ZETApress

hírportál

103-an a 13-ban

13 sportág 103 versenyzője ? 71 fiú és 32 lány ? indul el hétvégén Shenzhenbe, a XXVI. Nyári Universiadéra. A főiskolai sportolók kalandos úton: autóbuszon, repülőn, majd újra autóbuszon érkezek meg a kínai városba ? tudtuk meg a délelőtti csapatértekezleten.

Versenyzőink vasárnap este fél 6-kor indulnak a SYMA Csarnoktól buszokkal a bécsi repülőtérre, ahonnan az Arab Légitársaság gépén szállnak tovább Dubaiba. Reggel érkeznek ide, majd 3 óra várakozás után repülnek tovább Hongkongba. Az újabb hétórás légi út után megint buszokra ülnek, s éjszaka lépik át a kínai határt. Külön Universiade-sávok segítik az átjutást, de mivel 13 ezer résztvevőre számítanak, hosszas várakozás lehet a határon.

Lehetett volna Ferihegyről is indulni, csak sokkal drágábban. Volt olyan légitársaság, amely a csomagok túlsúlyára nem adott volna kedvezményt ? mely a sportolóknál alapkövetelmény ? míg más esetben nem három, hanem 13 órát kellett volna várakozni az átszállásra a repülőtéren. A bécsi repülőrajttal ezt is el lehetett kerülni.

S mi lesz, ha végre ágyba kerülnek lányaink-fiaink? A 15 emeletes szállodában négyágyas szobákat kapnak, de csak két-három fő lesz együtt. Két alsó- és két felső-ágy van szobánként, s ez utóbbiak nem az alsókon, hanem a szekrények tetején vannak. A fürdőszobák elhelyezése is újszerű: a szobákhoz tartozó erkélyeken vannak, s ugyanott vannak a vécék is. A fürdőszobákban nincs zuhanytálca, a víz a padló közepén folyik le valahogy.

Odakinn 32 Celsius fok várható, odabenn viszont 20 fokra igyekeznek beállítani mindenütt a légkondit. A hirtelen lehűlés miatt könnyű megfázni, ezért mindenki vigyen magával melegítő felsőt! ? hívta fel a figyelmet Dr. Hidas Péter csapatorvos, aki egy-egy orvossal és orvosnővel, egy-egy gyúróval és gyúrónővel, valamint egy pszichológussal együtt felel a sportolók fizikai és mentális állapotáért. ? A higiéniai követelmények betartása is nagyon fontos. Minden étkezés előtt szappanos vízzel mossatok kezet, és csak a szálláson felszolgált ételeket fogyasszátok, nehogy gyomorrontást kapjatok! ? tette hozzá a doktor úr.

Doppingellenőrzés most is lesz, ezért az ellenőrizetlen gyógyszereket, a haveroktól kapott csodaszereket sem szabad szedniük. A rendszeresen fogyasztott gyógyszerek listáját már a verseny előtt le kell adniuk. Fontos még tudni, hogy az augusztus 12-től 23-ig tartó játékok végéig végezhető doppingellenőrzés, így azok a sporttolók, akik a 13 napos versenysorozat közepén aratják győzelmüket, majd az utolsó napon egy engedély nélkül bevett gyógyszer miatt fennakadnak a rostán, utólag is elveszthetik az aranyérmüket.

Az Universiade már augusztus 11-én, a csütörtöki -1. napon vízilabdával kezdődik, majd a 12-i, pénteki 0. napon kerül sor a megnyitó ceremóniára. A záró ceremónia 23-án, kedden a 11. napon lesz, s akkor lesz a vízilabda döntője is. Reméljük, hogy férficsapatunk még aznap is versenyben lesz. Kedden már csak teakwondó lesz, melyben hazánkat Patakfalvy Miklós edző vezetésével egy férfi és két nő képviseli.

Az úszók között újra Kínában lesz Cseh Laci is, aki tegnap érkezett haza a sanghaji vébéről. 26 éves olimpikonunk a BMGE hallgatója és szponzoráltja, így kötelességének érzi, hogy egyetemét képviselje a világversenyen. ? Ez csak nálunk szokatlan ? mondta el Dr. Sárközi Tamás, a BMGE tanára, a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség elnöke az értekezletet követő sajtótájékoztatón, ahová a beígért ingyen ebéd reményében sokan befutottak ? míg az amerikai egyetemeken ez mindenkinek természetes!

Szóljon hozzá!