ZETApress

hírportál

Kiürül a ferihegyi boxutca

Sűrű, egymás utáni sorban hagyták el a ferihegyi repülőteret a Magyar Nagydíjon résztvevő pilóták, a versenyistállók főnökei, a szponzorok magángépei, no meg a legmenőbb F1 rajongók ? tudtuk meg Hardy Mihálytól. A távozó csapatból minden bizonnyal a brit Jenson Button, a vasárnapi futamgyőztes volt a legelégedettebb.

Az ?egyszerű? utasok is valósággal megrohamozták a repülőteret, akkora csúcsforgalom volt vasárnap délután és este. A szokásos F1-es utas-roham miatt a repülőtéri ex-vámmentes üzletben, a Heinemann Duty Free Shop-ban vasárnap és még ma is megerősített szolgálattal várták és várják a Magyar Nagydíj nézőit. Még az irodai dolgozókat is az üzletbe irányították, hogy állni tudják a vásárlók rohamát. Alighanem az autóverseny nézői mégiscsak a tehetősebb turisták, hiszen ilyenkor még a karácsonyi forgalmat is lepipálja a forgalom.

A SkyCourtban (Égi Udvarban) lévő 1500 négyzetméteres elegáns üzletben rekordmennyiség fogy a magyar libamájból és a tokaji aszúból, amihez hozzájárulhatott a Chateau Dereszla helyszíni borkóstoltatása is. A repülőtéri üzlet forgalma egyébként júliusban az utasforgalmat is meghaladó mértékben nőtt, nem utolsósorban a Magyar Nagydíjra időzített kereskedelmi akcióknak köszönhetően.

Ahogy az már ilyenkor lenni szokott, az F1-es pilóták egy részét közvetlenül a verseny után helikopter szállítja ingajáratban a repülőtérre, hiszen a csapatok tudják: közúton reménytelen lenne 2-3 óránál rövidebb idő alatt elvergődni Mogyoródról Ferihegyre. Pedig a távolság alig harminc kilométernyi. A helikopterrel érkező versenyzőket és a csapatok vezetőit ilyenkor viszont már bemelegített, járó hajtóművel várják a csillogó-villogó Learjet-ek és Gulfstream-ek.

A verseny főszereplői és a főszponzorok képviselői a világ legdrágább business jet-jeivel hagyják el Magyarországot. A szokásos vasárnapi forgalom mellett délután 15.30 és 19.30 között nem kevesebb, 129 extra gépmozgást (fel- leszállást) vezényeltek le a Budapest Airport előteres szakemberei, karöltve a HungaroControl légiforgalmi irányítóival. Nagyobb fennakadás sem a levegőben, sem a földön nem alakult ki: a reptéri szakemberek 25 év rutinjával kezelték a rohamot.

A szokásosnál 17%-al nagyobb utas-számot regisztráltak vasárnap délután a 2-es terminálon, ahol a 11 működő utas-biztonsági folyosónak köszönhetően nem alakult ki hosszabb várakozás sehol sem, ebben kiemelt szerepet játszott a SkyCourt megnövelt utasforgalmi kapacitása. A repülőtér fapados oldalán, az 1-es terminálon a vasárnap délutáni forgalom 41%-al volt magasabb a megszokottnál. A következő napokban is erős forgalomra lehet számítani, hiszen sokan kisebb magyarországi nyaralással vagy hosszú budapesti hétvégével toldják meg a mogyoródi napokat.

Szóljon hozzá!