ZETApress

hírportál

Elmaradt a körmenet

Jégeső mosta el a tegnap esti Szent Jobb körmenetet. A villámlás és mennydörgés miatt már a szentmisét sem a Szent István téren, hanem a Szent István bazilikában tartották meg. A vihar elől a Duna partján várakozók is fedél alá húzódtak, de kitartottak az esti tűzijáték idejéig.

A nagy durranás viszonylag békésen lezajlott. A húszperces programot hat részből állították össze a szervezők, s a részek között azért tartottak rövid szüneteket, hogy eloszolhasson a füst. Szerencsére nagyobb volt a füstje, mint a lángja az eseményeknek, így a főváros sem gyulladt ki, s az operatív törzs sem ?égett le?, pedig sokan szerették volna ez utóbbit az állandóan kárálók közül.

Már reggel megkezdődött az ordítozás a Kossuth Lajos téri zászlófelvonáskor, s ez folytatódott a Hősök terén, a tisztavatáson is. Idén avattak utoljára határőr tiszteket, s ezzel képzésük is befejeződött. Jövőre, az integráció után a rendőrség látja el a határrendészeti feladatokat is. A szlovák, osztrák és szlovén határon megszűnik majd a határellenőrzés, s csak az ukrán, román, szerb és horvát határon végzik majd ezt hatóságaink. Egy új fogalmat, a mélységi ellenőrzést is meg kell majd tanulnunk.

Délután a Parlamentben állami kitüntetéseket adtak át közjogi méltóságaink. A kézfogások most nem maradtak el, sőt akadt, aki ennél is tovább ment. Markó Imre balett művész megpuszilta Szili Katalin házelnököt. Sólyom elnök és Gyurcsány kormányfő ilyen kitüntetésben egyik kitüntetettől sem részesült.

Este a Fáy utcában is tombolt a vihar, de ez a házigazdáknak kedvezett. Hiába vezetett a Paks már 2:0-ra, a Vasas 3:2-re fordított. Vasárnap nem voltak ilyen sikeresek a hazaiak. Kispesten 4:1-re győzött az Újpest, de a Honvéd így is első maradt a táblátaton.

Szóljon hozzá!