ZETApress

hírportál

Világjátékok 2017-ben?

Tegnap érkezett meg Magyarországra a Világjátékok Nemzetközi Szövetségének (IWGA) szemlebizottsága. Budapest és Gödöllő közösen kandidál a 2017-es világjátékok (olimpián kívüli sportágak seregszemléje) megrendezésére.

A delegáció tagja Ron Froehlich, az IWGA elnöke és Joachim Gossow, a szervezet ügyvezető igazgatója. A rangos sportdiplomatákat Szántó Éva, a Nemzeti Sportszövetség főtitkára fogadta a ferihegyi repülőtéren. A szemlebizottság tegnap és ma végiglátogatta a tervezett versenyhelyszíneket, szállodakomplexumokat, tájékozódott az egészségügyi- és médialehetőségekről. ? Nagyon örülünk, hogy elnök úr melléállt a Világjátékok kandidálásának ? mondta a találkozó után Dr. Gémesi György, a pályázatot összefogó Nemzeti Sportszövetség elnöke. ? Ennek az az üzenete, hogy Magyarországon valóban teljes körű összefogás jött létre annak érdekében, hogy egy, hazánkban eddig még soha nem látott méretű sporteseménynek adjunk otthont.

A látogatás fő eseményeként Schmitt Pál köztársasági elnök fogadta a küldöttséget a Sándor-palotában. ? Nagyon várom régi ismerősömmel a találkozást, sokat dolgoztunk együtt a nemzetközi sportszervezetekben ? nyilatkozta a Nemzeti Sportszövetség Sajtószolgálatának Ron Froehlich a repülőtéren. ? De összességében is nagy várakozással tekintek az elkövetkezendő két nap elé. Budapest és Gödöllő remek pályázatot adott be, biztos vagyok abban, hogy a magyarok felkészültségéről a személyesen is meggyőződhetünk. ? Az IWGA elnöke elmondta: a pályázó városok közül eddig Wroclawban jártak, ahol kedvező tapasztalatokat szereztek, Budapest után pedig Fokvárosba is ellátogatnak.

A sportdiplomaták mellett Szekeres Pál, a NEFMI sportért felelős helyettes államtitkára, Dr. Szeneczey Balázs főpolgármesteri kabinetvezető és Dr. Gémesi György, a Nemzeti Sportszövetség elnöke tartott ma délután sajtótájékoztatót. Jelen volt a Városházán a 2009-es tajvani világjátékokon győztes S. Kovács Ádám karatés és a Szögi Szilvia?Vass Zsolt táncospáros is. Ádám már a 2005-ös duisburgi világjátékokon is rajthoz állt.

A négyévente rendezendő világjátékok következő állomása 2013-ban Kolumbia lesz, s addigra eldől a 2017-es helyszíne is. A bizottság a három pályázó megismerését követően a jövő hónapban számol be a Végrehajtó bizottságnak a kolumbiai Caliban, majd az újabb forduló novemberben, Lausanne-ban lesz. A végső döntést ugyanitt hozzák majd 2012. januárban, míg az aláírásokra a jövő májusi québeci kongresszuson kerül sor.

Újságírói kérdésre a sportdiplomaták elmondták, hogy a világjátékok megrendezését minden pályázó az olimpiai rendezés előszobájának tekinti. A rendező városok arra számítanak, hogy mivel itt tíz nap alatt legalább 180 versenyt kell rendezniük, az olimpiai rendezéssel is elboldogulnának. Tegnap és ma egyébként repülőről is megszemlélték a 2017-ben szóba jöhető helyszíneket is. A felújításra váró Népstadion mellett további 8 objektum ? pl: Budapest Sportaréna, Körcsarnok, SYMA Csarnok ? található. Jártak Gödöllőn is, ahol az ejtőernyős versenyeket tervezik, s megnézték a két dunaharaszti tavat is. Egyikben a motorcsónak-vezetéses, másikban a felülről kábellel húzott vízisí versenyeket szokták megtartani.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Ide nekünk a játékokat! | ZETApress

Szóljon hozzá!