ZETApress

hírportál

Pocsai nyerte az 1. fordulót

A debreceni Pocsai Balázs sikerével ért véget a Tiszaújvárosban megrendezett PELLET Sprint Ranglista Verseny, egyben a Triatlon Tour (TT) 1. fordulója ? tudtuk meg Szűcs Istvántól.

A XX. Tisza Triatlon szombatit követő második versenynapján a PELLET Gyermek, Serdülő és Sprint Ranglistaverseny várt a résztvevőkre, mely a Triatlon Tour (TT) egyéni 1. fordulója is volt egyben. A tiszaújvárosi Gyógy- és Strandfürdőben a rendező TVK-Mali TK munkatársai 594 indulót rögzíthettek a versenyirodában.

Reggel 9 órakor indult a nagyüzem, ekkor sportággal versenyen első alkalommal ismerkedő az újonc 1-es korcsoportos fiúk kezdhették az úszást. A serdülőkkel bezárólag rövidebb távokon, az ifjúságiaktól felfelé azonban már sprint távon vetélkedtek a sportolók.

Délben ? valóságos kánikula közepette ? az elit férfiak rajtoltak el az 50 méteres nyitott medencéből, hogy minél előbb maguk mögött hagyják a 750 méteres távot. Ezt a számot Török Alfréd teljesítette leggyorsabban, de mögötte még húszan robbantak be a depóba, hogy magukhoz ragadják bringájukat és belekezdjenek a két körös, összesen 20 kilométeres tekerésbe. Fél távnál egy nyolcas csoport, élén a debreceni Pocsai Balázzsal (DSC-DSI) egy perces előnyre tett szert a 11 tagú üldöző bollyal szemben.

A második depózásánál a Török Dániel (TVK-Mali TK), Bajai Péter (Mogyi SE), Pocsai Balázs hármas volt a leggyorsabb, de 3 mp-en belül megérkezett öt társuk is. Az öltözködés legjobbjának Török Dániel bizonyult, aki ennek köszönhetően 20 méter előnnyel futhatott ki az 5 km teljesítésére a strand területéről.

Az első futó kör végére Pocsai állt az élre, akit 9 mp-re követett Török Dániel és a tiszaújvárosiak fiatal tehetsége, a felnőtt elit csapatot szombaton ezüstéremhez segítő Hankó Dávid. A célba érkezésig hátra levő 2,5 km-en Pocsai nem engedte kiénekelni a sajtot a szájából, rendszeres világkupa indulóhoz méltóan megnyerte a futamot.

A hatalmasat futó Hankó határtalanul örült ezüstjének, míg az előző napon, a klubcsapat ob ezüst megszerzése közben magát még nem túl jól érző Török Dániel teljesítményének jutalma a bronzmedál volt. Sajnálatos módon a dobogó bármelyik fokára esélyes ifj. Faldum Gábor, az újdonsült klubcsapat országos bajnok Mogyi Baja-Pécs A vezéralakja kerékpározás közben, egy hármas összeakadás következtében kicsúszott és feladásra kényszerült.

Világszínvonalú bringázással

Mivel idén még nem volt nagy hazai verseny, nem lehettem tisztában az erőviszonyokkal, azzal, hogy ellenfeleim milyen formát képviselnek ? mondta a célban Pocsai Balázs. ? Örülök, hogy társaimmal együtt világszínvonalú kerékpározást sikerült produkálnunk az élen, de még ekkor sem lehettem biztos a sikerben. A futás első 2,5 kilométerén, amikor valamivel gyorsabb utazósebességen haladtam, gondoltam rá, hogy meglehet az első hely. Mivel nem lassultam, tartani tudtam a tempót, begyűjthettem a Triatlon Tour 1. fordulójának első helyét, mely fontos ranglista pontokkal is jár.

Az ifjúsági Fuchs abszolút sikere

Fuchs Renáta nyerte meg a Triatlon Tour (TT) tiszaújvárosi 1. fordulójának női abszolút versenyét. Második lett a junior elit kategóriás Dudás Eszter, míg a bronzot a felnőtt elitbe sorolt Tóth Zsófia érdemelte ki.

A XX. Tisza Triatlon második versenynapján a TVK-Mali TK által rendezett viadal utolsó, összevont rajtján, mely a két nap 101. (!) indítását jelentette az elit, ifjúsági, junior és felnőtt hölgyeket szólították a medencébe.

A 750 méteres nyitószámban az elit tagjai egy pályán húzták a tempót, de több más sávban is akadtak biztató iramot diktáló sportolók. A medencéből a depóba vezető hidat öten-hatan szinte egyszerre támadták meg. Közöttük volt Dudás Eszter, az Uniqa Team-Újbuda TC ifjúsági olimpiai bajnoka és Tóth Zsófia, a TVK-Mali londoni olimpiai indulásáért küzdő versenyzője is.

A bringás pályára érve egy öttagú boly alakult ki az élen, mely 10 km után másfél perces fórt jegyezhetett a második csoporttal szemben. A második váltásnál Dudás, Tóth és az idei junior duatlon Európa-bajnok Fuchs Renáta (Budaörsi TKE) volt a sorrend. Ez a trió a futásnál úgy rendezte át a sorrendet, hogy a Dudás-Fuchs kettős 2,5 km elteltével 7 mp-re ellépett Tóthtól. A második 2,5 km-en annyi változás történt, hogy a még ifjúsági korú Fuchs Renáta nem akarta a hajrára hagyni a dolgot és már a strandra történő visszaérkezés előtt meggyőző előnnyel haladt az élen, egészen a célig. Az ezüst Dudásé, míg a bronz Tóthé lett.

Bevált taktika

Edzőimnek köszönhetően kiválóan felkészültem mind a három számban ? fogalmazott nem sokkal célba érkezése után Fuchs Renáta. ? A taktika szerint jól kellett úsznom, hogy első bollyal kezdhessek kerékpározni. Mivel ez bejött, a középső számban igyekeztem segíteni a többieknek. Futásnál azon voltam, hogy beálljak a vezető Dudás Eszter mögé. Az utolsó kilométereken is bíztam magamban, az állóképességemben, mely meghozta a végső győzelmet.

Végeredmény: Elit kategóriás férfiak (750 m úszás, 20 km kerékpározás, 5 km futás): 1. Pocsai Balázs (DSC-DSI) 54:16, 2. Hankó Dávid (TVK-Mali TK) 54:21, 3. Török Dániel (TVK-Mali TK) 54:33. Női abszolút (750 m úszás, 20 km kerékpározás, 5 km futás): 1. Fuchs Renáta (Budaörsi TKE) 1:03:21, 2. Dudás Eszter (Uniqa Team-Újbuda TC) 1:03:36, 3. Tóth Zsófia (TVK-Mali TK) 1:04:05. A fotók Szűcs István felvételei.

Szóljon hozzá!