ZETApress

hírportál

Egyedülálló helyszín, ígéretes versenyre

Vasárnap Magyarországon rajtol a Dakar-széria első állomása, amely a többi A.S.O. által szervezett off-road és tereprali versenyhez hasonlóan magas színvonalú szervezést, nagy részvételi arányt és teljes körű biztonságot nyújt a résztvevőknek, tudtuk meg a mai sajtótájékoztatón, a Hotel Hilton Báltermében.

A Nagybányán is áthaladó verseny hét szakaszból és 11 szelektívből áll, amelyen 260 regisztrált versenyző (110 motoros, 19 quados, 91 autós és 40 kamionos egység) vesz részt, hogy április 26-án megérkezzen a célba a Balaton partjára. A mezőny összesen 2713 kilométert tesz meg, amelyből 1092 kilométer a mért szakasz. Holnap kerül sor a gépátvételre az 56-osok terén. A Volkwagen ugyanitt várja sátrában ma ebédre az újságírókat.

A terep hasonló lesz a Dakar Rallye-n tapasztalt első szakaszokhoz, mivel Magyarország ezen területe meglehetősen köves, rázós és gyors. A versenyzőknek hol kemény murvás pályán, hol sűrű erdőben, vagy akár Romániában havas utakon kell közlekednie. Az útvonal egészen hasonló lesz a WRC versenyeken ismert pályákhoz, mivel a navigációnak nem olyan szempontból lesz fontos szerepe, mint a sivatagban, hanem inkább abban, hogy a rövid szakaszokon egy kis hiba komoly időhátrányt jelenthet a versenyzőknek.

Ilyen körülmények mellett a korábbi WRC versenyzők természetesen előnyt élveznek, mint a spanyol Carlos Sainz, a wolfsburgi gyárban készített Volkswagen Touareg 1990 és 1992 WRC-s bajnoka. A VW armada ellen nagy erőkkel száll harcba a Mitsubishi csapat. A négy benevezett versenyzőpáros – beleértve az első dízel autót – pilótái azzal számolnak, hogy nagyobb tapasztalattal rendelkeznek terepen, különösen a kilencszeres Dakar győztes Stephane Peterhansel. Természetesen nem szabad megfeledkeznünk a francia Bruno Saby és a qatari Nasser Al-Attiyah által képviselt BMW csapatról, vagy Robby Gordonról sem, aki az első amerikai versenyző, amely afrikai szakaszt tudott nyerni.

A verseny igazán ?nyálcsorgatónak? ígérkezik a motoros kategóriában, mivel a KTM a legjobb pilótáival érkezett a futamra, mint a Dakar rally korábbi két évében győztes francia Cyril Despres és a spanyol Marc Coma. Olyan remek tereprali versenyzők is indulnak a versenyen, mint David Casteu és David Fretigné, a norvég Pal-Anders Ullevalseter, vagy a portugál Helder Rodrigues és Ruben Faria? Első alkalommal a quadosok külön kategóriában indulnak.

A kamionosok versenyében a holland Hans Staceynek, a tavalyi Dakar győztesének fokozottan figyelnie kell majd a cseh Ales Loprais versenyzésére, mivel a Central Europe Rally pályáin nem lesz egyszerű nyernie. Persze meg kell még említeni, hogy a brazil Andre de Azevedo is mindig gyorsan hajt, amikor technikás szakaszra ér. Az első verseny tehát fantasztikus küzdelmet ígér minden kategóriában, ami részben annak is köszönhető, hogy izgalmas pályákon zajlik majd a futam. A Central Europe Rallye-n végre egyszerre, egy időben láthatjuk a bajnokokat versenyezni, idén egyetlen alkalommal!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Talmácsi rajtoltat a Hősök terén

Szóljon hozzá!