ZETApress

hírportál

Kérdéses a 2012-es cél

Változhat a Budapest?Bamako Rallye útvonala: több afrikai ország is pályázik a befutó helyszínére. Még alig zárult le a 2011-es Budapest?Bamako, de máris három afrikai ország pályázik, hogy vendégül láthassa a világ legnagyobb amatőr rallye-jának befutóját.

Bamako mellett, Guniea fővárosa Conakry és Bissau-Guinea is versenybe száll a 2012-es futam befutójáért. Annak ellenére, hogy elhangzottak találgatások a cél várossal kapcsolatban, ezek egyike sem konkrét ígéret. ? Mindegyik kormány és önkormányzat ajánlatát meg kell hallgatnunk és csak ezután hozhatjuk meg a végleges döntést ? nyilatkozta Szabó Gál András, a Budapest?Bamako alapítója.

A múlt vasárnapi befutó után a mali turisztikai miniszter, Ndiaye Bah négyszemközti egyeztetést kért Szabó Gál Andrástól. A megbeszélésen elmondta, hogy Malinak minden eddiginél fontosabb, hogy az európai kormányok figyelmeztetéseire összeomlott turisztikai iparát helyre állítsa. Az újonnan demokratikussá vált afrikai országok sorába belépő Guinea és Bissau Guinea pedig nemzetközi renoméját szeretné javítani avval, hogy vendégül látja a futam indulóit és a nemzetközi sajtót.

Bissau Guinea már hónapok óta aktívan kampányol a befutó megszerzésének jogáért. Mind a rajtnál, mind a célnál nagy transzparensen üzenték az indulóknak, hogy találkozunk 2012-ben Bissauban. Bissau-Guinea Afrika egyik legkisebb és legszegényebb országa. Az elmúlt tíz évben polgárháborúk és puccsok váltogatták egymást. 2009 júniusa óta demokratikusan választott kormányzat irányítja az országot, de a nemzetközi drogkereskedelemben vállalt állítólagos szerepéért így is sok bírálat éri a volt portugál gyarmatot.

Több rendszeresen visszatérő versenyző jelezte, hogy Bissau-Guineát két okból is preferálnák. A főváros kikötőjéből olcsón lehet autót Európába visszaszállítani és az ország partjainál elterülő szigetvilág kellemes tengerparti nyaralással koronázhatná meg a rallye-t. Az ajánlatokról annyit lehet tudni, hogy egyik sem pénzügyi jellegű, inkább a futam engedélyeztetésével, bonyolításával és az útvonal biztosításával kapcsolatos teendők ellátásáról szólnak. ? Hihetetlen méretű bürokráciával és papírmunkával kell megbirkóznunk minden évben ? mondta Szabó Gál András. ? Szeretnénk, ha igazi partnerre találnánk a cél megszervezésében ? tette hozzá a volt rádiós.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Jövőre új célért indulnak | ZETApress

Szóljon hozzá!