ZETApress

hírportál

Ünnepeltük magunkat

Több tucat sportújságíró gyűlt össze ma délelőtt a Dózsa György úti Magyar Sport Házában a Sportújságírók Világnapjának ünnepén. A kezdeményezés a múlt század elejére, 1924. július másodikára nyúlik vissza, amikor a francia újságírók kitalálták saját megünneplésüket. Az AIPS ? Nemzetközi Sportújságíró Szövetség ? a németországi foci Vb helyszínén ünnepelt az évfordulón, míg a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) a franciák nemzeti ünnepének napját választotta az önünneplő összejövetelre.

Az ünnepség kezdetén Rudi Zoltán, az MTV elnöke méltatta szakmánk művelőit. Örömmel jelentette be, hogy a 2008-as foci Eb-t már ők közvetítik. Közelebbi focitervekről, a július 29-én kezdődő magyar bajnokság közvetítéséről, még nem tudott beszámolni. Az RTL Klub most mondta fel a szerződést ? melyben a németországi munkájuk folyamatos kritizálása bizonyára közrejátszott, ? de egyelőre nem tudni még, hogy ki veszi át a helyüket. Most inkább a hétvégi budakalászi öttusa Eb, a két hét múlva kezdődő margitszigeti úszó Eb és az augusztusi szegedi kajak-kenu versenyek közvetítésére koncentrálnak.

Az MSÚSZ két új szponzorral is gazdagodott. Tarsoly Csaba egri sportvezető, a Questor Befektetési Zrt. vezetője vállalta, hogy a mostani ciklusban minden évben repülőjegyet biztosít az AIPS és az európai szövetség közgyűlésein résztvevő két sportdiplomatánknak. A másik új szponzor, Genzwein Ferenc csak az október 9 ? 11 közötti tápiószentmártoni találkozón írja alá a szerződést, így vállalásának lényegét is ott fogjuk majd megismerni.

Mit döntenek Schmidt Pálról?

Ugyanott és ugyanakkor veheti majd át a Feleki-díjat Deák Horváth Péter kollégánk is, aki Genzweinhez hasonlóan szintén külföldön tartózkodik. Megérkezett viszont a MOB három emelettel feljebbi zárt elnökségi üléséről Csurka Gergely, a Sport 21 munkatársa, a MOB és az Úszó Eb sajtófőnöke, hogy átvehesse a Horfer Serleg által készített ajándékot. Nem faggathattuk a zárt elnökségi ülés döntéséről, így nem írhatjuk meg azt sem, hogy Schmidt Pál MOB-elnök sorsa hogyan alakul. (Mint köztudott, sokan szeretnék, ha a Fidesz alelnöke és európai parlamenti képviselője távozna a MOB éléről.)

Díjazott lett még Knézy Jenő, az Eurosport és a Duna Tévé munkatársa, Sülyi József a Dél-Magyarországtól, az Imre Mátyás vezette nb1.hu internetes portál, valamint a Sport 21-től Cser Kovács Gábor. A hetven esztendős Telesportos Gábor Tamás és a Somogyi Néplapos Jutasi Róbert Életmű-díjas lett. Kaposvári kollégánk sportmúzeumot alapított lakóhelyén. Gallov Rezsőt ajándékkal várták, de sajnos ő sem érkezett meg még az ünnepi fogadásra sem.

A tavaly megválasztott új elnökség sportújságíró-kávéházi hálózat kiépítésén fáradozik. Eddig több mint egy tucat fővárosi és ennél is több vidéki vendéglátó ipari egység (hű, de hivatalosan fogalmaztam!) csatlakozott a kezdeményezéshez. Az MSÚSZ betérő tagjait és vendégeit mindannyian harminc százalékos kedvezménnyel várják. Szeretnék, ha minél többen felkeresnék őket. Címük rövidesen felkerül a szövetség honlapjára is.

Szóljon hozzá!