ZETApress

hírportál

Sztár-parádé az olimpiai főpróbán

Az idén tizedik jubileumát ünneplő tiszaújvárosi TVK Triatlon Nagyhét elnevezésű rendezvénysorozat mától jövő vasárnapig kínál remek mozgási, szurkolási és kikapcsolódási lehetőséget a hazai és külföldi érdeklődők számára. A program csúcspontját jelentő 12. TVK BG Triatlon Világkupán ezúttal is sztárparádé lesz. Az újdonsült világbajnok spanyol Javier Gomez és az ötkarikás játékokon az aranyért vívott harcban egyik, ha nem a legnagyobb riválisaként jegyzett korábbi U23-as világbajnok ausztrál Brad Kahlefeldt csatája igazi sportcsemegét ígér!

Nagyon nagy büszkeséget jelent a tiszaújvárosiak és valamennyi rendező számára, hogy a pekingi olimpia miatt a megszokottól néhány héttel korábban, július közepén egy tucatra emelkedhet a helyi világkupák száma ? hangsúlyozta Koscsó Lajos, a Szervező Bizottság elnöke, Tiszaújváros polgármestere a Robinson étterembeli sajtótájékoztatón. ? A tucat persze nem azt jelenti, hogy a mi versenyünk egy a sok közül. Olyannyira nem, hogy az elmúlt évek magas színvonalú munkájának betudhatóan már nagyon régen a sorozat egyik legjobb világkupájaként könyvelik el a mienket. Ez természetesen kötelez bennünket arra, hogy a sportág elitjének 12. Tisza-parti randevúja és az azt megelőző, az egész várost felpezsdítő 10. TVK Triatlon Nagyhét hasonló színvonalú legyen, mint az előzőek. Rajtunk ezúttal sem fog múlni! Mindenkit szeretettel várunk Tiszaújvárosba!

Közös a siker

A hazai és a tiszaújvárosi triatlon sportot, beleértve a Magyar Triatlon Szövetséget, a TVK-Mali Triatlon Klubot, a helyi rendezvényeket ? így a Nagyhetet is ? hosszú évek, szinte a kezdetek óta kiemelten, illetve névadóként támogatja a TVK, amely a MOL-csoport tagja ? fogalmazott Pálffy Gábor, a cég kommunikációs igazgatója. ? A tiszaújvárosi triatlon, ezen belül a világkupa sikere döntőnek bizonyult abban, hogy Budapest elnyerte a 2010-es világbajnokság rendezési jogát, melyhez így mi is hozzájárultunk. Ismerve a TVK Triatlon Nagy hét szervezői csapatának igényességét, a budapesti vb-n is odafigyelnek majd a legapróbb részletekre.

Teszik ezt azért is, mert a magyarok, így a tiszaújvárosiak egyaránt elkötelezettek a minőség iránt, csakúgy, mint a TVK és a MOL-csoport. Ezt a közös értékként jegyzett minőséget tapasztalhatják meg mindazok, akik résztvevőként, nézőként ellátogatnak hozzánk! A Nagyhét azért is fontos nekünk, mert a mindennapi tömegsport versenyek valamennyi korosztály, így munkatársaink és családtagjaik számára is mozgási lehetőséget kínálnak. A junior Európakupa, valamint a világkupa résztvevői kiváló példát szolgáltatnak a helyi fiatalok, az utánpótlás képviselői számára, hogy érdemes rendszeresen sportolni.

Gomez-Kahlefeldt csata

Az újvárosi triatlon világkupa-futam ebben az évben is a figyelem középpontjában lesz. Egyrészt az olimpia közelsége miatt nagyon sokan itt tesztelik utoljára felkészültségüket, formájukat, másrészt a mezőnyben, elsősorban a férfiak között számos világnagyságot üdvözölhetünk Tiszaújvárosban.

A spanyolok újdonsült világbajnoka, a világranglista éllovasa, Javier Gomez, a tavalyi magyar világkupa győztese edzőjével együtt biztosan ott lesz Tiszaújvárosban ? tudtuk meg egyebek mellett Márkus Gergely versenyigazgatótól, az ITU sportágfejlesztési igazgatójától, a pekingi ötkarikás játékok triatlon versenyeinek igazgatójától, az Európai Triatlon Szövetség (ETU) főtitkárától. ? Az ausztrálok korábbi U-23-as világbajnoka, a 2006-os tiszaújvárosi világkupa győztese, Brad Kahlefeldt is ? a többi sztárhoz hasonlóan ? egyértelműen azért tér vissza versenyünkre, mert ez az egyetlen olyan viadal az olimpiáig, mely időjárási körülményeit tekintve a legközelebb áll a 30 Celsius-fok feletti hőmérséklettel kecsegtető pekingihez.

A két menő itt még nem lesz ugyan csúcsformában, de eddig, amikor ők ketten indultak egy azon versenyen, az első két hely ki volt osztva. Nálunk is nagy meccsre lehet számítani közöttük, csakúgy, mint Pekingben. Szerepel rajtlistánkon az elmúlt két év világbajnoka, a német Dániel Unger és a brit Tim Don is, csakúgy, mint Sydney olimpia bajnoka, a kanadai Simon Whitfield és Athén női győztese, az ausztrál-osztrák Kate Allén. Ha ehhez hozzá vesszük a két korábbi vb-elsőt, a spanyol Iván Ranát és a kazah Dmitriy Gaag-ot, valamint a további vb és Eb-érmeseket, igazán nem panaszkodhatunk a mezőnyre. A mieinket illetően az a célunk, hogy minél többen indulhassanak, ami azt jelenti, hogy akár tizenketten is ott lehetnek a rajtnál. Mivel a női mezőny ezúttal valamivel ?vékonyabb? a szokottnál, a magyar fiatalok számára itt az óriási lehetőség, hogy dobogó közeibe kerüljenek!

Zita és Zsófi is bizakodó

A 12. TVK BG Triatlon Világkupa női versenyének rajtját egy debreceni és egy oroszlányi színeket képviselő sportoló is nagy reményekkel várja. ? Számomra az utolsó visszajelzést, azt, hogy jó úton haladunk-e, a tiszaújvárosi világkupa jelenti majd az olimpia előtt ? fogalmazott Szabó Zita (DSC-DSI) hazánk egyetlen biztos pekingi triatlonos résztvevője. ? Az utolsó, kétszer két hetes, nagyon kemény felkészülési ciklus közben lesz a magyar futam, melyre csak néhány napos kikönnyítéssel utazom. Ebből adódóan nem leszek csúcsformában, hiszen azt én is Pekingre tartogatom, de szeretném az év legkiemelkedőbb teljesítményét nyújtani a Tisza-partján. Az úszásom sokat javult az elmúlt időszakban, bizakodó vagyok, hogy minden klappolni fog Tiszaújvárosban és sikerül javítanom az ottani legjobb, 13. helyezésemen. Ez magabiztosságot adhat, ami mondanom sem kell, hogy egy hónappal az olimpia előtt mennyire fontos lenne.

Tavaly előtt a junior Európa-kupán, 2007-ben pedig a csapat világbajnokságon indultam Tiszaújvárosban, ahol a mostani lesz az első felnőtt világkupa versenyem ? hangsúlyozta a 18 esztendős Tóth Zsófia (ORTRI), aki az idei, Vancouver-ben megrendezett világbajnokságon a juniorok között bronzérmes lett. ? Hallottam róla, hogy a rajtlista ismeretében többen titkos favoritnak, akár éremre is esélyesnek tartanak a tiszaújvárosi vk-t illetően, mely természetesen jó érzés. Azt hiszem fogom tudni kezelni ezt a helyzetet. Vancouver óta nagyon sokat dolgoztunk edzőmmel, főleg az úszásomon igyekeztünk javítani. Az lenne a cél, hogy a nyitószám végén egy jó kerékpáros bolyt csípjek el, és ne hátulról kezdjem az erősségemet jelentő futást. Múlt hétvégén, Baján már biztatóan mozogtam, remélem ez csak javulni fog július 13-ig!

Sport és kultúra, egymásra építve

A kultúrát, a szabadidősportot és a világeseményeket kiválóan ötvöző kilenc napos időrend összeállításakor ezúttal is a minőséget tartották szem előtt a házigazdák. ? A július 5-i megnyitót követően, másnap, azaz vasárnap délelőtt a Bogratlon-Bográcsfőző Fesztivállal kezdünk, melyhez egész napos családi programot rendelünk hozzá -fogalmazott dr. Márkus Gábor főrendező, a Magyar Triatlon Szövetség alelnöke, a házigazda TVK-Mali Triatlon Klub elnöke.

A sportverseny-sorozat, illetve az értékes ajándékokért zajló sorsoláshoz szükséges tombolaszelvények gyűjtése a délutáni hetes-kenu versennyel veszi kezdetét. Hétfőtől a jól bevált szisztéma szerint kora esténként közös sportolással hangolunk az estére. A futás, a kerékpározás, a duatlon-váltó, az extrém-váltó, a streetball, a futás-íjászat és Portisch Lajos sakk-szimultánja mellett idén is megrendezzük a Jabil 1/3 Maraton pénzdíjas futóversenyt, mely a Jabil 5próba szabadidősport sorozat befejező tusája. Este sorsoljuk ki azt a két szerencsés ötpróbást, akik a névadó cég jóvoltából egy hetes utazást nyernek a pekingi olimpiára. Sajnos ők még a triatlonverseny kezdete előtt hazautaznak.

A sporteseményeket követő színpadi programok közül az Apostol, a Zi-Zi Labor, a Fiesta, a Bikini, a Ladánybene 27, Ádám és Éva, valamint a Mistery Gang koncertjét emelném ki. A nemzetközi versenyekkel kapcsolatosan nagyon jó hír, egyben lényeges információ, hogy a pekingi résztvevők közül a férfiaknál 21, míg a hölgyeknél 14 sportoló szerepel jelenleg a tiszaújvárosi rajtlistán! Szintén örvendetes, hogy a junior Európa-kupa futamra az olaszok 22 fővel jelezték érkezésüket. Ezért úgy gondolom, minden adott, hogy ismét egy nívós és emlékezetes sorozattal öregbítsük városunk hírnevét! A részletekről a rendező TVK-Mali Triatlon Klub honlapján olvashatunk.

Szóljon hozzá!