ZETApress

hírportál

Telekom Szegeden

Világbajnoki sportélmények élőben és telefonon. Négyszázezer SMS és MMS a szegedi kajak-kenu vébéről! A Telekom ? a VB aranyfokozatú támogatója ? tájékoztatása szerint előreláthatólag ennyi mobilüzenetet küld az a körülbelül harmincezer sportrajongó, aki személyesen nézi végig a napfény városában a világbajnokságot.

Azok, akik a napokban kilátogatnak a Szeged belvárosától néhány kilométerre található Maty-éri sportpálya lelátójára, nemcsak személyesen élhetik át a versenyek izgalmát, hanem élményeiket azonnal meg is oszthatják ismerőseikkel. A Telekom korábbi tapasztalataiból kiindulva egy helyszínen lévő szurkoló naponta átlag háromszor nyúl a telefonjához, hogy SMS-t küldjön a családtagjainak, ismerőseinek, amely a verseny pár napja alatt összesen körülbelül 360 ezer elküldött szöveges üzenetet jelent.

A legizgalmasabb döntők pillanataiban egyszerre háromszázan indítanak hívást a lelátóról, vagyis körülbelül minden tizedik néző telefonál mobilján, és kiabálja a készülékbe a futam állását. A versenynapok alatt a képküldési lehetőség is népszerű: minden negyedik néző küld a helyszínről MMS-t valamelyik ismerősének ? tudta meg Molnár Bálint.

A kiépített üvegszálas technológia kibővített kapacitásának ? 210 Gbit/sec sávszélesség! ? köszönhetően a verseny informatikai háttere biztosított. Az előkészületek során annyi optikai kábelt használtak fel, mintha Kovács Katalin ? a Dominó?Honvéd olimpiai és világbajnok sportolójának – lapátját négyezerszer egymás mellé állítanánk. A körülbelül harmincezer néző zavartalan helyszíni szurkolását két darab, 64 négyzetméteres LED-fal segíti, amelyen a tévéközvetítés képsorai is megjelennek. Érdekesség, hogy a Telekomos képjel-szolgáltatás kiépítéséhez több tonna alkatrészt úsztatott be a partról a Magyar Honvédség szentesi műszaki alakulata.

A helyszínen a T?Home 18 tonnás internetkamionja is jelen lesz, amely nagy sávszélességű összeköttetésével több, mint kétezer akkreditált résztvevőnek és vendégnek igyekszik internet-használati lehetőséget nyújtani. A légkondicionált autóban 12 munkaállomáson lehet böngészni és levelezni. Hasonló célokat szolgál a kamion környékén elhelyezendő 8 terminál is. A Telekom a mobilos adat- és hangforgalom fennakadás nélküli biztosítása érdekében mobil-bázisállomást állított fel a versenyhelyszínen. A felhordó-hálózathoz üvegszállal csatlakozó szerkezetet 7,5 tonnás teherautó szállította a helyszínre.

Természetesen a telekommunikáció nemcsak a nézőket, hanem a versenyen résztvevő 94 ország több mint ezer sportolóját is segíti: a kajak-kenusok, az edzőik és az újságírókat most először full HD-s, zárt láncú tévérendszeren nézhetik a verseny alatt egyrészt a televíziós közvetítést, másrészt a futamok beosztását. Ráadásul a világbajnokság alatt a helyszínen kialakított VIP-helyiségben sok más mellett az interaktív tévézést nyújtó IPTV-szolgáltatását is ki lehet próbálni.

Szóljon hozzá!