ZETApress

hírportál

Nyolcasok olimpiája

Mához egy évre, ?08.08.08-án este 8 óra 08-kor kezdődik az olimpia. A 29-ik nyári játékokra Pekingben kerül sor. Nem csak a szervezők készülnek az augusztus 24-ig zajló, 17 napos versengésre, hanem a sportolók is harcba szállnak a kvalifikációkért.

A magyarok eddig öt olimpián nem vettek részt a 28-ból, bár a különböző vetélkedőkön a kettes számot fogadják el. A szerkesztők az 1920-as antwerpeni 7-ik, és az 1984-es Los angelesi 23-ik versenyre gondolnak. Az előbbire ? melyet eredetileg majdnem mi rendeztünk ? az I. Világháború kirobbantójaként nem kaptunk meghívást, míg az utóbbira a szocialista tábor tagjaként ? a szovjetek nyomására ? nem utazhattunk. A négy évvel korábbi moszkvairól a kapitalisták hiányoztak.

S hogy hol volt, hol nem volt a további három olimpia nélkülünk? Az 1916-os Berlinben, a ?40-es Helsinkiben és a ?44-es Londonban, melyek az I. és II. Világháború miatt elmaradtak, mégis megkapták a 6-ik, 12-ik és 13-ik sorszámot. A helyes válasz tehát a vetélkedőkön az öt olimpia lenne, mégis a helytelen kettőt várják el a játékosoktól.

Az autósportban sem pihennek jövőre

A Furmula?1-ben is folytatódnak jövőre a küzdelmek. A 23. Magyar Nagydíjra megint augusztus elején, 3-án kerül sor, s hagyományosan megint utána lesz a három hetes pihenő. A hagyománytól eltérően most ez nem a Török Nagydíj lesz. Az isztambuli megmérettetésre a 17 futamos sorozat 5-ik futamaként május 11-én kerül sor.

A nemrég ismertetett versenynaptár szerint az augusztus 24-i Európa Nagydíj Valenciában lesz. A spanyol város első Furmula?1-es versenyét, a 12-ik futamot a monacóihoz hasonlóan a városi utakon, a tengerparton rendezik. Aznap este ér véget Pekingben az olimpia is.

Szóljon hozzá!