ZETApress

hírportál

Közép-európai Rallye először!

Gyönyörű tavaszi nap fogadta a verseny tegnapi rajtjához, és a dabasi szelektív szakaszokra kilátogató nézőket. A Central Europe Rallye első szakasza 63 kilométer hosszú volt, de legalább az időjárás kegyeibe fogadta versenyzőket: kellemes napsütés és meglehetősen meleg hőmérsékletben telt el a nap.

A motorok között a spanyol Marc Coma, aki másodiknak indult a szakaszon, feladta a leckét a mögötte 1 perc 15 másodperces hátránnyal célba érő Cyril Despres-nek. A francia versenyző nem igazán erre a terepre való motorral érkezett, és csak két másodperccel előzte meg a spanyol Jordi Viladoms-ot. Ezen a gyors tempójú szakaszon a 450-eseknek nem ment túl jól ma, egyedül David Fretigné tudott az első tízben végezni, ő a hetedik lett 7 perc 18 másodperces hátránnyal. A quad kategóriában a magyar bajnok, Szabó László az utolsó helyről rajtolt, de az egész mezőnyön átverekedte magát a Bombardievel, és az első helyen végzett 35 másodperccel Hubert Deltrieu előtt.

Az autók versenyében a 12. helyen rajtoló Robby Gordon mindent kihozott a kétkerékhajtású versenyautójából, mivel a második legjobb idővel fejezte be a napot 15 másodperccel Giniel De Villiers előtt. Első az elsők között: fantasztikus fölénnyel nyerte a szakaszt Carlos Sainz, bár hozzátette, hogy nagyon rázós volt a terep, és annyira nem tetszett neki. A VW spanyol versenyzője 41 másodperccel nyert Gordon előtt, Stephane Peterhansel pedig a negyedik lett 1 perc 2 másodperccel az első helyezett mögött.

A kamionok mezőnyében sem született meglepetés, Hans Stacey nyerte az első szakaszt. Az MAN-t vezető holland mögött a cseh Ales Loprais kitartó küzdésének köszönhetően mindössze 25 másodperccel végzett a második helyen. Az első hely valószínűleg ezen két versenyző között dől majd el, mivel a harmadik helyen célba ért Marcel Van Vliet több, mint két perces hátránnyal követi őket. Mindkét pórul járt magyar autós versenyző folytatja a küzdelmet, Kristóf Márton a 77., Palik László az utolsó, 79. helyről. A két Nissan három kilométerrel a vége előtt borult bele egy betontömb mellé az árokba, Palikék fejjel lefelé landoltak, de szerencsére az autónak nem lett komolyabb baja. A versenyzők nem pihentek sokat, hiszen egy 410 kilométeres etap várt rájuk Nagybányáig aszfalton. A motorokat és a quadokat trélereken szállították, de a szakasz utolsó részét a járművükön kellett megtenniük, adta hírül a Navigátor Médiaügynökség.

Nyilatkozatok az első gyorsasági szakaszt követően

Marc Coma – KTM – 002: Igazán fantasztikus szelektív volt, sok homokkal és hepe-hupás résszel, egyszóval tényleg élveztem! Az első nap még nem szoktam annyira hajtani az összetettbeli minél jobb helyezésért, de mivel ezen a versenyen rövid szakaszok vannak, ahol minden kilométer számít, miért ne? Amint elrajtoltam, már nem akartam magam visszafogni, gyorsan megtaláltam a ritmust és sikerült jól teljesítenem a szakaszt.

Cyril Despres – KTM – 001: Mivel elsőnek rajtoltam, a mögöttem jövők könnyebben megtalálták a nyomokat, nekem néha nehézséget okozott, hogy merre is kell menni. A szakaszt azonban nagyon tetszett, élvezetes volt! Nekünk motorosoknak mindig jobban tetszik az olyan terep, ahol homok van, és esetleg egy kevés kő. Természetesen néhány dolgot kellett állítanunk, főleg a motoron. Nem kellett túl sokat váltani a szakaszon, de mivel egyáltalán nem ismertem a terepet, kicsit csökkentettünk a motor erején, és nem tudtam olyan jó időt teljesíteni. Most újra felhúzzuk a motort, úgyhogy jó tanulság volt ez az egész versenyre.

Jordi Viladoms – KTM – 007: Nagyon jó szakasz volt ez a mai, nagyon élveztem, annak ellenére, hogy egy kicsit rövid volt! Azt hallottam, hogy a verseny során minden nap egy kicsit másmilyen lesz, és mivel csak egy kis részét teljesítettük eddig, nem számít annyira, hogy hányadik helyen állok az összetettben. Egyszóval nagyon örülök eddig, és most irány Románia!

Szabó László ? Bombardier – 130: Mivel az utolsó helyről indultam, nem hittem volna, hogy a legjobb időt fogom elérni. A quadom nagyon jól ment, és jól sikerültek a beállításaim erre a homokos első szakaszra. Több versenyzőt is megelőztem menet közben. A tavalyi magyar tereprali bajnokságot megnyertem, így úgy gondoltam, hogy fizikailag már képes leszek teljesíteni egy ilyen versenyt, de azt nem gondoltam volna, hogy ennyire jó eredményekkel! Persze a vége még nagyon messze van, bármi lehetséges?

Carlos Sainz ? Volkswagen – 201: Nagyon meglepett a mai szakasz! Nem gondoltam volna, hogy ennyire össze leszünk rázva! Nagyon sok gödör és bukkanó volt a pályán, mint egy szupercross versenyen, ráadásul az út rendkívül szűk volt, és nagyon kellett a szélére figyelni. Őszintén, nem nagyon tetszett, a hátam sem esett jól. Végül is az eredményünk jó, mivel elsők vagyunk, de messze még a vége. Kíváncsi vagyok, hogy hogy bírta az autó a mai napot, és van egy olyan teher is rajtunk, hogy sokat várnak el tőlük.

Robby Gordon ? Hummer – 212: Jó kis első nap volt, mert 41 másodperccel a győztes mögött végeztünk. Egyébként azt gondolom, hogy ha nem tekergettem volna annyit feleslegesen a kormányt és nem tolattam volna néhányat, akár első is lehettem volna. Mivel viszonylag hátul rajtoltam, és Bruno Sabyt is meg kellett előznöm, azért ez nem olyan rossz eredmény. Mivel már közel egy éve nem indultunk tereprali versenyen, Andy-vel ismét össze kellett szoknunk, ráadásul néhány itiner-hibát is vétettünk, de nem olyan komolyakat. Meglepett, hogy az autóm ennyire jól viselkedett ezen a gödrös pályán, nem gondolom, hogy annyira vészes lett volna, én élveztem, és szerintem jó kis verseny lesz!

Giniel de Villiers ? VW – 203: Örülök, hogy végre vége! Az első szakasz iszonyatosan nehéz volt, mert ha egy kicsit is gyorsabban mentél, már eldobott az ugrató és megüthetted magad egy kővel, vagy nekimehettél egy fának. Ezért eléggé ideges voltam, de végül is elégedett vagyok, mert a harmadik helyen végeztünk. Talán többet is küzdhettem volna, és akkor akár második is lehetnék, de egy biztos: annyira gyorsnak kell lennem, amennyire csak lehet, mert mögöttem mindenki nagyon nyomja!

Hans Stacey ? MAN – 400: Nagyon szűk volt a pálya a fák között, főleg egy ilyen nagy MAN kamionnak, mint a miénk, ami amúgy is magasabb, mint a többi kamion. Azért is jöttünk el,, hogy verseny körülmények között teszteljük az új kamionunkat, és a mai szakasz után azt kell, hogy mondjam, elég sok beállításon kell még változtatnunk! Elsősorban a hátsó felfüggesztésen kell változtatnunk, mert túl merevre állítottuk. A szakasz elejétől a végéig keményen küzdöttünk, és ezúton is szeretnék gratulálni Ales Loprais-nek, mert fantasztikusan versenyzett, nagyon kevéssel végzett mögöttünk! A többi nap is hasonlóan izgalmasnak ígérkezik! Nagyon örülök, hogy itt vagyunk, és újra találkozhatunk a többiekkel!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Újabb borulás a Közép-európai Ralin

Szóljon hozzá!