ZETApress

hírportál

X2S a SAAB szalonban

Két éve láttunk egy bioetalonnal működő SAAB személyautót a Budapest Rallye sajtótájékoztatóján. Azt a versenyt ők is támogatták. Tavaly már a Budapest Rali sem lett megrendezve, idén sem lesz, s egyelőre azt sem tudjuk, hogy a több évtizedes hagyomány mikor élet újjá. Ennek fényében a multisport sorozat milyen hosszú együttműködésre számít az autósokkal? ? kérdeztem a Cross-to-Save (X2S) sorozat mai sajtótájékoztatóján, a ferencvárosi autószalonban.

Kropkó Péter 51-szeres ironman bajnok ? aki a magyar triatlon megszületése óta húsz éven át a legmagasabb nemzetközi szinten űzi ezt a sportot ? arról beszélt, hogy Brazíliában a felhasznált üzemanyag nyolcvan százaléka bioetanol, s nálunk is erre kellene átállni. Parlagon hagyott szántóink, használatlan legelőink vannak, lehetne rajtuk ?zöld? üzemanyagot termelni. A csővezetékek építése helyett ezt kellene inkább preferálni!

S hogy mit keres egy külgazdasági hír a sportrovatban? Mert az idei versenysorozatot mutatták be a triatlonosok, s többek között az idén már a SAAB is szponzorálja őket. Felvonultak élversenyzőik is. Erdélyi Eszter az elmúlt héten nyert meg egy versenyt Dél-Afrikában. Félévet töltött el a déli féltekén, ahol most lett vége a nyárnak. Sérülten állt rajthoz, de ez sem akadályozta meg a győzelmét. A sportolónő szeretné, ha jóval több hölgy versenyezne, s a jelenlegi tíz százalék legalább ötvenre emelkedne.

Az asztalnál valamivel jobb volt az arány, mert amíg a hölgyeket csak Eszter és a kick-box világbajnok Pesuth Rita képviselte, addig öt férfiversenyző volt jelen. A profi Kropkó Péter, Kis Gyula, Medgyes Gábor és Ziskó Balázs között az ?amatőr?, Tóth Viktor ült, aki profi módon szervezi meg az idei sorozatot. Májusban Csesztvén, júliusban Visegrádon, augusztusban Eger-Ostoroson, Kőszegen és Nőtincsen, míg októberben Piliscsabán gyűlnek össze a triatlonosok. Balázs bizonyára kipróbálja majd itt az új KOMA kerékpárját, mellyel a YASEC szponzorként ajándékozta meg. További információk honlapjukon olvashatók.

Bioüzemanyaggal kezdtük, fejezzük be biotápanyaggal írásunkat. A sajtótájékoztatón a Kiskorona utcai Reformcukrászat termékeit kóstolhattuk. Újabban a tereptriatlonosok is ezt fogyasztják, bajnokaik fokozatosan tértek át a vegetáriánus étrendre. Úgy vélik, hogy sikereiket a kitartó edzésmunka mellett főleg ennek ? az egészséges táplálkozásnak ? is köszönhetik.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Bioetanol Szabadegyházán

Szóljon hozzá!