ZETApress

hírportál

A jövő motorjai

Május elsején rajtol Győrben a VI. Széchenyi Futam. Az Alternatív Hajtású Járműsport Szövetség és az Inno-Mobil Sportegyesület vasárnap rendezi meg Győr belvárosában a VI. Széchenyi Futamot, amely az alternatív hajtású járművek nemzetközileg is elismert magyarországi versenye.

A rendezvény a magyar EU-elnökség kísérőrendezvénye, amelyre 45 hazai és külföldi amatőr és profi csapat nevezett összesen 70 járművel, hogy a környezettudatosság jegyében alkotott járműveiket bemutassák a közönségnek, valamint összemérjék egymással teljesítményüket. A saját építésű vagy átépített járműveket hajthatja elektromos áram, hidrogén, napenergia, sűrített levegő ? a lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen.

Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára a környezetkímélő technológiák térnyerése mellett érvelt délelőtt a VI. Széchenyi Futam beharangozó sajtótájékoztatóján. Az államtitkár kifejtette: a közlekedésért felelős tárca egyetért a nem motorizált közlekedés népszerűsítésével. A verseny résztvevői alkotókészségüket a környezeti állapot javítása, az egészség megőrzése és a természeti értékek védelme érdekében használják. Völner Pál a Széchenyi Futam szakmai fórum szerepe mellett társadalmi szemléletformáló hatását is méltatta.

A téma jelentőségét mutatja, hogy a 10 éve útjára indult Európai Mobilitási Hét kezdeményezés idei fő témája az alternatív mobilitás (magyar jelmondata: Közlekedj ÖKOsan!). Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi rendezvénysorozatának magyarországi eseményeit 3 tárca ? az NFM, a NEFMI és a VM ? közös, a Föld Napján meghirdetett rajz- és fotópályázattal harangozza be.

A közbeszerzési törvény decemberi módosítása és a március végén elfogadott kapcsolódó kormányrendelet az energia-hatékony és környezetkímélő közúti járművek előnyben részesítésére kötelez az állami közbeszerzéseknél és az autóbuszos közszolgáltatók járműbeszerzéseinél. Az új, április közepétől hatályos szabályok alkalmazása hosszabb távon energia-megtakarításhoz és a közlekedés külső (pl. környezeti, társadalmi és egészségügyi ellátási) költségeinek csökkenéséhez vezet.

A Széchenyi Futam egyszerre szól a szakembereknek és a civil érdeklődőknek ? a rajthoz álló csapatok egyetemista, főiskolás és középiskolás tagjainak munkáját tudásközpontok, ipari vállalkozások szakemberei segítik, hogy a kézzel fogható fejlesztési elképzeléseket az ország minden pontjáról Győrbe érkező nézők előtt valódi verseny keretei között mutassák be. Az alternatív technológiák felvonultatása és a társadalmi szemléletformálás mellett a rendezvény kiemelt célja a kutatói életpálya népszerűsítése is.

Idén első ízben kerül megrendezésre a verseny egy nagyváros szívében, a nézőkhöz minden eddiginél közelebb, hihetetlenül látványos, utcai körülmények között, egy kicsit talán a monacói Formula?1-es versenyek hangulatát is felidézve. Autók, versengés, sebesség, meghökkentő formák és egészen egyedi technikai megoldások, professzionális szabályok szerint zajló verseny. Mindez a jövő technológiájával, számos kiállított járművel, kipróbálási lehetőséggel. Kísérőprogramként színpadi előadások, sörsátor és családi programok gondoskodnak az igazi majális-hangulatról.

A rendezvény fővédnöke Dr. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter. A szervezők köszönetet mondanak az Audi Hungária Motor Kft-nek, akik idén is főtámogatóként segítik a Széchenyi Futam megrendezését, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak és minden további szponzornak és együttműködő partnernek.

Külön köszönet illeti azokat a lelkes, ötlettel, tudással és akarattal teli műszaki szakembereket, akik évről-évre növekvő számban, egyre impozánsabb megoldásokkal állnak rajthoz, bizonyítva az alternatív technológiák létjogosultságát. Habár az ilyen versenyeken elsősorban a járművekre és az eredményekre figyelünk, valójában maguk az alkotók a jövő motorjai.

A rendezvényről a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan folyamatosan frissített beszámoló olvasható a verseny honlapján. Az események közvetítését azonnali eredményközléssel, rövid helyszíni interjúkkal, fotókkal, videókkal színesítik a szerkesztők. Ugyanezen a honlapon május 3-tól elérhető lesz a versenyszámok eredményeit összefoglaló sajtóközlemény, valamint letölthető lesz a sajtófotók gyűjteménye.

A hétvégi rendezvény április 29-én, pénteken a VI. Széchenyi Futam? járműveinek átvételével kezdődik a Széchenyi István Egyetem lemezparkolójában. A versenyzők regisztrálása 6-tól 11 óráig, a járművek átvétele 6 órától 14-ig tart. A zsűri műszaki bizottsága ekkor vizsgálja át a járműveket, hogy megfelelnek-e a versenyszabályzatban leírtaknak. 11-től 14 óráig lesz a középiskolás járműbemutató, melyen a középiskolásoknak bemutatják az VI. Széchenyi Futam? járműveit.

14:30-tól 19 óráig a csapattagoknak gyárlátogatást szerveznek az AUDI Hungária Motor Kft. győri egységében, melyre a sajtót nem várják. Kár pedig, mert szívesen bementünk volna! (Mint megtudtam, nem zárkóznak el a szervezett sajtólátogatástól sem, de erre máskor és máshol kell jelentkezni!) A péntek zárásaként 18-tól 19 óráig a csapatok számára kötelező sportszabályi oktatás és a sofőröknek vizsga lesz.

Szóljon hozzá!