ZETApress

hírportál

Feri újra lefutná

Dr. Török Ferenc: Ha kell, újra lefutom című könyvének bemutatóján jártunk délelőtt a Vértanúk terén, a Parlament Caféban. Az Éghajlat Kiadó gondozásában megjelent kötetet Tarlós István főpolgármester mutatta be.

Ebben a könyvben megkíséreltem összefoglalni azokat az eseményeket, amelyekről úgy gondoltam, hogy közérdeklődésre tarthat számot; ezek személyiségemen túl egyben megrajzolják azt az ívet is, amelyet sportolói, sportvezetői, ügyvédi pályámon bejártam. Az élet számomra ? mint ahogy mindenki másnak is ? nem egészen az, amit átéltem, hanem amire visszaemlékszem, és amit el szeretnék mesélni. Visszatekintve úgy gondolom, érdekes és tartalmas élet áll mögöttem. Az olvasóra bízom annak eldöntését, egyetért-e ezzel az állítással ? írja Dr. Török Ferenc a hátsó borítón.

Török Ferenc többszörös olimpiai bajnok versenyzőként és edzőként. A verhetetlen Balczó?Török?Móna trió vezéralakja. Köztudott, hogy az öttusa öt sportágból áll, úgy volna tehát igazságos, ha minden olimpiai és világbajnoki érmet öttel szoroznánk. Ennek fényében rendkívüli sportpályafutással büszkélkedhet e könyv szerzője és főhőse. Sikereihez nemcsak fizikai képességei, hanem a csavaros észjárása is hozzásegítette. Minek folytán hamar ráragadt a beceneve: Róka.

Dr. Török Ferenc igen sikeres ügyvéd. Még sportoló korában szerzett jogi diplomát, s rövidebb átmeneti időszak után ügyvédi munkaközösségben dolgozott, majd saját irodát nyitott. Hírneve a szakmájában egyre nőtt, mert az elégedett ügyfelek úgy adták szájról szájra a nevét, ahogyan a népdalok terjednek.

Török Ferenc (Dr.) parlamenti képviselőként és a Wesselényi Miklós Sport Közalapítvány kuratóriumának elnökeként is kitett magáért. Több sport tárgyú jogszabály fűződik a nevéhez. Török Feri mozgalmas családfői történetet mondhat magáénak. Egy testvér, két feleség, négy gyerek, számos unoka. Rokonsága tudja, őrá mindig számíthatnak.

Feri, a teniszpályák réme. Balkezesként a többieknél pontosabban látja a vonalakat és szögeket, a tenyerese halálos. Annál csupán a partnereire tett vicces megjegyzései gyilkosabbak. Nem is mindig tudnak nevetni. A huszonöt (×3) éves T. F. soha, sehol nem adja föl, legyen bár tárgyalóteremben, sportpályán vagy műtőasztalon. Legalább ezt jó volna eltanulnunk tőle.

Hősünk az olimpiai aranyérmet érő futás után összeesett. Oxigénnel próbálták magához téríteni. Amint meghallotta, hogy győzött, felugrott, és azt kiáltotta: ? Ha kell, újra lefutom! ? Ez nemcsak a könyv címe, voltaképp a legfontosabb mondanivalója is ? írta Vámos Miklós a fülszövegben. Tanácsára lett ez a könyv címe is.

Szóljon hozzá!