ZETApress

hírportál

Odaérhetnek magyarok

Megkérdőjelezhetetlen tény, hogy a tiszaújvárosi 13. TVK Triatlon Nagyhét csúcspontja idén is a vasárnapi 15. TVK ITU Világkupa, ahol a magyarok is ?odaérhetnek? az értékes pontokat hozó előkelő helyekre. A tegnapi váltó után, de a mai JABIL Nap futó- és kulturális eseményei előtt egy kicsit előre tekintünk a hétvége fő programjaira.

A Nagyhét szombati FSA VISION Napján mintegy 20 nemzet 130, köztük korosztályos Európa Kupa dobogós sportolója vonul fel a 14 órakor kezdődő FSA VISION ETU Triatlon Junior Európa-kupa futamon. A magyarok közül a 2011-es duatlon Európa-bajnok Fuchs Renáta, továbbá Pap Eszter, illetve Hankó Gábor és Balogh Máté okozhat kellemes meglepetést az értük szurkolóknak. Új eseményként hívták életre a 15:15-kor induló FSA VISION Utánpótlás Gálát, melyen a gyermek és serdülő korosztály legjobb haza 16-16 helyezett sportolója kapott indulási jogot.

A két Zsófi és Margit

A vasárnapi TVK Nap olimpiai kvalifikációs világeseményének ? Európában még Madrid, Kitzbühel, Hamburg és London mondhatja el ugyanezt ? esélyeit Lehmann Tibor, Európa-bajnoki ezüst és bronzérmekkel büszkélkedő egykori kiváló versenyzővel, a korábbi hazai szövetségi kapitánnyal, a TVK-Mali Triatlon Klub vezetőedzőjével latolgatta Szűcs István.

Kezdjük a vasárnap 10:30-kor rajtoló hölgyekkel, akik közül a tavaly Yulia Sapunova Tiszaújvárosban nyert, majd válása után Yulia Yelistratova néven versenyez tovább. Ő idén is a legjobbak között zárhat, főleg, ha egy nagy bringás boly alakul ki, mely együtt érkezik meg a futáshoz. Az is mellette szól, hogy ebben a szezonban a portugálok világ- és Európa-bajnokának, Vanessa Fernandes-nek az edzőjével, Sergio Santossal készül együtt, kint Portugáliában.

Az idei Pontevedrai Európa-bajnokság kiválóan küzdő olasz bronzérmese, Annamaria Mazetti, a tavalyi Eb-dobogós ír Aiellen Morrison, vagy a 2009-es tiszaújvárosi világkupa ezüstérmese az orosz Irina Abysova, illetve az akkori bronzérmes ausztrál Felicity Sheedy-Ryan szintén harcban lehet a dobogóért. Ugyanezt mondhatom el a múlt heti londoni világbajnoki szériaversenyen (WCS) ezüstérmes amerikai Gwen Jorgensen-ről is. Szerintem a csehek néhány évvel ezelőtt két U23-as világbajnoki címet besöprő sportolója, Vendula Frintova szintén Top 10-es helyezésért jött.

Nem utolsósorban mindenképpen említést kell tennem a nemzetközi porondon is magasan jegyzett kiválóságunkról, Kovács Zsófiáról, aki a 2011-es kontinens-vetélkedőn az előkelő 7. pozícióban zárt és rendszeres világkupa Top 10-es versenyzővé vált. Ő tavaly a nyolcadik helyen köszönthette a csodálatos tiszaújvárosi közönség, most a dobogót sem tartom kizártnak. Rajta kívül versenyzőmnek, Tóth Zsófiának, valamint Vanek Margitnak van jó esélye az első húsz közé kerülésre. Az olimpiai kvalifikáció kiérdemléséhez mind több pontot kellene gyűjteniük. Szalay Szandrát most nem érzem olyan erősnek, Dudás Eszter pedig élete első felnőtt világversenyén próbál szerencsét.

Ketten is a húszba érhetnek

A 13:30-kor induló férfiak rajtlistáján sok közel egyforma képességű versenyző található ? folytatta a tiszaújvárosiak mestere, aki a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) edzői minősítését is megszerezte. ? A legnagyobb név a világ- és Európa-bajnok spanyol Ivan Rana, aki azonban már 30-as éveinek közepét tapossa. Az ukrán Danylo Sapunov, a costa-ricai Leonardo Chacon, a portugál Bruno Pais, honfitársa, a londoni WCS-en 16. helyen befutó Joao Pereira, és régi jó ismerősöm a svájci Reto Hug, aki bő 10 éve harmadik volt mögöttem a Kitzbühel-i ETU Presztizs Kupa-futamon, tagja lehet az első tíznek.

Ami engem illet, én az orosz Ivan Tutukin, a 2011-ben Tiszaújvárosban második mexikói Crisanto Grajales, Chacon, vagy Rana pódiumot tudnék elképzelni. A külföldi indulókhoz hasonlóan a magyar férfi csapat is meglehetősen kiegyensúlyozott erőket képvisel. A jelenleg egyetlen hazaiként olimpiai induló helyen tanyázó, a TVK-Mali TK-t erősítő Rendes Csabától az első húszba kerülést várom el, csakúgy, mint tavaly. Hasonló nemzetközi tapasztalata miatt Fecskovics Attila, ifj. Faldum Gábor és az utóbbi pontszerző versenyeken legjobb magyar Vanek Ákos szintén ?odaérhet?. Ötödik indulónk a fiatal Tóth Tamás lesz. Véleményem szerint két magyar férfi sportoló lesz a húszban, remélem tanítványom, Rendes lesz az egyik! ? fejeződött be az esélylatolgatás.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Triatlonos siker a maratonon | ZETApress

Szóljon hozzá!