ZETApress

hírportál

Pingpong a SYMA Csarnokban

Május 8-a és 11-e között a budapesti Körcsarnok és SYMA Csarnok ad otthont az asztaliteniszezők olimpiai világselejtezőjének. A viadal az utolsó alkalom lesz a kvalifikációt mindeddig ki nem harcoló játékosok számára, hogy kivívják a pekingi olimpiai részvételt. Az eseményen 52 nemzet 75 férfi és 60 női sportolója indul; köztük összesen öt magyar: Jakab János, Pázsy Ferenc, Zwickl Dániel, illetve Lovas Petra és Póta Georgina. Tóth Krisztina kedvező világranglista-pozíciója nyomán automatikusan tagja az ötkarikás mezőnynek, tudtuk meg a sajtóanyagból.

A nevezési határidő zárultával kiderült, hogy jó néhány világklasszis látogat el fővárosunkba. A férfiak viadalán asztalhoz áll például Jean-Michel Saive, a belgák csillaga, aki 0,25 ranglistaponttal (!) maradt le a svéd Jörgen Persson elleni, sajátos küzdelemben: helyezése alapján a skandináv megúszta a selejtezőt, Saive viszont ? aki a nantes-i európai rostát kihagyta ? rákényszerült. Érdekesség, hogy amennyiben Saive kiharcolja a részvételt, Persson és a horvát Zoran Primorac mellett ő lesz a harmadik játékos, aki elmondhatja majd magáról: a sportág olimpiai bemutatkozása (1988, Szöul) óta minden seregszemlén fellépett. A mezőny jelenleg legmagasabban jegyzett tagja a román Adrian Crisan (18. az aktuális világranglistán), őt az erősorrendben Saive követi, majd a tajvani Chiang Peng-lung és a cseh Petr Korbel következik a lajstromban. Hozzájuk hasonlóan ?nagy név? a francia Damien Eloi, a lengyel Lucjan Blaszczyk és a szerb Alekszandar Karakasevics.

A nők versenyén különleges helyzet alakult ki annak nyomán, hogy a NOB korábban megtagadta a pekingi szereplés jogát Tie Janától (a világranglistán 9.) és Li Lingtől (10.), a hongkongiak két ászától. A NOB első fokon eljáró testülete arra való hivatkozással zárta ki a kettőst, hogy az érintettek nem rendelkeznek olyan speciális hongkongi útlevéllel (amint az köztudomású, a városállam már Kína része), amelyet legalább hat évvel korábban állítottak ki. Így aztán a duó előbb világranglistás helyezése alapján szorult ki a részvevők sorából, majd az ázsiai kontinentális selejtezőn sem szerepelhetett.

Budapesten viszont itt lehetnek az extra képességű asztaliteniszezők, mivel a NOB másodfokon megadta az engedélyt számukra? A közönség ? amely ingyenesen tekintheti meg a négynapos tornát ? láthatja majd a spanyol állampolgárságot csak nemrégiben megkapó, így először szintén Budapesten próbálkozó, ex-kínai Shen Yan-feit (36.) is. A verseny negyedik kiemeltje Póta Georgina lesz, míg Lovas Petra a 9?16. helyre került az erősorrendben: a két hölgy nem csak magáért, hanem a magyar női csapat olimpiai részvételéért is küzd az utóbbi negyedszázad legrangosabb hazai asztalitenisz-eseményén.

A kacifántos kiírás részleteitől ezúttal mindenkit megkímélek; a legfontosabb információ ellenben úgy szól: a kvalifikációs viadal három-három legjobb férfi és női versenyzője biztosan ott lehet a játékokon, ám ? kalkulációk szerint ? ennél feltehetően jóval többen készülődhetnek majd Kínába. Hogy pontosan hányadik helyezés ér még részvételt, az ma még megmondhatatlan, sőt: csupán a torna végét követő néhány napban derül ki. További információk az eseményről itt találhatók, bővebbet a jövő hétfő déli syma-beli sajtótájékoztatót követően közlünk.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Hárman, mégis egyedül

Szóljon hozzá!