ZETApress

hírportál

Média a fedélzeten

Olimpiai bajnokokkal és médiamunkásokkal a fedélzeten rekkenő hőségben és majdhogynem szélcsendben rajtolt el szombaton Magyarország egyik legnagyobb amatőr vitorlásverseny-sorozata az V. UNIQA Balaton Regatta idei második helyszínének futama, a IV. Média Regatta.

Balatonaligán a tavalyi 94-gyel szemben az idén jóval több, 110 hajó küzdött szombaton a széllel, vagyis pontosabban fogalmazva a szél hiányával. A mezőny nagy része a rajt után azonnal spinakkert húzott, s aki jobban megtalálta a szélcsíkokat, annak sikerült az ellenfelek elé kerülni ? tudtuk meg Kiss Nikolettől. A fotókat Simonovics János készítette.

A rajtra öt kilométeres óránkénti sebességet el nem érő északi, északkeleti szél a sóstói bójáig kitartott, de a meteorológiai előrejelzést figyelembe véve Dániel Gábor versenyigazgató eldöntötte: módosítja a pályát, Sóstónál lesz a befutó, mert a mezőny jelentős része nem érné el a kenesei fordulót a szintidőig. Így az eredeti mintegy húsz kilométeres táv helyett csak nyolc-kilenc kilométert tettek meg a hajók.

Az abszolút első Gardazzura 1 óra 21 percet, az utolsó hajó pedig több mint négy órát küzdött az elemekkel. ? Úgy tűnik, taszítom a szelet, ugyanis akármikor vitorlázok, sosem fúj ? értékelt nevetve Horváth Gábor. A Magyar Olimpiai Bizottság hajóján versenyző kétszeres olimpiai bajnok kajakozó hozzátette: nagyon jó volt a társaság, jól érezte magát, ám a szél hiányában viszonylag kevés volt a tennivaló.

Kovács Kokó István ökölvívó bajnok szerint a kitűzött célt teljesítették: ugyanis nagyon jól érezték magukat csapattársaival. Gyulay Zsolt, a MOB alelnöke, kétszeres olimpiai bajnok kajakozó is ezen a véleményen volt, s hiába a szélcsend, az ő terveiben mindenképpen szerepel a kishajó vezetői engedély megszerzése. Csapatukat erősítette még Szabó Bence kétszeres olimpiai bajnok vívó, a MOB sportigazgatója is, aki szintén nem kezdő vitorlázó.

A IV. Média futamon 21 médium versenyzett, többek között az Index, az Origó, a HVG, a DIGI Sport, a Magyar Televízió Balatoni Nyár című műsorának a csapata, sportújságírók, illetve vitorlás szaklapok is vízre szálltak az egyébként a szél hiányában is nagyszerű hangulatú, s rengeteg programmal tarkított versenyen.

Eredmények

Yardstick I. osztály: 1. Gardazzura ? Fonyód TV (kormányos: Simó Béla), 2. Kepi (Czédula Tibor), 3. Papagena (Kisdaróczi János). Yardstick II.osztály: 1. Albatros (kormányos: Kétszeri Csaba), 2. Marhajó (Groó Géza), 3. Dolce Vita Szakújságíró Sailing Team (Sáfián László). Yardstick III.osztály: 1. Vándor Rebell- LP Média Sailing Team (kormányos: Gál István), 2. Catullus Maximus (Balázs Gábor), 3. Hablaty (Stankovics Réka). Média futam: 1. Gardazzura ? Fonyód TV (Simó Béla), 2. Vándor Rebell ? LP Média Sailing Team (Gál István), 3. Bolero ? Mohács TV (Somos Zsolt). A verseny ? mint mindig ?, ezúttal is ma a pályaversennyel folytatódik. A sorozat következő helyszíne július 29-30-án Szigliget.

Szóljon hozzá!