ZETApress

hírportál

Brüsszeli tanácskozás

Új uniós dokumentumokat fogadtak el a Sport Tanács ülésén Brüsszelben. Az Európai Unió Tanácsa az unió döntéshozó-jogalkotó szerve, a tagállamainak szakminisztereiből áll, és a tárgyalt témától függő összetételben ülésezik ? tudatta a SportPress.

Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős államtitkára az Oktatási, Ifjúsági, Kulturális és Sport Tanács ülésén Brüsszelben a legjobb megoldások/gyakorlatok megismerését és alkalmazását sürgette. A Sport Tanács ülésén három olyan dokumentumot fogadtak el, melyekről a tagállamok az elmúlt félévben lefolytatott részletes viták során konszenzusra jutottak.

Az elsőként elfogadott, az uniós strukturált párbeszédről folytatott állásfoglalás szerint a sportban működő szervezetek rendkívül nagy száma és sokfélesége miatt rögzítik a szervezetek vezetői szintű párbeszédének szabályait és kereteit. A nem-kormányzati szektor javaslatainak meghallgatása a körültekintő tanácsi döntéshozatalhoz kell.

A sport társadalmi befogadást segítő szerepének jelentőségét hangsúlyozza az a jóváhagyott következtetés, amely a sport közösségépítő hatását elemzi. A sport és a társadalmi kohézió kapcsolatát tárgyaló vitában leszögezték: a sportban evidencia a játékszabályok tiszteletben tartása, a csapatérdek és a közösséghez tartozás eszméje, ezért kiváló eszköz a hátrányos helyzetű csoportok integrálásához.

A sportért felelős államtitkár hozzászólásában jelezte: ? Magyarországon a hátrányos helyzetű csoportokkal (a fogyatékkal élők, a mély-szegénységben élők, a romák, a nők és az idősek), az Országgyűlés által 2007-ben elfogadott Nemzeti Sportstratégia is külön foglalkozik. A stratégiára épülő cselekvési tervek e közösségek támogatására konkrét iránymutatásokat is adnak.

Ennek jegyében hazánkban támogatást kap például a Magyar Roma Labdarúgó Válogatott, a Gyermekotthonok Európa Kupájának versenysorozata valamint a Holdsugár Program, mely a veszélyeztetett életkörülmények között élő fiataloknak nyújt biztonságos, szervezett éjszakai sport lehetőséget, a klubok közötti versenyekkel pedig a tehetségek kiemelésére ad módot.

A harmadik dokumentum az Európai Unió nemzetközi doppingellenes küzdelemben betöltött szerepéről szól. Ennek célja, hogy az európai kormányok egységes álláspont birtokában szavazzanak, különböző kérdésekről a WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) döntéshozói testületében. Ehhez nélkülözhetetlen a megfelelő egyeztetési mechanizmus kidolgozása.

A sport területén jelenleg az Európai Bizottság Közleményére várnak a tagállamok, mely a majdani uniós Sport Keretprogram tervezési folyamatának elindulásához nélkülözhetetlen. A Közleményhez kapcsolódó egyeztetések levezetése a soros magyar elnökségnek is kiemelt feladata lesz. Az első olyan magas szintű tanácsi ülés, ahol a sport is napirenden szerepelt egyébként idén májusban volt. A mostani kétnapos tanácskozáson, a külön értekezleten tárgyalt sport, ismét hangsúlyos szerepet kapott.

Szóljon hozzá!