nézőket is óvatosságra intik. 33-34 fokos kánikula várható pénteken a szegedi MOL Kajak-kenu Világbajnokság helyszínén, mindehhez erős UV-B sugárzás is társul. A szervezők emiatt több óvintézkedést is hoztak, és a nézőket is elővigyázatosságra intik.

Az év legfontosabb hazai sporteseményének helyszínén mától párakapukat állítanak fel, sőt több hűtőkamion is szolgálatba áll, amelyekben főleg a sportolók, illetve a szervezőgárda vízkészletét próbálják hidegen tartani. Az elmúlt napokban olyan sok folyadékot fogyott a világbajnokságon, hogy több tízezer palackos ásványvíz utánpótlást is rendeltek a szervezők.

A vébé mai, holnapi és vasárnapi döntőire több tízezer szurkolót várnak. Azt kérik a Maty-érre kilátogató emberektől, hogy a meleg mellett figyeljenek az erős UV-B sugárzásra is. Érdemes laza, de a test nagy részét eltakaró öltözékben, illetve kalapban felülni a lelátókra, és ajánlott a fényvédőkrém, valamint a napszemüveg használata. A nagyobb nemzetközi, illetve hazai sportesemények gyakorlatától eltérően a MOL Kajak-kenu Világbajnokság helyszínére bárki bevihet magával vizet és üdítőt, akár otthon is össze lehet csomagolni a frissítőket.

Majdnem 60 ezer palack ásványvíz fogyott el az elmúlt napokban a Maty-éren. A versenyzők, valamint az őket kiszolgáló szervező csapat tagjai is hősiesen küzdenek a kánikulával. Hétvégére hűtőkamionokat, párakapukat és vízutánpótlást rendeltünk, és arra kérünk minden szurkolót, hogy készüljön fel a forróságra. Azt gondolom egyébként, hogy ez sokkal jobb, mintha egész hétvégén zuhogna az eső. A napsütéses időben több tízezer nézőre és fergeteges hangulatra számítunk ? nyilatkozta Schmidt Gábor, a szervezőbizottság elnöke. A szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokság szerdán kezdődött a Maty-éren. Ma rendezik az 1000 méteres táv döntőit, éremért küzd például Vajda Attila olimpiai bajnok kenus is.

Szóljon hozzá!