ZETApress

hírportál

Pap Eszter 2. az EK-n

A pénteki maratont követően Pap Eszter révén magyar éremnek is örülhettünk a szombati, tiszaújvárosi FSA VISION ETU Triatlon Junior Európa-kupa futamon. A fiúknál Balogh Máté negyedik helye jelentette a legjobb eredményt ? tudtuk meg Szűcs Istvántól.

A szintén a 13. TVK Triatlon keretében először megrendezett FSA VISION Gyermek- és Serdülő Magyar Utánpótlás Gála sikert aratott a résztvevők és kísérőik körében. Az összesen húsz nemzet, 130 sportolóját felvonultató FSA VISION ETU Junior Triatlon Európa Kupa futam a lányoknál és a fiúknál is két-két előfutammal vette kezdetét Tiszaújváros központjában. A két körös, összesen 500 méteres úszás a Dísztóban, a 13,2 km-es kerékpározás Tiszaújváros és Kesznyéten között, míg a 3,2 szintén két körös futás a belvárosban, részben a vasárnapi világkupa pályáján volt.

A selejtezők során a tét nem volt mást az, hogy ki jut be az esti 25-ös döntőbe. A futamok első 10-10 helyezettje mellé a legjobb öt idő birtokosa csatlakozhatott. A lányoknál a szlovénok idei kétszeres Európa-kupa futam győztese, Monika Orazem nem taktikázott, az első helyen kvalifikálta magát a fináléba, örvendetes, hogy két magyar lány, Pap Eszter és Fuchs Renáta követte őt a rangsorban. A nyílt versenyből adódóan ötödikként lett döntős az ausztrálok felnőtt Óceánia-kupa 5. helyezettje, Ashlee Bailie. A mieink közül még Horváth Zsanett, Sörös Katalin, Takács Anna, Szakály Zsófia, Horváth Hanna, Szabó Adirenn és Vizi Viktória is tagja lehetett a legjobb 25-nek.

A fiúk szinte lemásolták a lányok koreográfiáját, hiszen az idén még szinte veretlen olasz Matthias Steinwandter már az előcsatározások során igazolta ?félelmetes? hírét. A második és harmadik pozíciót két hazai versenyző, Balogh Máté és Anheuer Kristóf harcolta ki, de finalista lett Marton Előd, Király István, Pap Dávid, Búza Bence, Bem Norbert, Schal Zsolt és Halász Robin is. Az európai junior ranglista második helyezettje, a tiszaújvárosi Hankó Gábor a depóból még dobogós helyen haladt, de a futás elején lábgörcs miatt feladásra kényszerült.

?Nyert? a Magyar Utánpótlás Gála

A 17 órakor kezdődő fináléig az első alkalommal életre hívott FSA VISION Magyar Utánpótlás Gálát rendezték meg, melyen a legjobb 16-16 serdülő és gyermek korcsoportos leány és fiú sportolók vetélkedhettek. Az 500 m úszásból, 13,2 km kerékpározásból és 3,2 km futásból álló ? már a nagyokat idéző ? versengésben a serdülő lányoknál Fuchs Dóra (Budaörsi TKE) nyert, az ezüst Zelovics Dóráé (Dabasi SZSE), míg a bronz Vajda Lilláé (Triaktív SE) lett. A serdülő fiúk csatájából a hazai pályán versenyző Lehmann Bence (TVK-Mali TK) nem engedte ?kiénekelni? a sajtot a szájából. A második hely Dévay Márkot (DSC-DSI) illette meg, míg Hajdú Kristóf (DSC-DSI) a bronzot vihette haza.

A gyermek korcsoportban Fülöp Ádám (Martfűi ÚTK), Wolf Márkó (Hód-Tri), Kovács József (Martfűi ÚTK), illetve Garai Georgina (Triaktív SE), Szegedi Sára (Veresegyház VSK), Takács Tamara (Triaktív SE) volt az első három sorrendje. Az FSA VISION jóvoltából az 1-12. helyezettek értékes tárgyjutalomban részesültek, összesen 650 ezer forintértékben.

Olasz és brit siker a junior EK-n

Az FSA VISION ETU Junior Európa-kupa futam végső helyezéseit eldöntő futamban, vagyis a döntőben már csak szuper-sprint táv, azaz 250 méter úszás, 6,6 km kerékpározás és 1,6 km futás vár a legjobbakra. Elsőként a fiúk, majd 5 percre rá a lányok is megkezdhették az éremcsatákat. A villámfutamban a fiúk úszását a brit Josh Harris tudta le leggyorsabban, de mintegy 5 mp-re ott volt a nyakán Balogh Máté és Anheuer Kristóf is. A kerékpározást 25 versenyző együtt teljesítette, így ezúttal a futásra maradt a végső döntés. A junior európai ranglistavezető olasz Steinwandter nem tévesztett, kiváló hajrájának köszönhetően újabb győzelmének örülhetett, a legjobb magyar, negyedikként zárt, tiszaújvárosi Balogh Máté lett.

A lányoknál győzött az úszó-számot is megnyerő brit Sophie Coldwell, aki alig előzte meg a 15 fős kerékpáros bolyban okosan megbújó idei junior Eb-ezüstérmesünket, Pap Esztert. A bronz a középső számban is jeleskedő Baile vehette át a dobogón. A díjátadásban ? ahol az FSA VISION jóvoltából ezer euro is gazdára talált ? közreműködött Bráz György tiszaújvárosi polgármester, a Szervező Bizottság társelnöke, Lányi András, a Magyar Triatlon Szövetség elnöke, Dr. Szabó Tamás, a Nemzeti Sportintézet igazgatója, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke és Dr. Fülöp György, Tiszaújváros alpolgármestere is.

Az FSA VISION ETU Junior Európa-kupa végeredménye

Fiúk: 1. Matthias Steinwandter (olasz) 18:46 perc, 2. Ron Darmon (izraeli) 18:50, 3. Gordon Benson (brit) 18: 55, 4. Balogh Máté (magyar) 19:02, ?6. Király István (magyar) 19:08, ?11. Anheuer Kristóf (magyar) 19:22, ?13. Pap Dávid (magyar) 19:25, ?16. Búza Bence (magyar) 19:32 , 17. Marton Előd (magyar) 19:34, ?21. Schal Zsolt (magyar) 19:49, 22. Bem Norbert (magyar) 19:57, ?25. Halász Robin (magyar) 20:30.

Lányok: 1. Sophie Coldwell (brit) 21:00, 2. Pap Eszter (magyar) 21:04, 3. Ashlee Bailie (ausztrál) 21:06, 4. Fuchs Renáta (magyar) 21:13, ?10. Horváth Zsanett (magyar) 21:31, 11. Takács Anna (magyar) 21:43, 12. Szakály Zsófia (magyar) 21:54, ?17. Vizi Viktória (magyar) 22:31, 18. Horváth Hanna (magyar) 22:41, ?24. Szabó Adirenne (magyar) 23:53, ?25. Sörös Katalin (magyar) 24:02.

Almától a Bourbon Street-ig

A szombati kulturális kínálatban 10 órától az Alma együttes, Kézműves-ház, Loung Ting Wing Tsun kung-fu bemutató, Bourbon Street és a fő-műsorszám, a KFT együttes koncertje szerepelt. A KFT fellépése előtt a főtéren ünnepélyesen köszöntötték a vasárnapi 15. TVK ITU Triatlon Világkupa résztvevőit.

Olimpiai kvalifikációs főverseny

Vasárnap jöhet a főverseny, a 15. TVK ITU Triatlon Világkupa, melyen olimpiai kvalifikációs pontokért vetélkednek a 36 országból verbuválódott versenyzők. A hölgyek 10:30-kor, az urak 13:30-kor kezdik meg az olimpiai távú (1500 m úszás, 40 km kerékpározás, 10 km futás) viadalt. Mindkét futamban öt-öt magyarért szurkolhatunk.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Ákos harmadik, Zsófi hetedik | ZETApress

Szóljon hozzá!