ZETApress

hírportál

Tizenharmadszor a Borok Útján

Idén már tizenkettő plusz egyedszer indul útjára neves közéleti, üzleti, művészeti, sport és média kiválóságokkal a Magyar Borok Útja Rallye augusztus utolsó péntekén a Parlament elől. Az exkluzív autós bortúra nem egy teljesíthetetlen tortúra, bár számos játékos feladatot is el kell végezni útközben, tudtuk meg az ebéd előtti Symbol étterembeli sajtótájékoztatón.

A rendezvényre a demokrácia a jellemző, s ez nem csak a kötelező tegeződés miatt van így. A több száz fős mezőny egy szállodában lakik, 120 azonos színű és típusú autóval versenyez. A tavalyi Fordok után idén ezek narancssárga színű Audi TT Coupék lesznek, mellyel akár 250 km/órás sebességgel is lehetne száguldozni, ha a KRESZ ezt nem tiltaná. A 160-270 lóerős, kétliteres motorok 6-7 másodperc alatt gyorsítják fel a kocsit százas tempóra, így a rutintalan, úgynevezett ?vasárnapi autósok? komoly bajba kerülhetnek.

A mezőnyre persze nem jellemző az esztelen száguldás, pláne nem az ittas vezetés. Naponta 3-4 alkalommal lesz szúrópróbaszerű szondázás, és traffipaxból is lesz elég. A zéró tolerancia miatt senki sem mer majd kockáztatni. Igaz, hogy az objektív felelősség miatt a közigazgatási bírság májustól az üzembentartót terheli, mondta el az ORFK részéről Komáromi Endre, de az Audi mégsem fizeti ki senki helyett a büntetést. S mivel ez mégis csak egy verseny, a Salgó Rallye-n edződött Molnár Tamás és sportbírói csapata kíséri végig a mezőnyt.

Az autók megvehetőségéről csak a júliusi második sajtótájékoztatón szólnak majd az illetékesek. Azt is titkolták még, hogy augusztusi versenyzőik hány százalékos kedvezménnyel, milyen hitelkonstrukcióban kaphatják meg azokat. Érdemes-e megkímélni a több száz kilométeres versenytávon, vagy nyugodtan széthajthatják a luxuskocsikat? S hogy melyik páros melyik autóba ül, azt az augusztus 22-én déli sorsoláson tudhatjuk meg, ugyancsak a Symbolban. Addigra már a csinos háziasszony személye is kiderül.

S hogy merre vezet az idei út? Ugyanarra, mint a tavalyi, csak épp szembemegy azzal. 29-én, pénteken a Kossuth téri rajttól Pakson át Zalakarosra érkezik a mezőny. A szombati cél Győrben lesz, ahol már csütörtökön megkezdődik a négynapos borünnep, mondta el Borkai Zsolt polgármester. Az első nap a borlovagrendek vonulnak fel, másnap borverseny lesz, míg szombaton koncert és tűzijáték várja a mezőnyt. Vasárnap délelőtt főzés és borkóstolás búcsúztatja a távozó autókat. B. Tóth László discója szombaton itt is, meg előző este Zalakaroson is várja a bulizni vágyókat.

A záró buli az ünnepélyes díjkiosztóval vasárnap este a Symbol étteremben lesz. Megint lesz borárverés, valamint tombola, melyek bevételével az Egészség Hídja Összefogás Alapítványt támogatja a főszervező REGŐ Kft. Regőci Attila mellett a versenyigazgató Ferjáncz Attila idén is mindent megtesz majd a jó hangulatért, melyhez a Bock Pincészet borai is jelentősen hozzájárulnak. A résztvevők remélik, hogy a tavalyinál jóval több bort pakolhatnak az Audi TT Coupék Fordokénál jóval kisebb csomagtartóiba.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Tovább a borok útján!

Szóljon hozzá!