ZETApress

hírportál

Gokartban az SZE

Gokartban is élre tör a Széchenyi István Egyetem. Az SZE arra törekszik, hogy az autó-motor sportban is Magyarország első számú felsőoktatási intézménye legyen. Ennek jegyében jött létre az év elején az Uni Győr WMS gokartcsapat is, amiről az érintettek sajtótájékoztatón számoltak be.

A rendezvényen bemutatkozott Lipovics Patrik, a KMS Europe gokartcsapat versenyzője, a tavalyi RMC Hungary bajnokság győztese is, aki a jövőben szintén szorosabban együttműködik az egyetemmel. Adorján András 1. képén a sajtótájékoztató résztvevői, köztük a fiatal, tehetséges gokartversenyzők, míg a 2. képén ifj. Willisits Vilmos, az Uni Győr WMS és Lipovics Patrik, a KMS Europe csapat gokartversenyzői, akik idén is győzelmekre törnek.

Prof. dr. Friedler Ferenc az eseményen kijelentette: a sport a legjobb tanítómester arra, hogy versenyképesek legyünk más területeken is. – Hallgatóink nálunk nemcsak diplomát szereznek, és azt a tudást, hogy miként kell versenyben helyt állniuk, hanem csapatban is képesek dolgozni, és tudják, hogyan lehetnek sikeresek pályájukon. Minden egyetem számára fontos az utánpótlás: mi különleges helyzetbe kerülünk, előnyt szerzünk azáltal, hogy általános iskolás versenyzőink vannak – húzta alá az egyetem rektora, tudományos elnökhelyettese.

Dr. Gyömörei Tamás kifejtette: egyre több sportágban jelenik meg az Uni Győr név, a kezdeményező sportszervezetek ugyanis érzik, hogy a családok számára rendkívül lényeges gyermekük sportkarrierje mellett tanulmányi előmenetele is, emiatt fontos a partneri kapcsolat az egyetemmel. – A sportolóknak, versenyzőknek kettős életpályamodellt tudunk kínálni, ami a sportkarrier melletti diplomaszerzés lehetőségét jelenti – emelte ki a Széchenyi István Egyetem Sportegyesülete (SZESE) elnöke hozzáfűzve: egy éve alapították meg autó-motorsport-szakosztályukat, s azt szeretnék elérni, hogy ha autó-motor sportot említenek hazánkban vagy a környező országokban, akkor az embereknek a Széchenyi-egyetem jusson az eszükbe.

Simon Róbert Balázs arról beszélt, hogy Győr oktatását, sportéletét elismerik az országban. – Bízom benne, hogy gokart ugyancsak ráirányítja a figyelmet az egyetemre. Ehhez kívánok további sikereket a résztvevőknek! – jegyezte meg a győri országgyűlési képviselő.

Weingartner Balázs kifejtette: a három éve általuk megfogalmazott autó-motorsport-stratégia kiemelten kezeli az utánpótlás-nevelést, amit kiválasztással és európai hírnév építésével is támogatnak. – A gokart az autóversenyzés első lépcsőfoka, érdemes pénzt, energiát, figyelmet fordítani rá. Remélem, hogy ezt a győri projektet olyan zászlóshajóprojektként tudjuk országos szinten bemutatni, amit aztán több ilyen is követ – mondta a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó Humda Magyar Mobilitásfejlesztési Ügynökség elnöke.

Willisits Vilmos elmondta: Jelenleg valamivel több mint negyven versenyzőnk van, célunk, hogy ezt a számot növeljük. A nagyobb létszám több jó és sikeres versenyzőt eredményezhet. Fontos számunkra, hogy a tömegsportot is fejlesszük, és minél nagyobb kört, minél fiatalabb korban meg tudjunk szólítani – reménykedett az UNI Győr WMS csapat vezetője.

Kálmán Péter kiemelte: Édesapám nyugdíjazásig ebben az intézményben tanított, szinte itt nőttem fel, emiatt nekem a Széchenyi-egyetemmel való együttműködés érzelmi döntés is volt. Munkatársaimmal azon leszek, hogy a tapasztalatot, a tudást átadjuk, teljes szívvel és lélekkel – mondta a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnökségi tagja, a KMS Europe csapat vezetője.

A sajtótájékoztatón bemutatkozott két tehetséges, fiatal gokartversenyző is. A 13 éves ifj. Willisits Vilmos az Uni Győr WMS csapat tagjaként idén az olasz Easykart nemzetközi sorozatban indul, valamint rész vesz a háromfordulós FIA Academy verseny franciaországi, svédországi és szlovákiai futamain. A legnagyobb sikerét a tavalyi nyílt cseh bajnokságon aratta, ahol győzött. A 14 éves Lipovics Patrik, a KMS Europe pilótája 2021-ben az év felfedezettje volt, tavaly pedig megnyerte az országos és az RMC Hungary bajnokságot, a közép-európai bajnokságon pedig második lett. Idén indul az Európa-bajnokságon is.

Szóljon hozzá!