ZETApress

hírportál

Szigligeti regatta

Kiváló szélben 84 hajó részvételével lezajlott Magyarország egyik legnagyobb amatőr vitorlásverseny-sorozata, a Balaton Regatta idei harmadik, szigligeti futama. A futam után vízi biztonsági bemutatót tartott a VMSZ, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.

Ideális szélviszonyok közepette zajlott le az V.UNIQA Balaton Regatta amatőr vitorlásverseny- sorozat idei 3. helyszínének futama. Szigligeten 84 hajó állt rajthoz, s csaknem mindenki teljesítette is a Szigliget?Balatongyörök?Szigliget?Badacsony?Szigliget távot ? tudtuk meg Kiss Nikolettől.

A meteorológiai előjelzéssel szemben gyenge délnyugati szélben rajtolt el a regatta népes mezőnye, de a rajt után fél órával megélénkült, majd a verseny végéig kitartóan fújt a mintegy 12-14 csomó erősségű szél. Dániel Gábor versenyigazgató elmondta: igazán jó verseny volt, mert a szélnek köszönhetően hosszú cirkáló- és hosszú hátszeles szakaszok tették próbára a versenyzők ügyességét.

A légvonalban nagyjából 25 kilométeres versenyen a cirkáló szakaszok miatt akár 40 kilométert is megtettek a hajók, ez még a legügyesebbeknek is csaknem négy órájába telt. A Yardstick III. osztály egyébként rövidebb pályát futott, nekik a györöki bója kerülése után Szigligeten véget ért a verseny.

A Balaton Regatta Mentőöv címmel vízi biztonsági sorozatot indított. Bagyó Sándor, a VMSZ vezetője elmondta: mint ahogy az idei Kékszalagon is kiderült, veszély esetén gyakran még a sokat látott hajósok sem mérik fel jól a kialakult helyzetet. Éppen ezért nem árt újra és újra feleleveníteni még az egyértelműnek tűnő dolgokat is. A sorozat első részében a viharban történő horgonyzásról és a homokpadra futásról esett szó elméletben és gyakorlatban egyaránt.

Eredmények

Yardstick I. osztály: 1. Aeroplane (kormányos: Márfy Miklós), 2. Kék Fény (Hajdu Róbert), 3. Széltoló (Lehoczky Ádám). Yardstick II. osztály: 1. Dolce Vita (kormányos: Sáfián László), 2. Gé. (Pál Gaszton), 3. Vivace (Bíró Márk). Yardstick III. osztály: 1. Penny (kormányos: Fazekas Ákos), 2. Blue Fly (Kék Tamás), 3. Dudu (Szabó László). A sorozat ? mint mindig ?, ezúttal is a vasárnapi pályaversennyel folytatódik. A regatta újabb helyszíne augusztus 27-28-án Balatonboglár lesz.

Szóljon hozzá!