ZETApress

hírportál

Pünkösd a focipályán

Emlékeznek még a ?60-as évekbeli Húsvéti tornákra? A Ferencváros és az Újpesti Dózsa játszott olyankor a Rapiddal és az Ausztriával Bécsben és Budapesten. A bírót mindig a vendégek hozták, míg a partjelzők hazaiak voltak, s általában Szepesi György közvetített.

Ha Húsvétkor nem is, de Pünkösd előtt újabb négyes tornán szurkolhatunk magyar győzelemnek a fővárosban. Igaz, az egykori Fradiból már csak a pálya maradt, mert az Üllői úti Albert-stadion adott helyet négy ország parlamenti válogatottjának. Péntek délután a mieink az olaszokat, a románok pedig a szerbeket ütötték el a továbbjutástól.

A szombati bronzmeccsen a szerbek 2:0-ra verték az olaszokat, a mieink pedig a döntőben 2:1-es félidő után 5:2-re a románokat. Az aranymeccsen a nemrég BL-döntőt vezetett Kassai Viktor fútta a sípot. Sikereinken felbuzdulva honatyáink elhatározták, hogy ezentúl kétévente rendezik meg a Pünkösdi tornát. Ha megint Kassai lesz a bíró, illene meghívni Szlovákiát is!

Szövetség a szeretetben

Karizmák Ünnepe a családok évében Máriaremetén, Pünkösdhétfőn. 17 évvel ezelőtt, 1994-ben zsinatot tartott az Esztergom-budapesti Főegyházmegye. Ezt követően ? több kezdeményezéssel együtt ? indult el a pünkösdhétfői egyházmegyei majális, a Karizmák Ünnepe, amelynek elsődleges célja, hogy az egyházmegye katolikus közösségei megmutathassák magukat a nyilvánosság előtt, és a résztvevők katolikus életünk aktualitásairól hallhassanak.

A 2007-es Városmisszió és az évente megrendezésre kerülő Nyitott Templomok Éjszakája tapasztalatai arra indították a szervezőket, hogy a tavalyihoz hasonlóan idén is kicsit változtassanak a rendezvény formai megjelenésén. Ezért a máriaremetei parkot kisebb területekre osztják fel, a plébánia csoportok pasztorációs szakterületenkénti bontásban mutatkozhatnak be. A technikai lebonyolítást ismét a Katolikus Ifjúsági Mozgalom önkéntesei végzik.

A Nagyszínpad programja 11 órakor kezdődik, a megnyitót követően MISSZIÓ Élet ? Jelenlét és Tanúságtétel a Verbitáktól, majd Pantomim és dicsőítő tánc az esztergomi Árpád-házi Szent Erzsébet Iskolától. A Pápai Missziós Művek és a Szent Péter Apostol Műve bemutatása és a déli harangszó után közös ima lesz a gyerekekkel, majd somogyi néptáncok következnek a Pannónia Sacra Katolikus Általános Iskola előadásában.

Az Új Jeruzsálem Közösség missziós tevékenységeinek bemutatása után irodalmi csemegék lesznek a családról az Ars Sacra Alapítvány előadásában, majd A társadalom egészséges alapsejtje című képzőművészeti pályázat díjkiosztója következik. A 15 órai szentmise előtt negyed 3-tól Erdő Péter bíboros úrral beszélgethetünk, mise után pedig az Eucharist együttes (a Gável testvérek) produkciójának tapsolhatunk. Megközelítés Hűvösvölgyből az 57-es, a 157-es, vagy a 257-es BKV buszokon.

Szóljon hozzá!