ZETApress

hírportál

Peking az MTV-ben

Az MTV Pekingben együttműködik a Magyar Rádióval, írtuk meg két héttel ezelőtt. Délelőtt a Dohány utcai Champs Sport Pub-ban tartott sajtótájékoztatón részleteket is megtudtunk a Magyar Televízió és a Telesport Főszerkesztőség pekingi terveiről.

A hatórás időeltolódás miatt a közvetítések hajnali háromnegyed 3-kor kezdődnek az m1-en és m2-n egyaránt. Lesz, hogy a két csatorna párthuzamosan közvetít, de lesznek különbözőségek is. Az m1-en csak a hírek szakítják meg a sportot, míg az m2-n reggel 6-tól 8-ig a Napkeltét nézhetjük. Az m1-en este fél 6-ig, míg az m2-n este 8-ig zajlanak a közvetítések.

A szerkesztők törekednek arra is, hogy senki se maradjon le magyar érdekeltségű eseményről. Ha több ilyen esik azonos időpontra, megosztják a versenyeket a két csatorna között, illetve csúsztatott közvetítést alkalmaznak. Este 8-tól 10-ig két órás összefoglalót is adnak az m1-en a nap fontos eseményeiből.

Nem csak a hírek szakítják meg a közvetítéseket, hanem a reklámok is. Félóránként két perc az engedélyezett, s ezt mindig a versenyszámok utáni szünetekre időzítik. Egy-egy reklámblokkba háromnál több reklámot nem zsúfolnak. Ez a hirdetőknek is jobb, mert könnyebb a kevesebbet megjegyezni, mint sok közül bármelyiket.

Nem csak sportot hallhatunk Pekingből, hanem gazdasági híreket is. Baló György szerzi be odakünn ezeket, s látja el velük a Híradót és az Estét. Ő közvetíti az augusztus 8-i megnyitóünnepséget is, mely magyar idő szerint délután 2 óra 8 perckor ? helyi idő 20:08 ? kezdődik. A közvetítések már két nappal korábban elkezdődnek, mivel a labdarúgó csoportküzdelmek 6-án kezdetüket veszik. 6-án és 7-én 50-50 perces összefoglalókban számolnak be az első két játéknap történéseiről.

A közvetítések HD technikával is élvezhetők. Az elmúlt héten leírtakkal ellentétben nem csak az m2, hanem az m1 olimpiai műsora is így készül, s az olimpia idején a kísérleti jelleg miatt elő sem kell fizetniük rá a nézőknek, hanem csak a vevődekódert és a 16:9 oldalarányú tévékészüléket kell hozzá beszerezni.

A másfél méternél nagyobb képernyő átmérőjű óriáskivetőknél a jogot az MTV-től kell megvásárolni az olimpia idejére. Azok a helyek, ahol felszolgálás is van, s a közvetítéstől a bevétel növekedése várható, másfélmillió forintért vehetik meg a jogot, míg a vidéki olimpiai klubok ? pl. Szeged és Győr ? egymillióért megkapják. A zárt egyetemi kollégiumokban ennél jóval olcsóbban nézhetik óriásképernyőn a pekingi eseményeket. Nem csak tévén, de Interneten is nyomon követhetjük a pekingi eseményeket ugyanúgy, ahogy a júniusi foci Eb-n is megtehettük a Telesport portálon.

A sportolók nem csak az MR-nek és MTV-nek nyilatkozhatnak, hanem bárkinek, aki kíváncsi rájuk. Egy kikötés van mindössze: úgy a Magyar Rádió, mint a Magyar Televízió elsőbbséget élvez a többiek előtt. Ha őket kielégítették sportolóink, akkor bárkinek, bárhogy nyilatkozhatnak személyesen, vagy mobiltelefonon egyaránt.

A tévések szeretnék, ha minél kevesebb doppingüggyel kellene foglakozniuk. Ha mégis meg kell tenniük, csak a bizonyított esetekről számolnak be tényszerűen, kommentár nélkül. A bulvárosított változatot másokra hagyják.

Szóljon hozzá!