ZETApress

hírportál

David Casteu és Carlos Sain nagy győzelme

Pénteki sikere után a spanyol Carlos Sainz megnyerte tegnap a Közép-európai Rallyet, miután a szombati első szakaszon 1 perc 43 másodperces előnnyel Peterhansel előtt ért célba. Összetettben így 2 perc 1 másodperccel a VW pilótája nyerte meg a Dakar Series első versenyét. A motorosoknál a születésnapját pénteken ünneplő Katrinak nyert, összetettben pedig a francia Casteu maradt az élen Lopez és Duclos előtt. A quadoknál Deltreu, Decklerck és Antal az első három sorrendje.

A Közép-Európa Rally utolsó szakasza mindent eldöntő volt az autók versenyében, ahol Carlos Sainz és Stephan Peterhansel harcolt a másodpercekkel. A motoroknál már kevésbé volt kiélezett a küzdelem, David Casteu megnyerte az első Közép-európai Rallye versenyt.

Ötödször indult az élről Favid Casteu (KTM), aki folyamatosan riválisára, a chielei Francisco Lopez-re (KTM) figyelt, hogy végül a 150 kilométeres szakaszt befejeztével megnyerje a Közép-Európa Rallyt, ahogy azt remélte. A nizzai születésű versenyző első győzelmét aratta a KTM csapat hivatalos motorosaként: 2 perc 58 másodperccel végzett a chilei Francisco Lopez (KTM) előtt, aki az osztrák csapatnál a 690-es kategóriában indult. A harmadik helyet az összetettben 19 perc 39 másodperccel a győztes mögött Alain Duclos (KTM) érte el. Az utolsó szakaszon is győzelmet aratott, és végül az ötödik helyen végzett Cyril Despres, a 2007-es Dakar győztese, akit a spanyol Jose Pelliecer előzött még meg a negyedik helyen.

Az autóknál fantasztikus küzdelmet folytatott Carlos Sainz (VW) és Stephane Peterhansel (Mitsubishi), akik között csak 18 másodperc volt a különbség a nap rajtjánál. Miután a francia elkövetett egy apró navigációs hibát a rajt után nem sokkal, közel 1 perce hátrányba került ellenfelével szemben. A Dakar királya második helyen végzett 2 perc 1 másodperces különbséggel a korábbi Rally világbajnok mögött. A másik piros-kék harcban a fiatal német Dieter Depping (VW) bizonyult jobbnak, aki 54 másodperccel előzte meg Luc Alphand-t. utánuk Carlos Souza (VW) következik, majd a hatodik helyen a francia Bruno Saby, az első BMW-s versenyző. Philippe Gache a 8. helyet érte el közel 1 órával Sainz mögött a kétkerékmeghajtású Buggy-val.

Első alkalommal hirdették meg külön a quad kategóriát, ahol a francia Hubert Deltriau (Polaris) győzött 28 perc 52 másodperccel megelőzve honfitársát és barátját, Chirstophe Declerck-et (Yamaha), aki egyébként megnyerte az utolsó szakaszt. A harmadik pozícióban a szlovák Martin Antal (Polaris) végzett.

A kamionoknál a közönség-kedvenc, Holland Hans Stacey (MAN), a 2007-es Dakar győztese 33 perc 43 másodperces előnnyel végzett az élen Wulfert Van Ginkel (Ginaf), és 53 perc 18 másodperccel a cseh Ales Loprais (Tatra) előtt.

Autósok és vitorlások közös versenyen!

Április 20-tól 26-ig zajlott a balatonfüredi Szövetségi Kikötőben a Soling Európa-bajnokság. Mivel a futamok éppen egybeestek a Central Europe Rallye versennyel, ráadásul mindkettő ugyanazon a napon zárult Balatonfüreden, a Magyar Vitorlás Szövetség mára egy, a nemzetközi vitorlás versenyeken szokássá vált Special Match Race elnevezésű futamot rendez.

A Sirocco és a Nemere II, a balatoni vitorlás sport két nagy múltú, kiemelkedő eredményekkel és azonos paraméterekkel rendelkező fahajója verseng majd egymással a fedélzetén az alábbi VIP vendégekkel:

 • Újhelyi István államtitkár, mindkét verseny fővédnöke
 • Bóka János, Balatonfüred polgármestere
 • Straub Elek, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke
 • Stephane Peterhansel, a Mitsubishi versenyzője
 • Wossala György vitorlázó, az EB győztese
 • David Casteu, a motoros kategória győztese
 • Szalay Balázs terep-raliversenyző
 • Liszi László terep-raliversenyző, vitorlázó
 • Johan Offermans, a Soling EB második helyezett kormányosa
 • Pataki Zita időjós
 • Sipos Tamás (Irigy Hónaljmirigy) kamionos terep-raliversenyző
 • Szaller Zoltán kamionos terep-raliversenyző
 • Szabó Győző színész
 • Klausmann Viktor műsorvezető
 • Eppel János, a Porsche Hungária ügyvezető igazgatója

A 11-kor rajtoló, mintegy fél órát igénybe vevő látványos versenyre komoly médiaérdeklődés várható. Az újságírók a balatonfüredi nagyhajós kikötőből háromnegyed 11-kor induló Jókai-hajó fedélzetéről követhetik a versenyt. Operatőrök és fotósok részére motorcsónakot is biztosítanak a szervezők a munkához. A tudósító is itt búcsúzik olvasóitól.

1 hozzászólás

Visszajelzések

 1. ZETApress » Dakar helyett Jó Levegőt

Szóljon hozzá!