ZETApress

hírportál

Casteu visszavett, Peterhansel elhúzott

A hétfőihez hasonló második romániai versenynapra még jobban dobálóssá vált a terep, így teljesen felborult sorrend az összes kategóriában. A heves esőzés teljesen elöntötte reggelre a pályát, és még a második körben is gondokat okozott az autóknak és a kamionoknak is. A szervezők a hétfőihez hasonlóan a keddi második szakaszt is lerövidítették, adta hírül a Navigátor Médiaügynökség.

Egyre nehezebb körülmények között rajtolnak reggel a motorosok, és egyre óvatosabbak, mivel mindenkit megrázott Coma hétfői kiesése. Az összetettben vezető David Casteu (KTM) is visszavett egy kicsit, így mindkét szakaszt a korábbi enduros Jaroslav Katrinak (KTM) nyerte meg. A szlovák versenyző 1 perc 40 másodpercet hozott az élen állóval szemben, és így feljött a második helyre az összetettben 3 perc 52 másodperccel lemaradva a francia mögött, 1 perc 10 másodperccel a chilei Francisco Lopez (KTM) előtt. Cyril Despres (KTM) nem ment túl jól ma, csak a 10. pozíciót szerezte meg, 13 perc 52 másodperces hátránnyal az első mögött. David Fretigne családi okokra hivatkozva befejezte a versenyt.

A quadoknál a cseh Josef Machacek (Yamaha) megnyerte a kategóriát, de ha összevetnénk az idejét az autókéval, akkor a hetedik helyen lenne, ami hatalmas teljesítmény! Az összetettben a második helyen áll, míg a francia Hubert Deltrieu (Polaris) egy fantasztikus második szakasznak köszönhetően 23 másodperccel vezet a román Razvan Hubert Deltrieu (Polaris) előtt. A szlovák Martin Antal (Polaris) fél perccel lemaradva áll a harmadik helyen.

Az autós mezőnyben Carlos Sainz (VW) az első szakaszon meglehetősen sokat kóválygott. Egy technikai probléma miatt nem tudott megfelelőtempót diktálni, és több, mint nyolc perces hátránnyal fejezte be a szakaszt, csapattársa, a dél-afrikai Giniel De Villiers viszont annál jobban teljesített. A ?Matador? ugyan megnyerte a második szakaszt, de a nap győztese mégis a francia Stephane Peterhansel (Mitsubishi) lett. A versenyző még mindig nagyon gyors, és a korábbi motorosnak jól jönnek a korábbi két kereken szerzett tapasztalatai.

Talán ennek is köszönhető, hogy átvette a vezetést összetettben, 2 perc 8 másodperccel Dieter Depping (VW) előtt. A német egy Mitsubishis ? szendvicsbe ? került, mivel mögötte Luc Aphand és Nani Roma következik a sorban a 3. és a 4. helyen. Az egyetlen versenyből kiesett Pajero Masuoka dízel autója, miután a francia navigátor, Pascal Maimon sarka eltört egy szerencsétlen balesetben a szelektíven. A kamionoknál csak egyetlen szakaszt, a második, 36 kilométeres szelektívet számították bele az időeredményekbe. Hans Stacey szinte behozhatatlan előnyre tett szert az összetettben.

Nyilatkozatok a harmadik nap végén

David Casteu ? KTM: Esőben indultam ma reggel, és egy kicsit aggódtam, hogy milyen lesz a pálya. Akkor még sötét is volt, a fák alatt szinte semmit nem lehetett látni. Meglehetősen óvatosan mentem, hogy elkerüljem a nagy tócsákat. Viszonylag tiszta szakaszt tudhatok magma mögött, nagyon koncentráltam, mert különösen csúszós volt a terep. Egy ilyen szelektíven sokat veszíthet az ember, láttuk, mi történ tegnap Comaval ? úgyhogy inkább biztonságosan be akartam fejezni a szakaszt. Út közben itt Romániában rengeteg ember van, a táj gyönyörű, teljesen tökéletes az ilyen versenyekre! A terep nagyon nehéz és technikás. A profiknak valószínűleg nem annyira nehéz, de az amatőröknek sok bosszúságot okozhat. Néhányan mondták is nekem tegnap, hogy folyamatosan görcsben van a gyomruk.

Cyril Despres ? KTM: Igaz, hogy hátránnyal indultam, de minden rendben volt a szakaszon. Sok versenyzőt megelőztem, ami annyira nem volt egyszerű, mivel a pálya egyre rosszabb. Végeredményben elégedett vagyok, mert a saras terep ellenére jó helyen végeztem. Egy olyan szakaszon kell versenyeznünk, amelyet autók számára alakítottak ki, ami egy kicsit megakadályoz minket abban, hogy igazán jó tempóban haladjunk. Igazából ez nem olyan nagy baj, mert a terep nagyon-nagyon csúszós. Az egyetlen problémám csak az volt, hogy elvétettem egy kanyart, és ott bent hagytam néhány másodpercet.

Carlos Sainz ? VW: Ez egyáltalán nem a mi napunk volt eddig! Először is az elején végig másodikban mentünk mert eltört valami a váltóban. Utána a páramentesítő romlott el, vagyis az ég világon semmit nem láttunk, és ha mindez még nem lenne elég, elhagytuk az egyik ablaktörlőt!… Hihetetlenül szerencsétlenek voltunk!

Stephane Peterhansel ? Mitsubishi: A mai is egy nagyon nehéz szakasz volt köddel és még több víztócsával a pályán, szóval különösen óvatosan kellett mennünk, mert egyetlen másodperc és máris könnyű hibázni. Egész jól mentünk, a mögöttünk jövőknek meg problémái voltak. Mivel nagyon figyeltem, sikerült egy csomó bukkanót kikerülni, és így nem lett komolyabb bajunk. Így is borotvaélen táncolunk, mert nagyon nehéz az egész szakaszon folyamatosan koncentrálni, és nem hibázni? Az ilyen kemény és saras körülmények között sokat segít, hogy korábban motoroztam, mert a terep nagyon hasonlít az afrikai endrós pályákhoz, amiket viszont nagyon szerettem.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Csökkenő különbségek a ralin

Szóljon hozzá!