ZETApress

hírportál

Irány a csúcs!

A magyar expedíció az egyetlen amely kitart és komoly szándékkal nekivág a hegynek. Mécs László a Merkapt Kft. támogatásával vesz részt az expedícióban, akinek személyes célja, hogy a csúcs elérését követően lesíeljen a 8201 méteres magasságból.

Augusztus 29-én indult Budapestről a Magyarok a Világ Nyolcezresein idei expedíciója, amelynek célja a világ hatodik legmagasabb csúcsának, a Nepál és Tibet határán fekvő Cho-Oyu-nak a meghódítása, amely légvonalban 20 kilométerre, nyugatra fekszik a Mount Everesttől. Az expedíciót Kollár Lajos vezeti és a csoport tagja a lábamputációból visszatérő Erőss Zsolt, Magyarország legeredményesebb magashegyi hegymászója is.

Az elmúlt egy hónapban a hegymászók elérték a 4910 méter magasan fekvő alaptábort, majd az 5720 méter magasan álló előretolt alaptábort. Az akklimatizációt követően a csapat tagjai megkezdték a magashegyi táborok kiépítését, jelenleg 6800 és 7100 méteren áll az egyes és kettes.

A tervek szerint a hét elején kezdődött volna a csúcstámadás, ám az időjárás nem alakult kedvezően: folyamatos havazás erős szél tette lehetetlenné a feljutást és több lavina is lezúdult a napokban, sohasem voltak ilyen rossz hóviszonyok a Cho-Oyu-n. A hegyen lévő 50-60 expedíció (kb. 400 hegymászó) a visszavonulás mellett döntött, a magyar expedíció az egyetlen, amely kitart, és komoly szándékkal nekivág a hegynek. Tudjon meg mindent az expedícióról! Olvassa el az eddigi eseményeket a folyamatosan frissülő eseménynaplónkban, ahol napról-napra nyomon követjük a Cho-Oyu expedíció történéseit! ? kéri a Merkapt Kft.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Hazatérnek a magyarok | ZETApress

Szóljon hozzá!