ZETApress

hírportál

21 magyar bajnoki cím kettejüknek

Ifjabb Tóth János és Scholtz Imre többszörös magyar bajnok tudott meglepetéseket okozni a másiknak, amikor a II. UNIQA Balaton Regatta siófoki futamának keretén belül kipróbálhatták egymás sportágát. A 14-szeres bajnok vitorlázó Scholtz Imre ifjabb Tóth János Peugeot 207 Szuper?2000-es autójának navigátor ülésén foglalhatott helyet, egy szűk erdei szakaszon, míg a hétszeres magyar bajnok raliversenyző ifjabb Tóth János egy Tornádó katamaránra kapott meghívást Scholtz Imrétől, szintén egy kis bemutató erejéig.

Ritkán adatik meg, hogy két sportág képviseletében összesen 21 magyar bajnoki cím találkozzon egymással, és üljön egy autóban, illetve szálljon egy hajóra. Egy ilyen ritka pillanatnak lehettünk szemtanúi a II. UNIQA Balaton Regatta túravitorlás verseny sorozat ötödik állomásán, Siófokon, az I. UNIQA Autós Regattán, amelyen ifj. Tóth János, a Seiko vendégként vett részt. A versenyt megelőző napon azonban meghívta Scholtz Imrét, egy kis autózásra a Peugeot 207 Szuper?2000-essel, egy szűk erdei szakaszra. A 14-szeres bajnok vitorlázó, ahogy számítani lehetett, fülig érő szájjal szállt ki a versenyautóból.

Nagyon tetszett a teszt ? mondta Scholtz Imre. ? Utcán én is sokat vezetek, ezért a sebesség nem volt újdonság számomra, de az élmény egy versenyautóban egészen más. Elég magas vagyok, talán ezért is éreztem, hogy egy kicsit szűk a hely a versenyautóban, és a klíma is nagyon hiányzott a nagy melegben, de amint elindultunk, ezek már nem számítottak. Nagyot tetszett az autó gyors reakciója, ebben egy kicsit hasonlít a vitorlásomra, persze itt a sebesség sokkal nagyobb volt. Nagyon megtetszett a rali és azt hiszem, szívesen kipróbálnám élesben is.

Másnap fordult a kocka. Scholtz Imre amint célba ért a II. UNIQA Balaton Regatta ötödik fordulóján ? ahol egyébként nagyon szoros befutóban, mindössze két méterrel a második helyezett hajó mögött, harmadiknak ért célba NJL vitorlásával ?, gyorsan hajót váltott és egy Tornádó katamaránnal vitte ki ifjabb Tóth Jánost a vízre.

Még soha sem ültem vitorláson, úgyhogy minden új volt számomra ? mondta ifjabb Tóth János. ? Kaptam speciális ruhát, hogy ne legyek vizes, meg mentőmellényt, hogyha beleesek a vízbe, akkor ki tudjanak halászni. Olyan helyre ültettek a vitorláson, hogy az összes víz az arcomba jött. Nagyon-nagyon gyorsan mentünk. Meglepő volt, hogy milyen gyorsan reagál a hajó minden mozdulatra, és milyen jól lehet vele manőverezni a vízen. A ralihoz képest furcsa volt, hogy itt nincs körülötted bukócső, karosszéria, nem vagy bekötve, úgyhogy kellett kapaszkodni rendesen. Tetszett a vitorlázás, nagy élmény volt a számomra, de azt hiszem, hogy én inkább maradok a rali mellett.

Szóljon hozzá!