ZETApress

hírportál

Gábor művészete

Az Alexandra Kiadó gondozásában jelen meg Gundel Takács Gábor: A sport művészete ? Beszélgetések arról, amit nem lehet megtanítani című kötete, melynek esti bemutatóján a szerző beszélgetőtársa Petrovics-Mérei Andrea sportszerkesztő-műsorvezető volt az Alexandra Könyvesház Károly körúti Irodalmi Kávézójában.

A sport művészete bizonyos értelemben ugyanúgy hat, mint bármely más művészet: az élmény érzelmeket vált ki anélkül, hogy tudni kéne, mire is gondolt közben a művész. Ám amikor véget ért a verseny, s túl vagyunk örömön és bánaton, talán mégis érdekes, hogy miképp gondolkoznak a győztesek, hogy vajon mitől válik valaki bajnokká. Már csak azért is, mert a sportban ? szemben a művészettel ? nem csak a szép teljesítmény vezet a sikerhez.

Lehet győzni csúnya játékkal is. A sport művészete tehát meglehetősen összetett dolog: a tehetség, a munka, a kitartás, a küzdelem, a veszíteni tudás, a győzni tudás, a csapatépítés, a csapatérdek, a taktika, a pszichológia, a tolerancia, a hit, a rafinéria, a profizmus, a játék, az alázat és még annyi minden más művészete.

Ha mindez tudomány lenne, akkor ez a tizenegy beszélgetés talán egy tankönyv anyagául szolgálhatna. De ennek a könyvnek a főszereplői pont arról beszélnek, amit nem lehet mérni, amit nem lehet megtanítani. Így ez a kötet sem kötelező olvasmány. Tanulni mégis nagyon sokat lehet tőlük, ezért ajánlott minden sportoló és edző, minden sportvezető és sportújságíró, és minden sportot szerető néző és olvasó figyelmébe. Én sokat tanultam a beszélgetések közben.

Tizenhárom sportemberrel ? sportolókkal és edzőkkel ? beszélgettem. Nyilvánvalóan nincs két egyforma sportolói pályafutás: mindegyikük története személyes történet, és ezeken a személyes, emberi történeteken keresztül bontakoznak ki a sport művészetének kérdései. Éppen ezért azon voltam, hogy az interjúk ne legyenek ?túlfésültek?, igyekeztem minél inkább megőrizni a beszélgetések élőbeszéd-jellegét, már csak azért is, mert némelyik közönség előtt zajlott. Köszönettel tartozom Csillag Péternek, a Molnár C. Pál Műterem Múzeum vezetőjének, aki útjára indította azt a beszélgetés-sorozatot, amiből végül megszületett a könyv ötlete ? írta Gundel Takács Gábor szeptember 30-i előszavában.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Beszélgetés a beszélgetővel | ZETApress

Szóljon hozzá!