ZETApress

hírportál

Szeged idén is drukkolhat volt diákjainak

A felvételi eredmények kapcsán sok felsőoktatási intézmény ? köztük a Szegedi Tudományegyetem ? számolhatott be sikerekről az elmúlt hetekben. Az egyetemek számára azonban a legnagyobb büszkeség az, ha a náluk diplomázott diákokból sikeres emberek válnak, akiknek hírneve az intézmény hírnevét is tovább öregbíti. Az ország szeme most hazánk élsportolóin, az olimpiai versenyzőkön van, ő értük izgulunk. A Szegedi Tudományegyetem oktatói és tanulói ugyanakkor legjobban egykori diákjaikért és diáktársaikért szorítanak az idei Olimpián ? tudtuk meg Sajtóirodájuktól.

Azt gondolnánk, hogy az élsportolóknak nem nagyon jut idejük a tanulmányokra a kemény edzések és megmérettetések mellett. A valóság azonban rácáfol erre, hiszen élsportolóink nagy része fontosnak tartja a diploma megszerzését. A sportkarrierhez elengedhetetlen kitartás, koncentráció és munkamorál a tanulásban is jól hasznosítható tulajdonságok ? jegyzi meg Dr. Badó Attila, a Szegedi Tudományegyetem professzora, aki nagyon büszke az egyetem hallgatóinak eredményeire.

A Szegedi Tudományegyetem büszke olimpikonjaira

Varró Oszkár szegedi sporttörténeti kutató gyűjtéseiből kiderül, hogy 1928 óta harmincnégy olyan sportolót tartunk számon, aki a magyar csapat színeiben vett részt a nyári olimpiákon és valamikor a szegedi felsőoktatásban folytatta tanulmányait. Az első Szegeden diplomázott és dobogós helyezést elért olimpikon Wanie András volt, aki 1932-ben szerzett bronzérmet Los Angelesben a 4×200 méteres gyorsváltó tagjaként. A Tisza-parti város egyetemi oktatói azonban már ezt megelőzően is szurkolhattak diákjaiknak: az 1928-as amszterdami ötkarikás játékokon Wanie András és Wanie Rezső úszásban, Orbán Ferenc pedig magasugrásban méretették meg magukat.

A rangos lista 2002-ben egy téli olimpikonnal is kiegészült Lajtos Szandrának köszönhetően, aki rövidpályás gyorskorcsolyázásban indult Salt Lake Cityben. A napfény városában diplomázott sportolókból tízen pedig ? egykori alma materük legnagyobb büszkeségére ? aranyéremmel térhettek haza az Olimpiai Játékokról. Köztük Janics Natasa (kajak-kenu), Molnár Tamás, Fodor Rajmund és Kiss Gergely (vízilabda), hogy csak az elmúlt nyolc évből emeljünk ki példákat.

A szegedi felsőoktatási intézményekben végzett olimpikonok sora idén tovább bővült. A már ötkarikás rutinnal rendelkezők ? a kétszeres ezüstérmes Kovács Iván, valamint a kétszeres negyedik helyezett és idei bronzérmes Mincza Ildikó vívók; a 2004-ben bronzérmet szerzett kenus, Vajda Attila; illetve bajnokaink, Molnár Tamás, Kiss Gergely és Janics Natasa ? mellett, rajthoz áll a K-4 1000 méteres versenyben az olimpiai újonc Sík Márton is, aki nemrég fejezte be tanulmányait az SZTE Mérnöki Karán.

Az ötszörös U23-as kajak-kenu Európa-bajnokért az egész ország szorít, különösen egyetemi oktatói, akik Szegeden is láthatták versenyezni tanítványukat. Sík Márton 2006-ban, a napfény városában tartott világbajnokságon csak hajszálnyival maradt le az aranyról 500 méteren négyesben. Az egész tanári kar szurkol, hogy az Olimpián az ő csapata legyen a bajnok ? nyilatkozta Dr. Badó Attila, aki 2006-ban élőben, ezúttal pedig a képernyő előtt fog drukkolni a Szegedi Tudományegyetem volt tanítványának.

Aranyérmes olimpikonok, akik Szegeden tanultak

Littomeritzky Mária (1952 Helsinki, úszó 4×100 méteres női gyorsváltó), Magay Dániel (1956 Melbourne, vívó kardcsapat), Juhász Katalin (1964 Tokió, vívó női tőrcsapat), Csapó Gábor (1976 Montreal, vízilabda), Ábrahám Attila (1988 Szöul, kajak K?4 1000 méter), Borkai Zsolt (1988 Szöul, torna lólengés), Fodor Rajmund (2000 Sydney és 2004 Athén, vízilabda), Kiss Gergely (2000 Sydney és 2004 Athén, vízilabda), Molnár Tamás (2000 Sydney és 2004 Athén, vízilabda), Janics Natasa (2004 Athén, kajak K?1, 500 méter és K?2, 500 méter).

Szóljon hozzá!