ZETApress

hírportál

Befutnának az Unióba

Macedón sportolók küldöttségét fogadta ma délelőtt hivatalában Bakonyi Tibor főpolgármester-helyettes. Akciójuk májusban indult el Skopjéból. Céljuk, hogy futásukkal felhívják magukra az Egyesült Európa figyelmét, ahová maguk is igyekeznek. Több fővárost felkeresnek, s mindenütt lobbiznak uniós- és NATO-tagságuk elérése érdekében. Velük tartott a Városházára Atonas Vangelov nagykövet is, aki a népmesei három kívánság szellemében a vízumkényszer eltörlése mellett is kampányolt. Nagyon büszkén emlegette, hogy honfitársai a Kométa Debrecen kézilabdacsapatát kiverték a kupából.

A sokat szidott fővárosi közlekedési helyzet ellenére vendéglátójuk tíz perc alatt átautózott a Margitszigetre, ahol Demszky Gábor főpolgármesterrel együtt még ebéd előtt átadták az átalakított tenisztelepet az atlétikai centrum területén. A négy teniszpályából kettő téliesíthető, így a hideg beáltakor sem kell a mintegy kétszáz főnyi törzsközönségnek új helyet keresnie. A termálvizes medencében jól eshet a felfrissülés egy izzasztó parti után, az étteremben főtt ételekkel is pótolhatják az elvesztett energiát. Az új vizesblokkban a mozgáskorlátozottakra is gondoltak az illemhely kialakításában.

Tömegsport és versenysport egy helyen

A Margitszigeti Atlétikai Centrum nem csak a teniszt, de egyéb sportokat és a kultúrát is segíti. Hétfő esténként SchobertNorbert várja a mozogni vágyókat, de az amatőr sport mellett atlétikai, foci és judó szakosztályuk is van. Ezek mellett iskolai rendezvények, sportnapok, diákolimpiák és vállalati összejövetelek színhelye is lehet. Itt volt 1999-ben az Öttusa VB, 2002-ben a Santana-koncert, míg a két hét múlva kezdődő Úszó EB-n az Eurosport road-showja kap majd helyet. Idén a teniszcentrum befejezésére és egyéb MAC beruházásra 110 millió forintot adott a Fővárosi Önkormányzat, míg a működéshez további 69 millió forinttal járult hozzá.

Nem csak a MAC-ot, de az egész Margitszigetet segíti a Városháza. Idén immár másodszor rendezték meg a Szigeti Sportvarázst. A három napos rendezvényre több tízezer látogató érkezett, s a főváros 25 millió forinttal járult hozzá a költségekhez. A már említett Úszó EB-t húszmillió forinttal támogatják, s a versenyközpont környéki közterületet is ingyen bocsátották a szervezők rendelkezésére a résztvevők minél kultúráltabb kiszolgálása érdekében.

Szóljon hozzá!