ZETApress

hírportál

Nagykorú lett a Kihívás Napja

Jövő szerdán immár 18-ik alkalommal rendezzük meg a Kihívás Napját. Az elsőt, a Magyar Szabadidősport Szövetség (MSZSZ) által szervezett 1991-est, a kanadai kezdeményezés miatt még a Challenge Day-nek hívták. Mára már az angol nyelvű cím eltűnt a köztudatból, tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón, az óbudai McDonald?s étteremben.

S miért éppen ott? Mert a cég idén már harmadik alkalommal támogatja a szabadidős sporteseményt, s ehhez nevét is adja. Versenyt hirdet mintegy kilencszáz egységében a Legsportosabb étterem címért. Tavaly a veszprémiek nyertek, de szorosan követte őket a székesfehérvári, a kőbányai és a pesterzsébeti étterem is.

A rendezvény célja, felhívja a lakosság figyelmét a sport, a rendszeres mozgás és az egészséges életmód fontosságára, s arra, hogy a napi 15 perces testmozgással milyen sokat tehetünk egészségünkért. Az MSZSZ a helyi önkormányzatok, intézmények és sportszervezetek közel ötvenezer sport- és kulturális szervezőjével, testnevelőivel összefogva különleges programokkal várja évről évre az időseket és fiatalokat. Nem csak az úszás, futás, az edzőterem, vagy az ismert labdajátékok jelenthetik a sportot, hanem minden, ami megmozgat, javítja erőnlétünket és szórakoztat. Tavaly 231 település kilencszázezer résztvevővel nevezett.

A települések hét kategóriában indulnak. Az első lélekszáma hétszáz fő alatti, a hetediké hetvenezer fő feletti, s a 2-6-ik kategória lélekszáma a kettő között mozog. A résztvevők eredményét számítógépen rögzítik, s az informatikai bázist az IBM üzemelteti. A 21-én éjféltől este 9-ig zajló 21 órás verseny állása folyamatosan nyomon követhető az Interneten.

A versenyeken a fogyatékkal élők is elindulhatnak. Nem kérnek tőlük betegségükről írásos dokumentumot, ránézésre is meg tudják állapítani a rokkantságot. Erre csak a BKV ellenőrei képtelenek, akik ? mint korábban megírtuk ? igazolást kértek a születése óta karok nélkül élő utasuktól. Meg sem fordult a fejükben, hogy képtelen lenne elővenni azt.

Az étteremlánc már 15 éve támogatja a Góliát FC sportoló gyermekeit. A sajtótájékoztatót megelőzően célba rúgó versenyt rendezett, melyet Lőrincz Attila László nyert meg. A kisfiú hat éve focizik, a portugáloknak drukkol. Most lehetőséget kap, hogy a helyszínen drukkoljon nekik a júniusi Európa-bajnokságon. A ?06-os VB után most második alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Játékos kísérő Programot, ahová nem utazik egyedül. Kassai Viktor FIFA bíró a békéscsabai Köveskúti Simont sorsolta ki mellé ugyancsak a Góliátból. Két újságírót is kihúzott még a bíró a június 26-i elődöntőre és a 29-i döntőre, de akkor már mindenki az ebédre figyelt.

Sehogy sem értettem, miért nem a győztes Dávid, miért épp a legyőzött Góliát lett az FC névadója. Ráadásul a tragikus sorsú vitéz a legújabb kutatások szerint csőlátó is volt, ezért nem tudott elhajolni a Dávid parittyájából kilőtt kő elől. Persze ez legyen csak az én gondom, ettől még a gyerekek sikeresek lehetnek a csapatsportokban.

Az ebédhez mindannyian egy kupont kaptunk, melyet bármelyik éttermükben, bármilyen menüre jövő szilveszterig beválthatunk. Ez volt a szerencsénk, így a zsúfolt teremben ? melyet a sajtótájékoztató idejére sem zártak be a vendégek előtt ? nem kellett sorba állnunk a pultnál. Talán megérdemeltük volna, hogy egy különteremben szolgáljanak ki minket, de az ajándéknak ? egy majdani potya kajának ? így is örülnünk kell!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Felhívás a kihívásra

Szóljon hozzá!