ZETApress

hírportál

Félmilliárd a vébére

Rendkívüli kormányzati támogatás kap a Maty-éri létesítmény. 450 millió forinttámogatást nyújt a Magyar Kormány a Szegedi Olimpiai Központ, vagyis a Maty-éri Nemzetközi Kajak-kenu és Evezős pálya infrastrukturális fejlesztésére ? tudtuk meg a helyszíni sajtótájékoztatón.

Bohács Zsolt szegedi országgyűlési képviselő elmondta: ? a Magyar Kormány elismeri ezzel a támogatással, hogy az ország és kiemelten Szeged szempontjából nagyon fontos a nyári kajak-kenu világbajnokság sikere, hiszen 2011 legjelentősebb hazai sporteseményéről beszélünk. Ráadásul ennek a fejlesztésnek az eredményét nemcsak az idei verseny résztvevői fogják élvezni, hanem további nemzetközi regattákat is ki tud majd szolgálni a megújuló Szegedi Olimpiai Központ ? indokolta a hétvégi döntést Bohács Zsolt, a korábbi kenuvilágbajnok.

A pálya jelentőségét az adja, hogy az ország egyetlen olyan sportlétesítménye, amelyen nemzetközi kajak-kenu és evezős versenyt lehet rendezni. 1998-ban a szegedi kajak-kenu világbajnokságon ismerte meg a világ Kovács Katalin és Vereckei Ákos nevét, a magyar válogatott összesen 7 arany-, 5 ezüst- és 5 bronzéremmel zárta a viadalt. A fergeteges hangulatú 2006-os kajak-kenu világbajnokságot pedig közel ötvenezer helyszíni és több mint egymillió televíziónéző szurkolta végig. A magyar csapat akkor minden elképzelést felülmúló teljesítménnyel 12 arany, 2 ezüst és 4 bronzérmet gyűjtött.

Sajnos az elmúlt 5 évben a Szegedi Olimpiai Központ kiszolgáló létesítményeinek üzemeltetésére és fejlesztésére minimális forrást biztosított az országos sportpolitika. Ennek eredményeképp az ingatlanok állapota jelenleg nem felel meg az élsport által megkövetelt feltételeknek ? jelentette ki a sajtótájékoztatón Szovics Zoltán, az Olimpiai Központ vezetője. A Kormány 450 millió forintos támogatásával megvalósulnak a fejlesztési terv azon elemei, melyek az Olimpiai Központ elengedhetetlen infrastrukturális és a versenyek megrendezéséhez szükséges fejlesztéseit tartalmazza.

A legfontosabb feladat az épületek akadálymentesítése, hiszen a világbajnokságon több száz parasportember is részt vesz majd. Ezen kívül fontos a pálya megfelelő energiaellátásának biztosítása, a céltorony, VIP épület és a lelátó felújítása, a Motel épület és hajótároló felújítása és bővítése, öltözők kialakítása. Továbbá olyan eszközbeszerzésekre is áldozunk majd, amely nélkül nem lehetne megrendezni a világbajnokságot. Szükség lesz egy új sor rajtgépre, katamarán hajókra és a közel 100 ország hajóinak tárolására új hajótartó állványokra ? számolt be a tervekről Szovics Zoltán.

Fontos hangsúlyozni, hogy a Szegedi Olimpiai Központ felújítása és fejlesztése elengedhetetlen feltétele a 2011-es MOL Kajak-kenu Világbajnokság megvalósításának, így az összeggel az állam közvetve támogatta a szervezőbizottság törekvéseit is. Ez a fejlesztés megnyugtató módon szolgálja azt, hogy az ország hírnevéhez méltó körülmények között láthassuk vendégül az ide látogató 90 ország, közel 2000 versenyzőjét ? mondta a sajtótájékoztatón Schmidt Gábor, az MKKSZ főtitkára és a világbajnokságot szervező bizottság vezetője.

A sajtótájékoztatón részt vett a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya, Storcz Botond is, aki versenyzőként több emlékezetes győzelmet aratott a Maty-éri pályán. ? Biztos vagyok benne, hogy ezek után a pálya igazán méltó házigazdája lesz az augusztusi kvalifikációs világbajnokságnak. A magyar válogatott versenyzői már alig várják, hogy a szegedi ?vízi arénában? evezhessenek a piros-fehér-zöldbe bújt, tömött lelátó előtt. A visszajelzések szerint a külföldi vetélytársak is imádják a Maty-éri pályát, hiszen a szegedi szurkolók elkötelezettsége a sportág iránt világszinten is példátlan ? nyilatkozta a felnőttkapitány.

Szóljon hozzá!