ZETApress

hírportál

Megvannak a kiutazók

Kialakult az olimpiai utazókeret. Az augusztus 8-tól 24-ig zajló XXIX. Pekingi Nyári Olimpiára 167 sportoló utazik, tudtuk meg a MOB délelőtti közgyűlésén, a Hotel Termál Héliában. A versenyzőket fele annyi szakvezető kísérheti, míg az akkreditált médiamunkások száma nem limitált. Most állt először elő az a furcsa helyzet, hogy több sajtós utazik, mint a sportolók és vezetőik együttvéve.

A közgyűlésen akadt néhány vitatott kérdés, de megoldás nem született. Schmitt Pál elnök nem rendelt el bennük szavazást, csak a későbbi megoldásról beszélt. Ruza József úszó sportágvezető például szívesen lemondott volna a kiutazásról egy edző javára, mert szerinte a harminc versenyzőjük mellé kevés lesz öt edző, de nem fogadták el javaslatát.

S hogy miért csak hét kísérő megy harminc versenyzővel a lehetséges 15 helyett? Mert a 167 versenyző mellé összesen 83 szakvezető utazhat, de a MOB dönti el, hogy az utóbbiak milyen sportági megoszlásban mennek. Egy versenyzős csapat mellé is kell egy edző ? hiszen fél edző nem mehetne ? s ezt csak a sokversenyzős ? például úszás és a csapatsportok ? rovására lehet megtenni.

Apropó, csapatsportok. A foci-, kosárlabda- és röplabda-csapataink nem jutottak ki, a szövetségeik elnökei mégis tagjai a kiutazó csapatnak, az olimpiai kvótát szerzett hosszútávúszók elnöke viszont itthon marad. A reklamációra Schmitt Pál elmondta, hogy ezekben a sportágakban sokat kell még tanulnunk, ezért ők mintegy tanulmányi célból és sportdiplomáciai okokból utaznak.

A kajakosoknál Fábiánné Rozsnyói Katalin nem ül majd a kispadon, mivel versenyzői sem lesznek ott. Mégis el kell majd viselniük a lányoknak Kati néni tekintetét a partról, mert a MOB vendégeként jelen lesz Pekingben. Egy ilyen sikeres edzőt nem szabad itthon hagyni ? mondta a MOB elnöke ? mert eddigi eredményei alapján ott a helye az olimpián!

A magyar kormányt Gyenesei István sportminiszter képviseli a megnyitón. Utána hazajön, majd az olimpia utolsó harmadára visszautazik. 21-re, csütörtökre kell odaérnie, mert Leila lánya akkor indul az öttusa versenyen. Nem csak a miniszternek, hanem egy olimpiai bajnoknak is lesz lánya versenyben. A ?68-ban, Mexikóban, légsúlyban kötöttfogású birkózást nyert Varga János Gabriella lánya tőr egyéniben és csapatban fog elindulni Pekingben.

Szili Katalin házelnök a Parlamentben szeretett volna elbúcsúzni a kiutazóktól, de a MOB elnöksége nem fogadta el a meghívást. A hagyományokhoz híven idén is Tatán kerül sor a búcsúra, mához két hétre, délelőtt 10-kor az Edzőtáborban. Ide várják a házelnök asszonyt is. Az olimpiát követően az aranygéppel érkezőkkel a BS-ben találkozhatnak a szurkolók, s néhány nappal később a parlamenti fogadásuk és jutalmazásuk következik.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » A WADA utasításai és olimpiai ajánlásai
  2. ZETApress » Ünnepség a Kakasban

Szóljon hozzá!