ZETApress

hírportál

Hazatérnek a magyarok

A Türkiz Istennő keresztülhúzta a magyar hegymászók számításait. Nagyon mostohák a körülmények a Cho-Oyu-n, így nem kockáztat a magyar csapat: Kollár Lajosék sem másznak, Wetzl Péter és társai hazatérnek Magyarországra.

A Hell Energy támogatottja és két társa szeptember elején indult a Himalája hatodik legmagasabb csúcsára, hogy a Magyarok a világ nyolcezresein expedícióhoz csatlakozva vágjanak neki a ?Türkiz Istennő? meghódításának, ám a viszontagságos időjárás meghiúsítani látszik tervüket.

Ahogy az expedíció október 1-i sajtóközleményéből kiderül, a magyar csapatból mindenki jól van, Erőss Zsolt már 7000 felett jár, de tekintettel a hegyen uralkodó mostoha körülményekre, túl nagy lenne a kockázata egy csúcstámadásnak, így a mászók összepakolják a magashegyi táborokat és levonulnak az alaptáborba.

A szeptember 28-i alaptábori konferencia szerint a Cho Oyu ebben az őszi szezonban nem mászható, eddig egy kínai- és egy serpacsapatot is elvitt egy deszkalavina, de halálos áldozatok szerencsére nincsenek. A veszélyek ellenére pár expedíció még próbálkozik. Időközben a Klein Dávid ? Ács Zoltán páros is feladta a 8013 méter magas Sisha Pangma megmászását, mert ott is hasonló körülményeket tapasztaltak.

Kollár Lajos jelentése az előretolt alaptáborból (ABC, 10.01.): ? Mindenki jól van a csapatból, az I. számú tábort mindenki elérte, de egyben el is dőlt: a körülmények miatt elmarad a csúcstámadás. Felesleges kockázatokat nem vállalunk, a terep nagyon lavinás. Állítólag láttak egy mászót a csúcs közelében, de ez nem változtat a döntésünkön, mint ahogy az sem, hogy páran még próbálkoznak a csúccsal. A sors furcsa fintora, hogy éppen a legnehezebb ? K2, 2005 ? és a legkönnyebb nyolcezres ? Cho Oyu, 2010 ? állított elénk áthághatatlan akadályokat, de el kell fogadni, ez van, lesz legközelebb is.

Kollár Lajos tudósítása szerint tehát biztossá vált, hogy a magyar expedíció tagjai a tervezettnél korábban hazatérnek. Mécs László már október 6-án elhagyja Katmandut, 7-én Budapestre érkezik, míg a csapat többi tagja október 11-én száll repülőre, és másnap, október 12-én érkezik meg Ferihegyre. Ugyanezen a napon tartja az expedíció a sajtótájékoztatót is, melynek pontos időpontját és helyét közölni fogják. Az expedíció vezetője holnapra ígért újabb tájékoztatást ? tudtuk meg közleményükből.

2 hozzászólás

  1. Kedves Barátaink! Talán már értesültetek róla ? ha nem, akkor itt a remek alkalom ? hogy újabb izgalmas kalandra készülünk: háromtagú magyar-amerikai csapatunk (Ács Zoli, Ian Overton és Klein Dávid) 2012. december 26-án nekivág, hogy megkísérelje a 8125 méteres Nanga Parbat (Pakisztán) első téli megmászását.

    Bár már csatlakozott egy-két izgalmas szponzor csapatunkhoz, az expedícióhoz szükséges teljes összeget még nem sikerült előteremtenünk. Ezért úgy döntöttünk, megszólítunk egyéni támogatókat is: ha szeretnél hozzájárulni kis csapatunk sikeréhez, kérlek ? bármilyen kis összeggel is akár ? támogass minket a honlapon keresztül!

    Támogatásodat jelképes ajándékokkal ? képeslapok, dedikált fényképek, kavicsok a hegyről, nemez jak-ok, stb. ? köszönjük majd meg. Expedíciónkról a Facebook-oldalunkon, vagy weboldalunkon tájékozódhatsz. A csapat nevében köszönöm szépen! ? Klein Dávid expedíció vezető

Visszajelzések

  1. Jelentés 7100 méterről | ZETApress