ZETApress

hírportál

Ákos harmadik, Zsófi hetedik

Az amerikai Gwen Jorgensen nyerte meg vasárnap délelőtt a 15. TVK ITU Triatlon Világkupa női versenyszámát a szombaton megrendezett EK után. A legjobb magyar a nagyon előkelő 7. helyen záró Kovács Zsófia lett Tiszaújvárosban ? tudtuk meg Szűcs Istvántól. Szerdától Szegeden, a MOL kajak-kenu vébén izgulhatunk.

Eljött a várva várt nap ? augusztus 14-e, vasárnap ? a triatlon sportbarátok számára. A tiszaújvárosi 13. TVK Triatlon Nagyhét főeseménye, a 15. TVK ITU Triatlon Világkupa első rajtja délelőtt 10:30-kor volt a sajószögedi Tolnai-tó partján. A pontonhídra 30 ország, 67 sportoló sorakozott fel, köztük a Szalay Szandra betegsége miatt négytagú magyar kontingenssel.

Az első 750 méter után a japán Akane Tsuchihashi mászott ki elsőként a pontonra és ugrott vissza a második körre, ami 500 dollár prémiumot jelentett számára. A szokásához híven ezúttal is kiválóan úszó Vanek Margit az 1500 méter végén másodikként futott be a kerékpáros depóba japán vetélytársa után, míg a jelenlegi legjobban jegyzett női triatlonosunk, Kovács Zsófia 1:19 percre, Tóth Zsófia 1:25 percre az elsőtől kezdhette meg az első váltást. Élete első felnőtt világversenyén induló ifjúsági olimpiai bajnokunk, Dudás Eszter hátránya 1:41 volt ekkor, míg Forró Zsófia további fél perccel később depózhatott.

Sajószögedről 8,3 km-t tekerve érkeztek vissza a versenyzők Tiszaújvárosba. Az első 4,9 km-es kört az élen, egy 14 tagú – Vanek Margitot is soraiban tudó – bolyban teljesítő brit Kerry Lang szintén 500 dolláros prémiumot könyvelhetett el. Vanek a későbbiekben is tartotta pozícióját, a többiek másfél percre tekertek tőlük. Négy körrel a vége előtt a három magyart is magába foglaló harmadik boly utolérte a második csoportot, így közelebb kerültek az első bolyhoz. Az élen állók egy perces előnnyel érkeztek a depóba, majd befutott a legnagyobb létszámú üldöző boly is. Az utolsó kerékpáros körben is számított a részhajrá, ezúttal a 10 másodperc előnyre szert tett svájci Celine Schaerer finiselt magának 500 dollárt.

A futás első körében az olasz Annamaria Mazetti állt az élre, nyomában az úszást nyerő Tsuchihashi-val. Vanek Margit félperces hátrányban a 9. helyen haladt, Kovács Zsófia, és Tóth Zsófi lemaradása másfél perc volt. Az első kilométereknél már látszott, hogy a nagy melegben döntő lesz az erőállapot. Ebben a versenyszámban körről körre változtak a helyezések. A győzelmet végül a kerékpározás után a harmincadikként a depóba érkező Gwen Jorgensen szerezte meg fantasztikus futóteljesítménnyel. Kovács Zsófia egy helyet előre lépve a tavalyi eredményéhez képest, a hetedik helyen zárt, ezzel újabb óriási lépést tett a londoni olimpia felé. Vanek Margit sajnos rosszul lépett fel a céldobogóra és emiatt ketten is megelőzték a célban, de így is a dicséretes 14. helyen fejezte be a versenyt. Tóth Zsófia teljesen kifutotta magát és végül 34. lett, a most debütáló Dudás Eszternek az 52. hely jutott, míg Forró Zsófia az 56. lett.

A célban mondták

Nagyon sok tehetséges jó versenyző állt rajthoz a mai napon, de nekem szerencsére sikerült a legjobb formámat hozni ? mondta a győztes amerikai Gwen Jorgensen. ? Igaz csak a végén tudtam az élre állni, jól hajráztam az egyenesben és ez elég volt a győzelemhez. Nagyon jó érzés volt itt versenyezni, köszönöm a támogatást a fantasztikus közönségnek. A célom természetesen az olimpiai indulás, ott is óriási mezőny lesz, ahol szintén szeretném a legjobb formámat nyújtani.

Sajnáltam, hogy az első bolyról lemaradtam, de nem vagyok olyan acélos úszó ? fogalmazott Kovács Zsófia. ? Apró célokat fogalmaztam meg, hogy melyik versenyzőt tudom majd megelőzni. Próbáltam nagyon jól futni és segíteni a lányoknak, hogy közelebb jöjjünk az első bolyhoz, de ez most ennyire sikerült.

15. TVK ITU Világ-kupa női végeredménye: 1. Gwen Jorgensen (amerikai) 1:59:54, 2. Annamaria Mazzetti (olasz) 2:00:02, 3. Irina Abysova (orosz) 2:00:19, 4. Felicity Sheedy-Ryan (ausztrál) 2:00:38, 5. Agnieszka Jerzyk (lengyel) 2:00:50, 6. Mariya Shorets (orosz) 2:00:55, 7. Kovács Zsófia (magyar) 2:01:10, …14. Vanek Margit (magyar) 2:01:37, …34. Tóth Zsófia (magyar) 2:04:21, ?52. Dudás Eszter (magyar) 2:08:40, ?56. Forró Zsófia (magyar) 2:14:40.

Vanek Ákos: szuper-bronz Tiszaújvárosban!

Csodálatos magyar sikerrel ért véget az olimpiai kvalifikációs pontokat is adó tiszaújvárosi 15. TVK ITU Triatlon Világkupa! Vanek Ákos fantasztikus versenyzéssel harcolta ki a bronzérmet, a világbajnokokat is felvonultató erős mezőnyben. A TVK Nappal befejeződött a kilencnapos, 45 kulturális és 15 sport programot kínáló 13. TVK Triatlon Nagyhét.

A jubileumi ? a világon egyedülálló szériát produkáló ? 15. TVK ITU Triatlon Világkupa augusztus 14-i, férfi versenyszámában 30 nemzet, 74 sportolója randevúzott egymással. Az orosz triatlon sport erejét jelzi, hogy a 2009-es tiszaújvárosi világkupa első két helyezettjének, Dmitriy Polyanskynak és Alekszander Brukhankovnak az öccsei, Igor és Andrej az úszás első három helyezettje között rohant ki a sajószögedi Tolnai-tó vízéből. Igor Polyansky közben fél-távnál, 750 méternél, gyarapította a pénztárcáját 500 dollárral, hiszen ő ugrott vissza elsőként a vízbe a pontonról.

A Budaörsi TKE színeit képviselő Vanek-testvérek fantasztikus úszó tudását ? a délelőtti női futam úszásában második Margit után – Ákos is bizonyította, hiszen az 1500 méter végén negyedikként válthatott kerékpárra. Mögötte, Rendes Csaba 11, Tóth Tamás 21. Fecskovics Attila 41. Faldum Gábor 51. pozícióban fejezte be az első számot. Másfél percen belül együtt jöttek ki mindenki a vízből, ami nagy kerékpáros bolyt sejtetett.

A Tiszaújvárosig vezető 8,3 kilométeren a Vanek Ákost is a tagjai között tudó első hét bringás bő fél percre tekert egy közel 50 tagú ?vonattól?, melyre a további négy magyar is ?megváltotta jegyét?. Ebben a csoportban pedálozott két világbajnok, a spanyol Ivan Rana és a két éves kényszerpihenője után visszatért kazah Dmitriy Gaag is. A benti első körért járó 500 dollár a svájci Andrea Salvisberg-é lett. A következő körökben nem változott jelentősen a helyzet, továbbra is nagyjából egy percen belül hajtott az egész mezőny. A bringa fél-távjánál újra a két orosz ?öcsike? vezette a sort.

A szökevények után egy percnyi távolságra robogtak a közel hatvan tagot számláló üldözők. A folytatásban az élen állók még valamelyest növelni tudták előnyüket. Az utolsó kerékpáros kör győztesének járó 500 dollárt szintén a ?kis? Polyansky zsebelhette be.

Az élcsoportból Vanek Ákos másodikként ért a depóba, de villámgyors öltözéssel elsőként robbant ki a futópályára! 1:40 perce jött az óriás boly, sok-sok dobogóesélyessel. Az első 2,5 km-es kör után a brit Aaron Harris állt az élre, nyomában Vanekkal. A harmadik helyen a kanadai Brant McMahon-t jegyezhettük ebben a szakaszban.

Féltávnál Harris 9 mp-re távolodott el a csodálatosan futó Vanektól, akit 6 másodpercre követett a kanadai fiú és az időközben felzárkózott Polyansky. 7.5 km-nél McMahon és Polyansky is beelőzte a negyedik helyre ?visszacsúszott? Vanekot. A budaörsiek Ákosa azonban bebizonyította, hogy nem akármilyen fából faragták, hiszen az utolsó pár száz méteren visszavette a harmadik helyet orosz riválisától és óriási ováció közepette szerzett bronzérmet Magyarországnak! Erre utoljára 2000-ben volt példa, amikor Kuttor Csaba érte el ugyanezt a szép eredményt. A boldog bronzos a nézőknek puszikat dobálva, magyar zászlóba burkolódzva haladt át a célkapu alatt, majd visszafutott a kordonhoz és ?lepacsizva? az ott állókkal, megköszönte ismételten a szurkolósereg buzdítását. Azt hiszem minden magyar triatlon iránt is érzékeny sportbarát nevében mondhatjuk: Szép munka volt Ákos, gratulálunk!

A férfi befutót követően tartották meg a pódiumon az eredményhirdetést. A hölgyeknek Bráz György, Tiszaújváros polgármestere, a Szervező Bizottság (SZB) társelnöke és Lányi András, a Magyar Triatlon Szövetség elnöke, a férfiaknak Petrényiné Szabó Krisztina, a névadó TVK vezérigazgató-helyettese és dr. Szabó Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, a Nemzeti Sportintézet igazgatója adta át az érmeket és bokrétákat. Az elmaradhatatlan pezsgőzés kellékeit a spanyol Enrique Quesada, a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) csapatvezetője és dr. Márkus Gábor főrendező, a SZB társelnöke biztosította a dobogósok számára.

A dobogósok mondták

Gwen Jorgensen (Amerikai Egyesült Államok), a női győztes: ? Szeretem Európát, tetszik az itteni kultúra. Az egy héttel ezelőtti a világbajnoki sorozat (WCS) londoni versenyén elért második hely után, ez is egy jó eredmény. Úgy érzem nagyon jó formában vagyok, a futás különösen jól ment, a legjobb időt teljesítettem, így tudtam egyetlenként két órán belüli idővel nyerni. Az egész versenyt nagyon élveztem. Jövő héten Lausanne-ban versenyzek, de ezt követően már nem tervezek sok indulást, így a pekingi WCS-döntőt is kihagyom. A londoni eredményemmel biztosítottam azt a pozíciót, ami indulási jogot jelent a 2012-es olimpiára.

Annamaria Mazzetti (Olaszország), a női ezüstérmes, az idei, Pontavedra-i Eb bronzérmese: ? Nem volt külön taktikám, csak szerettem volna jól menni, erőset úszni, és a kerékpározásban az élbolyban maradni. Sikerült, és bár a futásban sokáig vezettem, és persze nyerni jobb, a második hely is nagyon értékes számomra a pekingi világbajnoki-döntő előtt. Az a legfőbb célom,hogy hazámat képviselhessem a londoni olimpián. A tiszaújvárosi versenyek hangulatába én már junior koromban belekóstoltam, már akkor nagyon magával ragadott ez az atmoszféra. Ráadásul az itteni pályák is megfelelnek az én stílusomnak!

Irina Abysova (Oroszország), a női bronzérmes: ? Nagyon jó versenyen vagyok túl! Jól sikerült az úszás, a kerékpáron nagyon keményen kellett együtt dolgozni, ez volt a három szám közül a legnehezebb. A futásban nyújtott teljesítményemmel is elégedett vagyok, hiszen ennek köszönhetem a bronzérmet. Tiszaújvárosban remek a közönség, csodás a hangulat, igazi fesztivált jelent a városban a triatlon világkupa! Mivel a pekingi WCS-döntő az előszobája a londoni ötkarikás játékokra való bejutásnak, szeretnék ott az első tíz helyezett között zárni!

Brent McMahon (Kanada), a férfi győztes: ? Az úszás mindenki számára kőkemény, rengeteg jó úszó van a mezőnyben. Ez a szám olyan, mint egy túlélő próba, és ezt kell megtetézni egy jó kerékpározással. Nekem tetszett a bicikli pálya, nem zavart a szél sem, de a 77 belvárosi kanyar miatt érdekes volt itt menni. Ez a szám különösen jól sikerült, én voltam benne a leggyorsabb. A végén pedig nem kellet mást tenni, csak egy jót kellett futni az első helyért. Hosszú sérülés után most ismét 100 százalékos formában vagyok. Nagyon jól érzetem magam Tiszaújvárosban, köszönet a lakosságnak és a szervezőknek! Most hazautazom Kanadába, onnan megyünk majd Pekingbe, a WCS-fináléra. A jövőben, ha tehetem, mindenképpen visszajövök ide, Magyarországra!

Vanek Ákos (Magyarország), a férfi bronzérmes: ? Úgy vélem jó formában vagyok, tavaly voltak sérüléseim. Volt egy olyan versenyem, ami után tolókocsiban érkeztem haza, akkor nagyon el kellett gondolnom a hogyan továbbról? Szerencsére mellettem álltak az edzőim, a versenyzőtársaim, a családom, ők kellettek ahhoz, hogy most itt lehessek. A mostani bronzérmem megszerzésében a tiszaújvárosi közönségnek is hatalmas szerepe van, nekik is köszönettel tartozom! A jövőt illetően lépésről, lépesre tervezünk, nem akarok nagyot ugrani, az elsődleges cél, hogy összegyűjtsek annyi világranglista pontot, amivel részt vehetek a londoni olimpián. Szeretnék visszakerülni a magyar olimpiai keretbe, ahová a tavalyi nem túl jól sikerült évem miatt nem kerültem be, mert így, központi támogatások nélkül sokkal nehezebb versenyezni. ? A brit Aaron Harris, a férfi verseny ezüstérmese a célba érkezés után egészségi ellátásban részesült, így sem a pódiumos éremátadón, sem a nemzetközi sajtótájékoztatón nem tudott részt venni.)

15. TVK ITU Világ-kupa férfi eredménye: 1. Brent McMahon (kanadai) 1:48:16, 2. Aaron Harris (brit) 1:48:22, 3. Vanek Ákos (magyar) 1:48:43, 4. Igor Polyanskiy (orosz) 1:49:08, 5. Crisanto Grajales (mexikói) 1:49:20, 6. Jose Miguel Perez (spanyol) 1:49:26, …34. Fecskovics Attila (magyar) 1:51:18, …41. Tóth Tamás (magyar) 1:51:48, …43. Rendes Csaba (magyar) 1:52:31, …55. Faldum Gábor (magyar) 1:56:05.

Szóljon hozzá!